AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangisi lonca teskilatinin ustlendigi Gorevlerdendir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Hangisi lonca teşkilatının üstlendiği Görevlerdendir?​

Lonca Teşkilatının Görevleri Üretilen ya da satılan malların kalite denetimini yapar. Verilecek olan hizmetin ya da satılacak olan ürünün fiyatını belirler. Esnaflar arasında haksız rekabeti önler. Esnafların ihtiyaç duyması durumunda gerekli maddi desteği sağlayan krediler düzenler.
Lonca görevlisi nedir?
Lonca Teşkilatı Osmanlıda esnafları ve zanaatkarları bir araya getirir. Esnaflar ve zanaatkarlar örgütlenmiştir. Daha büyük üretim ve satım yapan kurumlar bunlara dahil değildir. Bu büyük kurumlar tüccarlık olarak bilinirken Lonca Teşkilatı daha küçük çaplı esnaf ve zanaatkarlar için ortaya çıkmıştır.
Lonca teşkilatı ile devlet merkezi arasındaki ilişkileri yürüten görevli kimdir?
– Şeyhler: Ahi Teşkilatının başında devlet ile üretici ve/veya satıcı arasındaki ilişkileri düzenleyen şeyhler bulunmaktadır.

Lonca teşkilatında Yiğitbaşının görevi nedir?​

– Yiğitbaşı: Yiğitbaşı, işçilerin disiplininden ve üretim faaliyetlerinden sorumlu olan işçi temsilcisidir (İnalcık ve Arı, 2005: 50). Devletin herhangi bir müdahalesi olmaksızın esnaf tarafından seçilen yiğitbaşı, kadı tarafından tescil edilmektedir.
Loncaları kim denetler?
lonca hiyerarşisinde kethüdadan sonra gelen ve loncanın iç işlerini yürüten üyeye yiğitbaşı denirdi. deneyimli lonca ustaları arasından seçilen yiğitbaşı, gerektiğinde kethüdanın görevlerini üstlenirdi. yiğitbaşı loncaya gerekli olan hammaddeleri piyasadan sağlar, bunları ustalara dağıtır, üretilen malların loncanın …
Lonca teşkilatı içerisindeki mesleki statüleri nelerdir?
Her loncanın kendine has bir sancağı ve bayrağı bulunuyordu. Lonca teşkilatının yönetim örgütlenmesi ve yapısı ise, lonca ustası, kethüda, idare heyeti, yiğitbaşı, işçi başı ve ihtiyar ustalar gibi unsurlardan oluşuyordu.

Ahileri kim denetler?​

Meclis kendi içinden bir üyeyi başkanlığa seçerdi. Bu meclis başkanlarına” Ahi Baba Vekili” denirdi. Ahilik teşkilatını ilgilendiren tüm konuların denetim ve son karar organıydı.

Geri