AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi yumurtalik kisti agri yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.238
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi yumurtalık kisti ağrı yapar?​

Kist içeriği ne kadar yoğunsa ağrı o kadar şiddetli olur. Örnek olarak vermek gerekirse çikolata kisti içeriği çok yoğundur ve yarattığı ağrı basit kist patlamalarına göre çok daha fazladır.

En tehlikeli kist hangisi?​

Bu sorunun yanıtı, kistin türüne ve taşıdığı dokuya göre değişiklik gösterir. Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir.
Kadınlarda yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?​
Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
- Adet döngüsünde düzensizlik.
- Şiddetli adet sancısı
- Regl kanamasının uzun sürmesi veya çok yoğun olması
- Karında ve kasıklarda ağrılar.
- Karında şişlik.
- Sindirim sistemi problemleri.
- İdrar yolu şikâyetleri.
- Bulantı ve kusma.

Yumurtalık Kistini ne tetikler?​

Yumurtalık Kistini ne tetikler?
En çok bilinen nedeni, hormonal düzensizliktir. Hormonlar ile ilgili foliküllerin çatlayamaması veya gelişmeye devam etmesinin beraberinde, daha önceden geçirilmiş yumurtalık enfeksiyonları ve daha fazla radyasyona maruz kalınması da, yumurtalık kistine sebep olan nedenlerin içerisinde bulunmaktadır.

Kist patlarsa nasıl anlaşılır?​

Kist patlarsa nasıl anlaşılır?
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

5 cm kist tehlikeli mi?​

Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir.

Yumurtalıklarda sorun olduğu nasıl anlaşılır?​

Yumurtalıklar sadece muayene değil mutlaka ultrasonografi ile değerlendirilmelidir. Karın ağrısı, adet ağrıları, cinsel birliktelikte ağrı, mesane veya makata baskı hissi, sık idrara çıkma, adet düzensizliği durumunda jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi uygulanmalıdır.
Yumurtalık kistinin iyi huylu olduğu nasıl anlaşılır?​
‘Basit kist’ ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.

Yumurtalık kisti olanlar ne yememeli?​

Yumurtalık kisti olanlar ne yememeli?
Yumurtalık kisti olanlar ne yememeli Tüm kırmızı etler ve işlem görmüş et ürünleri. Hidrojene edilmiş yağlar. Kafein-östrojen seviyelerini artırır. Katkı maddeleri ve işlenmiş gıdalar, hormonların işleyişinde etkin olan karaciğeri etkileyebilir.

Yumurtalık kistinin zararları nelerdir?​

Yumurtalık kistinin zararları nelerdir?
Dr. Orhan Ünal,“Gebelikte tespit edilen, iyi ya da kötü huylu yumurtalık kistlerinin çoğu tek taraflıdır. 16 – 18. haftadan sonra gerilemeyen kistlerin büyüme riski daha fazladır. Devamlılık gösteren büyük kistler torsiyon, rüptür, kanama veya zor doğum komplikasyonlarına neden olabilir.

Kist patlaması kanaması nasıl olur?​

Yumurtalık kistinin boyutuna ve bulunduğu bölgeye göre kanama oluşturma ihtimali değişir. Kist patlaması sonucunda meydana gelen kanama regl kanaması gibi vajenden olmaz, karın içerisine kanama olur. Patlayan kist bir damar üzerinde bulunuyorsa kanama oldukça şiddetli olabilir.

Kist patlamasına ne iyi gelir?​

– Ağrı hissettiğiniz bölgeye günde 2-3 kez buz torbası ile soğuk kompres uygulayın. – Magnezyum içeriği yüksek gıdalar tüketin. Magnezyumu yeterli aldığınızda kist ağrısını ortadan kaldırabilirsiniz. – Papatya çayı ve ahududu çayı rahatlatıcı, sakinleştirişi ve üreme organlarına iyi gelen içeceklerdir.
 
Yumurtalık kisti belirtileri arasında genellikle adet döngüsünde düzensizlik, şiddetli adet sancısı, regl kanamasının uzun sürmesi veya çok yoğun olması, karında ve kasıklarda ağrılar, karında şişlik, sindirim sistemi problemleri, idrar yolu şikayetleri, bulantı ve kusma gibi belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerin varlığında mutlaka bir uzman doktora başvurulması önemlidir.

Yumurtalık kistini tetikleyen faktörler arasında hormonal dengesizlikler önemli bir rol oynamaktadır. Hormonlarla ilgili foliküllerin çatlamaması veya gelişmeye devam etmesi, yumurtalık enfeksiyonları, radyasyona maruz kalma gibi sebepler yumurtalık kistine yol açabilir.

Yumurtalık kistinin patlaması durumunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma, şiddetli ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda derhal bir doktora başvurulması önemlidir.

5 cm büyüklüğündeki bir kist genellikle tehlikeli olarak nitelendirilmez ancak 5-15 cm arasında değişen kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri %30 gibi bir oranda bulunmaktadır. Bu nedenle tedavi için cerrahi müdahale gerekebilir.

Yumurtalık kistinin iyi huylu olduğunun anlaşılması genellikle basit kist ultrason görünümü ile teşhis edilir. İyi huylu kistler genellikle kendiliğinden kaybolabilir ve ameliyat gerektirmezler.

Yumurtalık kisti olanlar belirli gıdalardan kaçınmalıdır. Özellikle tüm kırmızı etler, işlenmiş et ürünleri, hidrojene yağlar, kafein içeren gıdalar, katkı maddeleri ve işlenmiş gıdalar yumurtalık kisti olanlar için önerilmez.

Yumurtalık kistleri bazen gebelikte tespit edilebilir ve büyüme riski taşıyabilir. Büyük ve devamlılık gösteren kistler torsiyon, rüptür, kanama gibi durumlara yol açabilir. Bu nedenle düzenli kontrol ve gerekli tedavilerle takip edilmelidir.
 
Geri
Üst