AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangisi buzullarin olusturdugu asinim sekilleri nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.881
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangisi buzulların oluşturduğu aşınım şekilleri nedir?​

c) Buzul Yalağı (Sirk): Buzulların aşındırma ile oluşturduğu çukurlardır. Sonradan buzulların erimesi ile bu çukurlarda sirk gölleri meydana gelmiştir.

Buzulların oluşması neye bağlı?​

Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünya’nın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve “buzul” adını alan buzlarla kaplıdır. Bunlar kutup bölgeleriyle yüksek dağların tepeleridir. Buzul oluşabilecek bölgenin deniz yüzeyinden yüksekliği, enlemin artmasıyla azalır.

Hangisi buzul aşındırma?​

Hangisi buzul aşındırma?
Bunlar sırasıyla: Glasiyal çizikler, cilâlar, oluklar ve çentikler, hörgüçkayalar, sürgüler, buzul vadileri (Tekne vadiler ya da U şekilli vadiler), asılı vadiler, fiyordlar ve sirklerdir.

Buzulların aşındırarak biriktirdikleri malzemelere ne denir?​

Buzulların aşındırarak biriktirdikleri malzemelere ne denir?
Buzul Biriktirme Şekilleri 1) Moren setti: Buzulların aşındırarak taşıdığı kum çakıl gibi maddelere moren denir. Bunları eridiği yerde biriktirmesi ile oluşan sette denir. 2) Drumlin: Buzul biriktirmesi ile oluşan alçak tepelere denir.

Buzullar erirse Türkiye ne olur?​

Tüm buzullar erirse; İstanbul, İzmir ve Adana gibi illerimizin neredeyse tamamı, Datça ve Bodrum gibi ilçelerimiz ve Kuzeydoğu KKTC gibi bölgelerimiz yok olabilir!

Buzulların erimesi nelere yol açar?​

Eriyen buzullar, deniz seviyesini yükseltecek, sellere ve aşırı sıcak dalgalarına neden olacak. Rapora göre, şu anda bu olayların dünyaya yıllık maliyetinin 61-371 milyar dolar. Buzulların erimesinin tüm faaliyetlerin doğrudan etkilerinden daha tehlikeli olması ise, eridikçe atmosfere yayılan metan gazı.

Türkiye’de buzul şekillerine nerede rastlanır?​

Türkiye’de buzul şekillerine nerede rastlanır?
Türkiye’de az da olsa özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan daimî kar sınırının üzerindeki dağlarda buzullar bulunur….Türkiye’nin buzulları
- Toros Dağları,
- Doğu Karadeniz Dağları,
- Volkanlar.

Buzulların oluşturduğu yer şekilleri ve nerelerde rastlanır?​

Buzulların oluşturduğu yer şekilleri ve nerelerde rastlanır?
Buzulların oluşturduğu yer şekillerine daha çok Antarktika ve Grönland kıyılarında ve ana karasından görülmektedir. Çünkü buralar kutuplara yakın bölgeler ve kutupların kendisi olarak buzullarla kaplı olan alanlar olarak bilinmektedir.
Buzulların birikim şekilleri meydana Getirmesindeki temel etken nedir?​
Buzul buzunun aşındırması sonucu oluşmuşlardır. Oluşumlarının başlangıcında kar aşındırmasının da rolü vardır.
Hangisi buzulların hareketi esnasında aşındırma ile oluşmuştur?​
Küçük aşınım şekilleri Buzulun bu hareketi sonucunda ortaya çıkan aşınım şekillerine buzul çizikleri adı verilir. Buzul cilaları: Buzul cilaları, buzulun çok yoğun olarak ince çizikler yapmak suretiyle meydana getirdiği bir aşındırma şeklidir.
 
Buzulların oluşturduğu aşınım şekilleri, doğal bir süreç olan buzullaşma ve erime ile gerçekleşir. Buzul Yalağı veya Sirkler, buzulların aşındırma faaliyeti sonucu oluşan çukurlardır. Bu çukurların erimesiyle sirk gölleri meydana gelir. Diğer buzul aşınım şekilleri arasında Glasiyal çizikler, cilalar, oluklar, çentikler, hörgüçkayalar, sürgüler, buzul vadileri (Tekne vadiler ya da U şekilli vadiler), asılı vadiler, fiyordlar ve drumlinler bulunur.

Buzulların oluşumu genellikle yüksek dağların tepeleri ve kutup bölgeleridir. Dünya'nın belirli bölgelerinde, bütün yıl erimeyen ve buzulla kaplı alanlar bulunmaktadır. Buzul oluşumunun en önemli etkenleri arasında denizden yükseklik ve enlem yer alır.

Buzulların aşındırma faaliyeti sonucu taşıdıkları malzemeleri biriktirmesiyle oluşan yapılar "moren setti" ve drumlinler olarak adlandırılır. Morenler, buzulların aşındırarak taşıdığı kum, çakıl gibi malzemelerin biriktirilmesi sonucu oluşur. Drumlinler ise buzulların biriktirme süreciyle oluşan alçak tepelerdir.

Türkiye'de buzul şekillerine özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan daimi kar sınırının üzerindeki dağlarda rastlanır. Bazı buzul bölgeleri ise Toros Dağları, Doğu Karadeniz Dağları ve volkanik alanlardır.

Buzulların erimesi çevresel etkilere yol açar. Eriyen buzullar deniz seviyesini yükseltir, seller ve aşırı sıcak dalgalarına neden olabilir. Ayrıca, buzulların erimesi atmosfere metan gazı yayarak iklim değişikliğine katkıda bulunabilir.

Buzulların hareketi esnasında oluşan küçük aşınım şekilleri arasında buzul çizikleri ve buzul cilaları bulunur. Buzul çizikleri, buzulun hareketi sonucunda oluşan çizgilerdir. Buzul cilaları ise buzulların ince çizikler yaparak oluşturduğu aşınım şekilleridir.
 
Geri
Üst