Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangisi bir dusunme hatasidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangisi bir düşünme hatasıdır?​

Bir işte başarısız olan birinin ben bu işi beceremedim demek yerine “ Beceriksizin biriyim”; oğlu ders çalışmayan bir annenin oğlum ders çalışmıyor diye değerlendirmek yerine “ Oğlum tembel”; tek bir konuda gerçeği tam söylemeyen biriyle ilgili “ O yalancı” diye düşünme bu düşünce hatasına örnek olarak verilebilir.

Aklımdaki düşüncelerden nasıl kurtulurum?​

İşte size aynı düşünceyi zihninizden tekrar tekrar geçirmeye başladığınızda başvurabileceğiniz 10 yöntem:
- Dikkatinizi dağıtın.
- Harekete geçme planı yapın.
- 3. Harekete geçin.
- Düşüncelerinizi sorgulayın.
- Hayata dair hedeflerinizi yeniden düzenleyin.
- Özgüveninizi artırın.
- 7. Meditasyon yapmayı deneyin.
- 8. An’a dönün.
Istemsiz düşünme Nedir?
İstemsiz düşünme; sıradan ve kalitesiz düşünmedir. Bloom’un sınıflamasına göre “düşük seviyede” düşünmedir. İstemli düşünme ise, disipline edilmiş, kaliteli, gizli bilgiyi açığa çıkartan, yenilikçi, “yüksek seviyede” düşünmedir.

Negatif düşünceler nelerdir?​

Olumsuz düşünceler bizi üzgün, şüpheci ve karamsar hissettirir. Düşüncelerimiz olumsuzluklara odaklandığında aslında somut olarak o kadar da kötü olmayan durumlarda bile kendimizi en kötüsünü düşünürken bulabiliriz. Kendimizi kötü durumlardan koruyabilmek için en kötüsünü düşünme eğilimine gireriz.

Çarpıtılmış düşünce nedir?​

Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
Olumsuz düşünce kalıpları nelerdir?
Olumsuz Düşünce Kalıpları Nasıl Değişir?

Tekrarlayıcı rahatsız edici düşüncelerle nasıl başa çıkılır?​

KABUL ET VE İZİN VER: Düşüncelerinizi uzaklaştırmaya çalışmayın. Dikkatinizi dağıtmayın, uğraşmayın, bulaşmayın, mantıklı açıklamalar yapmaya çalışmayın. Düşünceleri kendi haline bırakın; bırakın ne yapacaklarsa yapsınlar. Unutmayın, düşüncelerin gücü yoktur.

Insanın aklından geçen şeyler günah mı?​

Bunu kalben tasdik edip, irademle söyledim gibime geliyor ama tabii ki çok üzülüyorum. Böyle şeyleri düşünmeniz, aklınıza gelmesi sizi hiçbir zaman küfre düşürmez, imanınıza zarar vermez. Çünkü bu sözleri dilinizle söylememiş, kalben tasdik etmemişsiniz. Üstelik bunları düşündüğünüzden dolayı üzülüyorsunuz.
Düşünmek üzerine düşünmek ne demektir?
Refleksif düşünme kavramları aslında objedir. Burada obje kişiyi ifade eder. Yani kişinin kendisini bir obje gibi ele alıp kendisi hakkında kendi fikirleriyle ilgili düşünme halidir. Düşünme üzerine düşünme terimi bu kavram için kullanılmaktadır.

Istenmeyen düşünceler neden gelir?​

Bazı insanlara göre, sokulgan düşünceler panik veya yoğun anksiyetenin bir parçasıdır. Bu tipteki düşünceler anksiyetenin kendisi veya bir sonucu olarak düşünülür ve hali hazırda hissedilen kaygıya daha fazla korku ekler. Sokulgan düşünceler aksiyetenin sürmesine ve korku üreten bir döngünün oluşmasına sebep olur.

Negatif düşünürsek ne olur?​

Karamsar bir bakış açısı strese yol açar ve yaşlanmayı hızlandırır, hastalıklara davetiye çıkarır. Gelecek kaygısı, başarısızlıklar, korkular ve daha pek çoğu, negatif düşüncelerden beslenir. Tüm bu olumsuz telkinler, stres hormonlarının salgılanmasına neden olur. Stres de vücudu içten kemiren zehir gibidir.
Negatif Zihin Nedir?
Dikkatimizi çeken, anılarımızda sakladığımız ve birçok durumda aldığımız kararları etkileyen “kötü şeyler” zihinde daha canlı kalmaktadır. Olumsuz yanlılığı (olumsuzluk önyargısı da denir) olarak adlandırdığımız bu zihinsel çarpıtmanın; davranışımız, kararlarımız ve hatta ilişkilerimiz üzerinde güçlü bir etkisi var.

Bilişsel çarpıtmalar nasıl oluşur?​

Bilişsel çarpıtmalar “obsesyon”lara benzetilebilir. Ancak bilişsel çarpıtmalar belirli uyaran durumlarına bağlı ve duygusal tepkilerle bağlantılı değişik içeriklerde ortaya çıkarlar Bu bilişsel hatalar gerçekliği konusunda, yeterli veri olmayan yani gerçekliği sınanmamış varsayımlara dayanmaktadır.

Davranışın algısını çarpıtmak ne demek?​

kötü bir şey olacağını düşünüp, gerçekçi olmamasına rağmen bu tahmini doğru kabul etmektir.
Sürekli olumsuz düşünmek neden olur?
Negatif düşüncelerin birçok farklı nedeni olabilir, müdahaleci olumsuz düşünceler, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), anksiyete bozukluğu veya başka bir akıl sağlığı sorununun bir belirtisi olabilir. Devamlı olumsuz düşünmek aynı zamanda bir depresyon belirtisidir.
 
Geri
Üst