AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi yontemlerle kolonoskopi islemi gerceklestirilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.425
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi yöntemlerle kolonoskopi işlemi gerçekleştirilir?​

Kolonoskopi işlemi gerçekleştirilirken işlemin gerçekleştirilmesi esasına göre gerek duyulması halinde iç organların fotoğralarının çekilmesi de günümüz teknolojisiyle mümkün olmaktadır. Kolonoskopi uygulamasının gerçekleştirilmesi iki türlü nedenden dolayı istenmektedir. Sebeplerin birincisi teşhis amaçlıdır.

. . Kolonoskopi işlemi nasıl yapılır?​

Bu hastalıkların belirlenmesi amacıyla parça alınması ve alınan parçanın patolojik tetkikle ayrılmasının da gerçekleştirilmesi mümkündür. Kolonoskopi işlemi gerçekleştirilirken işlemin gerçekleştirilmesi esasına göre gerek duyulması halinde iç organların fotoğralarının çekilmesi de günümüz teknolojisiyle mümkün olmaktadır.

Peki, kolonoskopiye girmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?​

Peki, kolonoskopiye girmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?
Kolonoskopi işlemine karar veren uzman tarafından sizlere dikkat edeceğiniz noktalar belirtilecek olsa da sizler için kolonoskopi hazırlık programı alt başlıklı hazırladığımız yazımızda da ilgili yönergeleri bulabilirsiniz. Bu detayları kolonoskopiye girmeden önce yapılması gerekenler olarak bilginiz dahilinde tutabilirsiniz. 1. GÜN

Hangi güne kadar kolonoskopiye girmeyin?​

Bu detayları kolonoskopiye girmeden önce yapılması gerekenler olarak bilginiz dahilinde tutabilirsiniz. 1. GÜN Tetkik gününden iki gün önce başlayacağınız kolonoskopi hazırlık programı dahilinde sabah saat 8`de bir dilim kepeksiz ekmek, bir bardak açık çay ve 1 tabak şehriye çorbasının sadece suyunu tüketerek güne başlayabilirsiniz.
 
Kolonoskopi, bağırsakların iç yüzeyini incelemek için kullanılan bir tıbbi prosedürdür. İşlem sırasında genellikle esnek bir tüp olan bir kolonoskop kullanılır. Hangi yöntemlerle kolonoskopi işlemi gerçekleştirilir sorusuna detaylı bir şekilde cevap vermek gerekirse:

1. **Bağırsak Hazırlığı:** Kolonoskopi öncesi bağırsakların temizlenmesi gerekmektedir. Genellikle; lavman, özel bağırsak temizleyici maddeler (laksatifler) kullanılarak bağırsakların temizlenmesi sağlanır. Bu adımın yapılması, daha net bir inceleme için önemlidir.

2. **Sedasyon veya Anestezi:** Kolonoskopi sırasında ağrı ve rahatsızlık yaşamamak için genellikle sedasyon veya hafif anestezi uygulanabilir. Bu sayede hasta daha rahat bir şekilde işlemi geçirebilir.

3. **Kolonoskopun İncelenen Bağırsak Bölümlerine İlerletilmesi:** Kolonoskop, anal bölgeden kolona (kalın bağırsak) yönlendirilerek bağırsakların iç yüzeyinin detaylı bir şekilde incelenmesi sağlanır. Bu esnada ışık ve kamera sayesinde görüntüler alınır.

4. **Prosedür Esnasında Müdahale:** Kolonoskopi sırasında gerektiğinde biyopsi alınabilir, polip gibi olası anormallikler çıkarılabilir veya başka tedavi yöntemleri uygulanabilir.

5. **Sonuçların Değerlendirilmesi:** İşlem sonrasında elde edilen görüntüler ve alınan biyopsiler patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir. Sonuçlar uzmanlar tarafından değerlendirilir ve gerekli tedavi planları yapılır.

Kolonoskopi bir rutin tarama işlemi olarak yapılabileceği gibi, belirli sindirim sistemi şikayetlerinin teşhisinde de kullanılabilir. Ancak her hasta için spesifik protokoller ve ihtiyaçlar doğrultusunda işlem planlanmalıdır.

Kolonoskopi hazırlığı, işlem sırası ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler için sağlık uzmanınızın yönlendirmeleri ve talimatları önemlidir. Bu süreçte doktorunuza danışarak işlem sürecini daha detaylı bir şekilde öğrenebilir ve gereken adımları atabilirsiniz.
 
Geri
Üst