AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi yontemlerle viruslerin cogalmasini engeller?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi yöntemlerle virüslerin çoğalmasını engeller?​

Virüsler için antiviral ürünler kullanılarak virüslerin çoğalmasını engelleyebilir ve hastalık belirtisi azaltılır. Diğer ve en önemli yöntem de virüsler için aşı olmaktır. Aşıyla vücuda enjekte edilen zayıflatılmış veya ölü antijenler, enfeksiyona neden olmadan vücudun antikor üretmesini ve bağışıklık kazanmasını sağlar.

Daha fazla virüs bir hücreye bulaşır?​

Bir virüs hücreye bulaştığında, hücreye basit bir mesaj gönderir: Daha fazla virüs üret. Bu açıdan bakıldığında, virüsler korsan gibidir, kontrolü eline alır ve sonrasında hücreyi kendi emirlerine uyan bir rehine haline getirir.

Ne işe yarar virüslere antibiyotikler?​

Ne işe yarar virüslere antibiyotikler?
Virüslere antibiyotikler etki etmemektedir. Virüsler için antiviral ürünler kullanılarak virüslerin çoğalmasını engelleyebilir ve hastalık belirtisi azaltılır. Diğer ve en önemli yöntem de virüsler için aşı olmaktır.

Peki, virüslerle canlılık arasındaki ilişki ne kadar?​

Peki, virüslerle canlılık arasındaki ilişki ne kadar?
Son olarak, “megavirüsler” adı verilen bir grup, virüslerle bakteriler arasında geçiş sayılabilecek çok sayıda özelliği barındırmaktadır. Yani virüslerin cansızlık ile canlılık arasındaki köprüyü oluşturması bir yana, virüslerle de bakteriler arasındaki olası bir canlı grubu tespit edilebilmiştir!

Cansızlık, virüslerin eşiğinde bulunan varlıklardır.?​

Ancak adet a, cansızlık ile canlılık arasında geçiş noktasında bulunurlar. Bu sebeple bilim insanları virüsler için “cansız olan; ancak canlılığın eşiğinde bulunan varlıklar” tanı mını yaparlar. Canlılığı 2 koşulun her zaman bir arada bulunmasıyla tanımlarız: organizasyon ve bu organizasyonu sürdürmeye yarayan bir iç aktivite.

Hangi virüslerde DNA virüsleri var?​

Küçük virüslerin genom ları 3-4 genden oluşurken, Pox gibi büyük virüslerde bu sayı 200-300 geni bulabilir. Retrovirüs ler hariç genomları haploiddir. Genomun yapısı düz (lineer), çembersel (sirküler) ya da parçalı (segmenter) olabilir. Ancak çift iplikli DNA virüsleri sadece düz veya çembersel formda olabilir.

Çünkü bazı virüsler virüslerden daha kötüdürler?​

Çünkü bazı virüsler virüslerden daha kötüdürler?
Nükleokapsidden dışa doğru gidildikçe bazı virüslerde zarf adı verilen glikoprotein/lipoprotein bir membran bulunur. Ancak zarfsız virüsler, zarflılara göre sinsi ve tehlikelidir. Çünkü kolay yayılırlar. Kurumaya, mide-bağırsak yoluna, antikor lara, deterjan ve diğer kimyasallara dayanıklıdırlar.

Konak hücresinde virüsler var mı?​

Konak hücresinde virüsler var mı?
Virüslerin yaşaması için canlı bir hücreye, bitki, hayvan ya da bakterilere ihtiyaçları vardır. Virüsler canlı bir hücreye girdikleri zaman, konak hücreyi imha ederek hastanın vücudunda hızla çoğalmaya başlarlar. Virüsler kendini kopyalayarak çoğalırlar. Virüsler bazen konak hücrenin taşıyamayacağı kadar çoğalabilirler.
 
Virüslerin çoğalmasını engellemek için kullanılan yöntemler arasında antiviral ürünlerin kullanımı ve aşılama oldukça etkilidir. Antiviral ürünler virüslerin çoğalmasını engelleyerek hastalık belirtilerini azaltırken, aşılar ise vücuda zayıflatılmış veya ölü antijenlerin enjekte edilmesiyle bağışıklık kazanılmasını sağlayarak virüslerin yayılmasını önler.

Virüsler bir hücreye bulaştığında, hücreye mesaj göndererek daha fazla virüs üretmesini sağlarlar. Bu durumda virüs hücreyi kontrol altına alarak kendi üremesini gerçekleştirir. Virüsler hücreleri kendilerine rehin alarak çoğalırlar.

Antibiyotikler genellikle bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır ve virüslere etki etmezler. Virüsler için antiviral ilaçlar kullanılarak hastalığın belirtileri azaltılabilir ve virüslerin çoğalması önlenir. Aşı olmak da virüslerle mücadelede önemli bir yöntemdir.

Virüsler cansızlık ile canlılık arasında bir geçiş noktasında bulunan varlıklardır. Bilim insanları virüsleri genellikle "cansız olan ancak canlılığın eşiğinde bulunan varlıklar" olarak tanımlarlar. Bu nedenle virüslerin doğası ve canlılık ile ilişkisi hala araştırma konusu olmaya devam etmektedir.

Virüslerin genomlarında DNA bulunan virüslere DNA virüsleri denir. Genomlarının yapısı farklılık gösterebilir ve çift iplikli DNA virüsleri düz veya çembersel formda olabilirler. Virüslerin genomları farklı büyüklüklerde olabilir, küçük virüslerin genomları 3-4 gen içerirken büyük virüslerin genomları 200-300 gen içerebilir.

Zarfsız virüsler, zarflı virüslere göre daha sinsi ve tehlikeli olabilirler çünkü daha kolay yayılabilirler ve çeşitli koşullara daha dayanıklıdırlar. Zarflı virüslerde ise dışarıya doğru bir membran bulunur ve bu virüsler zarfsız virüslere göre daha belirgin özelliklere sahiptirler.

Virüsler yaşamak için canlı bir hücreye ihtiyaç duyarlar ve bu hücrelere girdiklerinde hızla çoğalırlar. Konak hücre içerisinde virüsler kendilerini kopyalayarak çoğalabilirler ve bazen konak hücrenin taşıyamayacağı miktarda virüs üretebilirler. Bu nedenle virüslerin yayılmasını önlemek için aşılar ve antiviral ilaçlar önemli bir role sahiptir.
 
Geri
Üst