AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangisi bulasici bir hastaliktir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangisi bulaşıcı bir hastalıktır?​

Belli başlı bulaşıcı hastalıklar: Covid-19 Belsoğukluğu, Bruselloz, Çiçek hastalığı, Difteri, Dizanteri (amipli veya basilli), Grip, Hepatit, Kızamık, Kolera, Menenjit, Psittakoz, Sıtma, Suçiçeği, Tetanos, Tularemi, Tüberküloz, Uyku hastalığı, Zatürre, Tifo, Tifüs.

Bulaşıcı hastalıklarda sürveyans nedir?​

Halk sağlığı kavramı olarak sürveyans verilerin sürekli toplanması, toplanan verilerin analiz edilmesi, bu analizlerin sağlığın geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve/veya hastalıkların kontrolü uygulamaları için ihtiyacı olan kişilere ve bildirimi yapan kaynaklara dağıtılmasıdır.
Bulaşıcı hastalıkların insidansı nasıl belirlenir?
Atak Hızı: Belirli bir süre içinde saptanan bulaşıcı hastalık vaka sayısının, o hastalığa duyarlı kişi sayısına (risk altındaki toplum) bölünmesi ile elde edilir. Daha çok salgın durumlarında, bulaşıcı hastalıklar için hesaplanan bir çeşit insidans hızıdır.
Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için neler yapılması gerekir?
Alınması Gereken Önlemler:
- Barınma ihtiyacı mutlaka giderilmelidir.
- Temiz su sağlanmalıdır.
- Çöp ve kirli atıklar yerleşim birimlerinin dışına çıkarılarak yok edilmelidir.
- Çiğ yenen sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.
- Beslenme ve kişisel temizliğe özen gösterilmelidir.

Ağız yolu ile bulaşan hastalıklar nelerdir?​

Yani elimizde boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, kabakulak, menenjit, uçuk ve mononükleoz var. Bunlar en yaygınları ve ağızdan/ tükürükten bulaşan hastalıklar listesinin çoğunluğu oluşturur. Ayrıca bu listeye Hepatit B virüsünü de dahil etmek gerekir.

Sürveyans amacı nedir?​

Sürveyans programının temel amacı hastane infeksiyonlarının azaltılmasına katkıda bulunmaktır. Bunu yapabilmek için öncelikle sorun belirlenmeli ve çözüme yönelik önlemler geliştirilmelidir (1). Sürveyans programlarının iyi uygulandığı hastanelerde nozokomiyal infeksiyon oranı %33 oranında azalmıştır.
Bulaşıcı Hastalıkların Bildirimi niçin önemlidir?
Madde 13. Bildirimi Zorunlu Hastalıkların bir kısmının tespit edildiği taktirde belirli bir süre içinde en hızlı iletişim aracı ile ihbar edilmesi gereklidir. Bu gereklilik, hastalığın toplum içinde yayılımını engellemek, sosyal sorunlara neden olmamak içindir.
Enfeksiyondan korunmak için neler yapılmalı?
Sık sık el yıkanmalı/temizlenmeli.Eller ağız/burun/göze değdirilmemeli.Kalabalık ortamlardan kaçınmalıNezle/grip olan kişilerden uzak durmalıEvde nezle/grip olan kişi maske takmalı, ellerini sık sık temizlemeli.Ev halkı ve hasta her yıl grip aşısı olmalı
 
Geri
Üst