AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangisi Orta Dogu da su sorununa yol acan nehirlerden biri?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangisi Orta Doğu da su sorununa yol açan nehirlerden biri?​

Fırat ve Dicle Sorunu, Türkiye sınırları içinde doğan Fırat ve Dicle nehirlerinin sularının bu nehirlerin içinden geçtiği Suriye ve Irak’la paylaşımı konusunda yaşanan sorunlardır. Bu nehirler hem Suriye ve Irak, hem de Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi için çok önemli su kaynaklarıdır.

Sınır aşan sular sorunu hangileri?​

Türkiye’nin hak sahibi olduğu sınır oluşturan ve sınır aşan sular akış yönüne göre şunlardır:
- Afrin Çayı, Türkiye, Suriye, Türkiye.
- Aras Nehri, Türkiye, Azerbaycan, İran, Ermenistan sınırını oluşturur.
- Arpaçay, Türkiye, Ermenistan sınırını oluşturur.
- Asi Nehri, Lübnan, Suriye, Türkiye.
- Balık Suyu, Türkiye, Suriye.
Dicle nehri hangi ülkelerden geçer?​
Bu nehir, Türkiye’den doğarak Irak topraklarında Fırat nehri ile birleşerek Şattülarap bölgesinde Basra körfezine dökülmektedir. Dicle nehri kaynağını Elazığ ili yakınlarında yer alan Hazar gölünden almaktadır. Dicle nehri Türkiye, Irak, İran ve Suriye sınırlarında havzası bulunan bir nehir olarak ifade edilmektedir.

Asi Nehri sınır oluşturur mu?​

Asi Nehri sınır oluşturur mu?
Asi Nehri’nin toplam uzunluğu 556 km olup, 366 km Suriye’de, 98 km Türkiye’de, 40 km Lübnan’dadır. 52 km’si Türkiye-Suriye sınırını oluşturur.

Aras nehri hangi ülke ile sınır oluşturur?​

Aras nehri hangi ülke ile sınır oluşturur?
Türkiye-Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-İran sınırının bir bölümü oluşturduktan sonra Azerbaycan’da Kura Nehri’ne dökülen nehir. 1072 km uzunluğunda, 102 bin km2 havza alanına sahip nehir Kafkaslar’ın en büyük nehirlerinden biridir. Nehrin 548 km’si Türkiye sınırları içerisindedir.

Fırat Nehri hangi illerden geçer?​

Yaşam kaynağı olan Fırat, çok sayıda yüksek dağ, ova ve vadileri yararak sırasıyla Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa illerindeki verimli toprakları suyla buluşturuyor.

Fırat Nehri kaynağını nereden alıyor?​

Fırat, Güneybatı Asya’nın en uzun ırmağıdır. Başlangıç noktaları Ağrı Diyadin’den kaynayan Murat Nehri ve Erzurum Dumludağ’da kaynağını alan Karasu Nehri’dir. Bu nehirler Elazığ il sınırlarında birleşerek Fırat Nehri’ni oluşturur.
Dicle nehri kaynağını nereden alır?​
Dicle, Türkiye’de doğup birçok kolu olan ve Irak topraklarına geçip orada Fırat’la birleşerek Şattülarap’ta Basra Körfezi’ne dökülen nehir. Nehir ana kaynaklarını Doğu Anadolu Bölgesi dağlarından ve dipten sızma yoluyla Elazığ yakınlarındaki Hazar (Gölcük) gölünden alır.

Aras Nehri nereyle doğal sınır?​

Aras Nehri nereyle doğal sınır?
11 km’lik Azerbaycan-Türkiye koridorundan sonra Azerbaycan (Nahçıvan)-İran sınırını, Ermenistan-İran ve tekrar Azerbaycan-İran sınırını izlemektedir. Daha sonra nehir Azerbaycan’ın içlerine akarak Sabirabad şehri yakınlarında Kura Nehri’ne dökülmektedir.
 
Orta Doğu'da su sorununa yol açan nehirlerden biri, Fırat ve Dicle nehirleridir. Bu nehirler Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi içerisinde doğar ve Suriye ile Irak'la paylaşımı konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Fırat ve Dicle nehirleri, hem sulama hem de içme suyu ihtiyacını karşılayan önemli su kaynakları arasında yer almaktadır.

Sınır aşan sular sorununu oluşturan nehirler arasında Afrin Çayı, Aras Nehri, Arpaçay, Asi Nehri ve Balık Suyu gibi birçok nehir bulunmaktadır. Bu nehirler Türkiye'nin çeşitli komşu ülkeleriyle sınırlar oluşturmakta ve su paylaşımı konularında sorunlar doğurmaktadır.

Dicle nehri Türkiye, Irak, İran ve Suriye sınırlarında bulunan bir nehir olarak kabul edilir. Elazığ ili yakınlarında Hazar Gölü'nden doğan Dicle Nehri, Türkiye'den başlayarak Fırat Nehri ile birleşerek Irak topraklarında Basra Körfezi'ne dökülmektedir.

Asi Nehri, Suriye, Türkiye ve Lübnan topraklarında akar. Toplamda 556 km uzunluğa sahip olan Asi Nehri, Türkiye-Suriye sınırının 52 km'sini oluşturmaktadır.

Aras Nehri, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan ve İran arasında sınırlar oluşturan bir nehir olarak bilinir. 1072 km uzunluğundaki Aras Nehri, Türkiye sınırları içerisinde de yer almaktadır ve Kafkaslar'ın en büyük nehirlerinden biridir.

Fırat Nehri, Türkiye'deki Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinden geçerek önemli bir su kaynağıdır. Fırat Nehri'nin kaynağı, Ağrı Diyadin'den kaynayan Murat Nehri ve Erzurum Dumludağ'da başlayan Karasu Nehri'nin birleşmesiyle oluşmaktadır.

Fırat Nehri'nin yanı sıra Dicle Nehri de Türkiye'den doğup Irak topraklarında Fırat Nehri ile birleşen önemli bir su kaynağıdır. Dicle Nehri, Doğu Anadolu Bölgesi dağlarından ve Hazar (Gölcük) Gölü'nden aldığı sularla beslenmektedir.

Aras Nehri ise Türkiye-Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-İran sınırlarını oluşturduktan sonra Azerbaycan'da Kura Nehri'ne dökülen bir nehir olarak bilinir. Aras Nehri, Türkiye sınırları içerisinde 548 kmlik bir akışa sahiptir.
 
Geri
Üst