- Konu Yazar
- #1
Hangisi Osmanlı-Safevi mücadelesi nedenlerinden biridir?
Cevap: Mezhep anlaşmazlıkları: Osmanlı-Safevi savaşları genellikle Sünni-Şii mücadelesi olarak bilinmektedir. İki devletin de sınırlarını koruma ve yayılmacı bir politika izleme isteğinden dolayı da mücadeleler artmıştır.Osmanlı-Safevi ilişkileri neden bozulmuştur?
Yavuz dönemi Osmanlı-İran ilişkilerinin bozulma nedenleri nelerdir? a) Tarafların Anadolu’da üstünlük kurma mücadelesi, b) Şah İsmail’in Anadolu’da Şiilik propagandası yapması, c) Eski beyleri kışkırtması ve Akkoyunlu mirasına sahip çıkmak istemesi, d) Karşılıklı olarak hakaret içeren mektupların yazılması.Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında neler yaşanmıştır?
Osmanlı Devleti ile Safeviler arasında neler yaşanmıştır?1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı, III. Murat’ın saltanatı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile Şah Tahmasb’ın ölümü sonrasındaki taht kavgalarıyla çalkalanan Safevî Devleti arasında Güney Azerbaycan ve Kafkaslar’da gerçekleşmiş olan bir dizi muharebe içeren savaştır.
Osmanlı hangi savaşta Safevileri yenilgiye uğratmıştır?
Çaldıran’da 23 Ağustos 1514’te yapılan sefer sonucunda Osmanlı ordusu büyük bir zafer kazanmış, Safeviler ise büyük bir bozguna uğratılmıştır. Bu savaş sonrasında Şah İran’dan kaçarak hayatını zor kurtarmıştır. Çaldıran Savaşı’nın önemi ilk olarak Osmanlı’nın özellikle doğuda güç kazanmasıdır.1578 1639 Osmanlı iran savaşlarının sebepleri nelerdir?
(1577 – 1639) -İran’daki taht kavgalarından Osmanlı Devleti’nin yararlanmak istemesi. -İran’ın Anadolu’da Şiilik propagandası yapması. -Sınır anlaşmazlıkları. -İran’ın Osmanlı Devleti’nin batıda savaşmasından ve Celali isyanlarından yararlanmak istemesi.Osmanlı Safevi ilişkileri hangi padişahı döneminde bozulmuştur?
Osmanlı Safevi ilişkileri hangi padişahı döneminde bozulmuştur?Yavuz Sultan Selim dönemine ki en önemli olaylardan birisi Osmanlı Safevi ilişkileridir. II. Bayezid döneminde Osmanlı İmparatorluğu ve Safevi ilişkileri bozulmuştu. Safevi devleti Anadolu’da Şii faaliyetlerini arttırdığından ötürü bu iki devlet arasında ilişkiler bozulmuştur.
Osmanlı-Safevi ilişkileri Yavuz Sultan Selim döneminde başlamıştı. Yavuz Sultan Selim’in Safeviler üzerine sefere çıkmasının nedeni Şiilik propagandası yaparak Sünnî Osmanlı Devleti’ne karşı bir güç oluşturmaktı.
1603-1618 Osmanlı-Safevî Savaşı sonucunda Osmanlıların 1590’da Ferhat Paşa Antlaşması ile İran’dan aldığı toprakların büyük çoğunluğu, 1618’de Safevîler tarafından geri alınmış oldu.