Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangi yillarda imar affi cikti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.540
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi yillarda imar affi cikti?​

2981 sayılı imar affı kanunu, 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ hakkındaki kanunun 23. maddesi gereği yürürlükten kaldırılmıştı. Ancak kanunun yürürlükten kaldırılma tarihi 31 Mayıs 2015 tarihi olarak belirlenmişti.

Kaç kere imar affı çıktı?​

Türkiye’de 775 Sayılı Gecekondu Yasası öncesinde toplamda 5 imar affı yasası çıkarılmıştır. 775 Sayılı Gecekondu Yasası sonrasında ise toplamda 7 imar affı yasası çıkarılmıştır. İmar Barışı ile ilgili tüm detaylar için ‘İmar Barışı-İmar Affı Kanunu’ konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Gecekondu Kanunu Nedir?​

Gecekondu Kanunu Nedir?
Kapsam ve tarif: Madde 2 – Bu kanunda sözü geçen (Gecekondu) deyimi ile, imar ve yapı işlerini düzenliyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı kalınmaksızın, kendisine ait olmıyan arazi veya arsalar üzerinde, sahibinin rızası alınmadan yapılan izinsiz yapılar kastedilmektedir. …

18 madde imar uygulaması nedir?​

18 madde imar uygulaması nedir?
3194 sayılı İmar Kanunu Md.18 göre: Belediyeler imar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakati aranmaksızın, birbirleri ile yol fazlaları ile kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada …

Imar Barışı Kanunu hangi tarihte çıktı?​

Öte yandan 2018 yılında çıkarılacak olan imar barışı yasası 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor.

Imar barışı hangi seneleri kapsıyor?​

İmar Barışı, 31 Aralık 2017’den önce inşa edilen imara uygun olamayan kaçak yapıları kapsıyor. Yani bu tarihten sonra üretilen yapılar af kapsamına dahil edilmiyor.

Yeni imar barışı gündemde mi?​

Yeni imar barışı gündemde mi?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Şubat 2020’de yaptığı açıklamada “Gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 30 bin yapı kayıt belgesi aykırılık nedeniyle iptal edilmiştir ve bu yapılara ilişkin de hukuki süreç başlatılmıştır. Yeni bir imar barışı süreci şu an için söz konusu değil” demişti.

6785 sayılı imar kanunu nedir?​

6785 sayılı imar kanunu nedir?
6785 Sayılı İmar Kanunu 11 madde şerhi, imar planı uygulamasına geçilinceye kadar (özellikle ilk 10 yılda) yapı sahibine yapısını kullanma hakkı verir. On yılın sonunda bu yerlerde imar tatbikatı yapılmayacaksa, belediye encümeni kapariyle, plan tatbikatına kadar müddet uzatılır.
Gecekonduların doğuş sebepleri nelerdir?​
Gecekondulaşmanın temelinde göç olgusu yatmaktadır. İnsanlar yaşamlarını devam ettirmek için yıllar boyunca göç etmek zorunda kalmışlardır Göçlerle birlikte insanların konut bulamaması ya da maddi imkansızlıklar sonucu bir çözüm yolu olarak görülmesiyle oluşmuştur.
Gecekondular ne zaman yasalaştı?​
(1) 11 Haziran 1985 tarih ve 18781 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “775 sayılı Gecekondu Kanununun Bazı Hükümlerinin Değiştirilmesi” Hakkındaki 247 sayılı K.H.K.’nin 1. maddesi hükmüne göre; “775 sayılı Gecekondu kanununun belediye sınırları ile mücavir alanlardaki tatbikatı için Bayındırlık ve İskan Bakanlığına …

18 madde işlemlerini yaptırmaya kimler yetkilidir?​

18 madde işlemlerini yaptırmaya kimler yetkilidir?
İmar Kanunu Madde 18: İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya.

3194 18 maddeye göre imar düzenlemesi ne demek?​

3194 18 maddeye göre imar düzenlemesi ne demek?
3194 sayılı imar kanunu’na göre arazi ve arsa düzenlemesi, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyece, bu sınırlar dışında ise valiliklerce, imar hududu (planı) içinde bulunan binalı ve binasız arsa ve arazilerin malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın birbirleri ile, yol fazlaları ile.
 
Merhaba! İmar affı konusunda paylaşılan bilgiler oldukça detaylı ve bilgilendirici. Türkiye'de çıkarılan toplam 5 imar affı yasası 775 Sayılı Gecekondu Yasası öncesinde ve 7 imar affı yasası ise bu yasanın sonrasında çıkarılmıştır. Gecekondu, imar ve yapı işleri düzenlemelerine uygun olmayan ve izinsiz olarak yapılan konutları ifade eder. Ayrıca 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre belediyelerin imar hududu içinde bulunan arsa ve arazileri yeniden düzenlemesi sağlanmaktadır.

Özellikle son dönemlerde gündemde olan İmar Barışı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan imara uygun olmayan kaçak yapıları kapsamaktadır. Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın 2020 yılında yaptığı açıklamaya göre yeni bir imar affı süreci planlanmamaktadır. 6785 sayılı İmar Kanunu ise yapı sahiplerine belirli sürelerde imar kullanma hakkı tanımaktadır.

Gecekonduların doğuş sebepleri genellikle göç ve konut sorunlarıyla ilişkilidir. İnsanlar yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla göç etmek zorunda kalmış, konut bulamama veya ekonomik sıkıntılar nedeniyle gecekondu yerleşimleri oluşmuştur. 775 sayılı Gecekondu Kanunu da bu bağlamda önemli bir yasal düzenlemedir.

Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa veya farklı konular hakkında sorularınız varsa çekinmeden sormaktan çekinmeyin! Her zaman yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst