- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hangisi üzerinde hiyerarşi yetkisi kullanılabilir?
Bu anlamda hiyerarşi yetkisi, bir bakanla taşra teşkilatındaki temsilcisi olan yöneticileri veya taşradaki yöneticilerle onların astları niteliğindeki diğer yöneticiler yani merkezi idarenin tüm ajanları arasında kullanılan yetkidir.Hiyerarşi ve idari vesayet kavramları arasındaki farklar nelerdir?
İdari vesayet iki ayrı tüzel kişi arasında yer alan bir ilişkidir. Hiyerarşi ise tek bir tüzel kişilik içerisindeki ast-üst ilişkisidir. İdari vesayet ancak kanunla açıkça düzenlenmiş durumlarda kullanılabilir. Hiyerarşi ise mevcut bir kanun olmasa bile mevcut bir yetkidir.Bakandan sonra en yüksek hiyerarşik amir kimdir?
3046 sayılı Kanunun mülga maddelerinden 15. maddesinde, bakanlığın merkez teşkilatının hiyerarşik kademeleri içinde müsteşarlık en üstte bulunmaktadır. Söz konusu düzenlemeden, müsteşarın bakandan sonraki en üst hiyerarşik amir olduğunu anlamaktayız.
Vali kaymakamın hiyerarşik amiri midir?
Kaymakam görevlerini valinin gözetimi ve denetimi altında yürütmekle görevlidir. Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanının imzasını taşıyan bir kararname ile atanır. ilçede bulunan merkezi idareye ait bütün kuruluşların, bütün bakanlık teşkilatlarının hiyerarşik amiridir.
İdari vesayet özellikleri nelerdir?
İdari vesayet, yerel yönetimlerin kısıtlı yetkilerinin merkezi denetimin altında olduğu bir sistemdir. İdari Vesayet Nedir? İdari vesayet, esasında yerinden yönetimin sakıncalarını aşmak üzere merkezi yönetimin denetim mekanizması şeklidir.İdari vesayet örnekleri nelerdir?
İdari Vesayet veya yönetsel vesayet, özellikle üniter yapılı devletlerde genel idare sınıfı ile yerinden yönetim alanı arasında idari açıdan bütünlük sağlamaya yarayan denetim mekanizmasıdır.En yüksek hiyerarşik amir kimdir?
Hiyerarşi, tek bir tüzel kişilik içinde bütünlüğü sağlayan; ast-üst ilişkisini ifade eder. Merkezi idarede yüksek hiyerarşik amir Cumhurbaşkanıdır. Bakanlıklardaki en yüksek hiyerarşik amir ise bakandır.