AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangisi buzul birikim sekillerinden biridir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangisi buzul birikim şekillerinden biridir?​

Konunun ilk girişinde buzul birikim şekillerinin nasıl oluştukları genel prensipler çerçevesinde tanıtılmıştır. Ardından buzul birikim şekilleri tek tek açıklanmıştır. Bunlar sırasıyla: Morenler (buzultaşlar), drumlinler, kamesler, eskerler, kettleler ve sandurlar’dır.

Hangisi buzul aşındırma şekillerinden dir?​

Hangisi buzul aşındırma şekillerinden dir?
c) Buzul Yalağı (Sirk): Buzulların aşındırma ile oluşturduğu çukurlardır. Sonradan buzulların erimesi ile bu çukurlarda sirk gölleri meydana gelmiştir.

Güncel buzullar nerede?​

Güncel buzullar nerede?
Toros Dağlan (Akdeniz kıyısı ve Güneydoğu Anadolu): Güncel buzulların üçte ikisi Güneydoğu Anadolu’da toplanmıştır. Bunlardan sadece Cilo Dağı (4168 m) 10’dan fazla buzul barındırır. Yapılan hesaplar güncel daimi kar sınırının 3400-3600 m, Son Buzul Çağı daimi kar sınırının ise 2800 m civarında olduğunu göstermektedir.

Türkiyede hangi dağlarda buzul şekillerine rastlanır?​

Türkiye’de az da olsa özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan daimî kar sınırının üzerindeki dağlarda buzullar bulunur….Türkiye’deki üç önemli stratovolkanda da buzul bulunmaktadır:
- Ağrı Dağı doruk buzulu.
- Süphan Dağı vadi buzulu.
- Erciyes Dağı vadi buzulu.

Rüzgar birikim şekilleri nelerdir?​

Rüzgar birikim şekilleri nelerdir?
Kurak ve çıplak bölgelerde rüzgâr süpürüp taşıdığı maddeleri hızı kesilince ya da önüne bir engel çıkınca biriktirmeye başlar. Bu biriktirme şekilleri içinde en önemlileri barkan, kumullar ve löslerdir.

Hörgüç kayaların oluşumunda neler etkilidir?​

Hörgüç kayaların oluşumunda neler etkilidir?
Buzul tarafından dirençli kayaların daha az aşındırması ile oluşan hörgüce benzer tepeciktir. Buzullar hareket ettikleri sırada geçtikleri yerleri çizerek, törpüleyerek ve cilalayarak aşındırır. Bu şekilde oluşan ve deve hörgücüne benzeyen tepelere hörgüç kaya denir.
Glasiyal buzul nedir?​
Buzul Çizik ve Cilaları Küçük aşınım şekillerinden olan glasiyal çizikler, buzulun hareketi esnasında, ana kaya ile çakıl ve blokların yüzeyinde, buzulun ağırlığı altında farklı boyuttaki kaya parçalarının birbirine veya ana kayaya sürtünmesi sonucu oluşan doğrusal uzanımlı aşınım şekilleridir.

Uludağ buzul var mı?​

Uludağ buzul var mı?
Bunlardan sadece Cilo Dağı (4168 m) l0’dan fazla buzul barındırır. Bunun yanı sıra Uludağ (2543 m), Mercan Dağı (3368 m) ve Meseid Dağı (3239 m) gibi ülkenin diğer yörelerindeki dağlarında da Kuvaterner buzullaşmasına ait izlere rastlamak mümkündür.

Hangi dağlarda buzul göllere rastlanır?​

Hangi dağlarda buzul göllere rastlanır?
Türkiye’de, Sat, Ağrı, Erciyes, Kaçkar ve Bolkar Dağları ile Aladağlar üzerinde yer yer bu türden göller bulunmaktadır.

Dünyada buzullar nerelerde görülür?​

Sıcaklıklarına göre buzullar Dağların (Himalayalar, Alpler ve Kayalık Dağları gibi) alçak ve orta yüksekliklerinde bulunurlar. Soğuk buzullar (ya da Kutup buzulları) ise tabandaki sıcaklığın yıl boyunca −30 °C’nin altında olduğu ve buzulun her zaman donma noktasının altında bulunduğu buzullardır.

Rüzgar birikimi nedir?​

Rüzgar birikimi nedir?
Rüzgârların biriktirdiği maddelerden oluşan tepeciklerdir. Çöllerde, kıyılarda ve yarı kurak bölgelerin gevşek yapılı arazilerinde görülür. Kumullar hareket eder ve zamanla yer değiştirir. Rüzgâr yönünde uzanan kumul tepelerine boyuna kumul, rüzgâra dik yönde olanlara da enine kumul denir.

LÖS birikim mi?​

LÖS birikim mi?
1) LÖS: Yarı kurak bölgelerde bataklık ve göl kıyılarında biriken kum ve toz birikintilerine lös denir. 2) BARKAN: Orta asyada rüzgarların taşıdıkları kum ve tozları hilal şeklinde biriktirmesine denir.
 
Buzul birikim şekillerinden biri kame'dir. Kame, buzulun eridiği ve içinde taş ve kum biriktirdiği çukurlardır. Bu çukurların erimesiyle göller ya da bataklıklar oluşabilir.

Buzul aşındırma şekillerinden biri de buzul yalağı veya sirk olarak adlandırılan çukurlardır. Buzulların aşındırması sonucunda oluşan bu çukurların içinde sirk gölleri meydana gelebilir.

Güncel buzulların Türkiye'deki ana bulundukları yerler Toros Dağlarıdır, özellikle de Akdeniz kıyısı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Örneğin, Cilo Dağı'nda 10'dan fazla buzul bulunmaktadır.

Türkiye'de buzul şekillerine rastlanan dağlar arasında Ağrı Dağı, Süphan Dağı ve Erciyes Dağı gibi önemli dağlar bulunmaktadır. Bu dağlarda buzulların oluşumu ve etkisiyle buzul şekilleri görülebilir.

Rüzgar birikim şekilleri arasında en önemlileri barkan, kumullar ve löslerdir. Rüzgar, kurak ve çıplak bölgelerde taşıdığı maddeleri biriktirerek bu şekillerin oluşmasına neden olur.

Hörgüç kayaların oluşumunda buzulların dirençli kayaları daha az aşındırması etkilidir. Buzullar hareket ettikleri sırada kayaları törpüleyerek hörgüç şeklindeki kayaların oluşumuna sebep olabilir.

Glasiyal buzullar, buzulların hareketi sırasında oluşturduğu çizikler ve cilalar olarak tanımlanabilir. Bu küçük aşınım şekilleri, buzulun ağırlığı altında kaya parçalarının sürtünmesi sonucunda oluşur.

Uludağ'da da buzul izleri bulunmaktadır. Diğer dağlar gibi Uludağ da Kuvaterner buzullaşmasına ait izlere ev sahipliği yapmaktadır.

Buzul göllere Türkiye'de Sat, Ağrı, Erciyes, Kaçkar ve Bolkar Dağları ile Aladağlar üzerinde rastlanabilir.

Dünyada buzullar genellikle dağların alçak ve orta yüksekliklerinde bulunur. Soğuk buzullar ise tabandaki sıcaklığın yıl boyunca -30 °C'nin altında olduğu ve buzulun her zaman donma noktasının altında bulunduğu yerlerde görülür.

Rüzgar birikimi, rüzgarların taşıdığı maddelerden oluşan tepecikleri ifade eder. Rüzgar, bu maddeleri biriktirerek kumulların oluşmasına neden olabilir.

Lös, yarı kurak bölgelerde bataklık ve göl kıyılarında oluşan kum ve toz birikintilerine verilen isimdir. Barkan ise Orta Asya'da rüzgarların taşıdığı kum ve tozların hilal şeklinde birikip birikmesine denir.
 
Geri
Üst