AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi yildan sonra laiklikten soz edilemez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.808
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi yıldan sonra laiklikten söz edilemez?​

LAİKLİK İLKESİ 10 Nisan 1928 tarihinde, devletin tüm dinlere karşı eşit mesafede olması sebebiyle 1961 ve 1982 Anayasalarımızda da devletin değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.

Osmanlı’da gayri müslimlere ne denir?​

Gayrimüslimleri, İslâm Devleti ile ilişkileri bakımından “ehl-i harb” ve “ehl-i ahd” olarak da tasnif etmek mümkündür. Ehl-i harb Müslümanlarla savaş halinde olan gayrimüslim toplulukları ifade etmektedir.

Osmanlı Devletinin iskan politikasındaki temel amacı nedir?​

Osmanlı Devletinin iskan politikasındaki temel amacı nedir?
Fethedilen yerlerin siyasal, askerî ve sosyal yönden güvenliğini sağlamak. Yapılacak olan fetihlerin devam etmesini sağlamak. Daha düzenli ve yerleşik bir düzen oluşturmak. Rumeli’ye göç edenlerin, Anadolu’ya tekrar geri dönmemelerini sağlamak.

Laiklik ilkesini kim getirdi?​

Laiklik ilkesini kim getirdi?
Laiklik terimi Fransızcadaki karşılığı Laïcité kelimesinden Türkçeye uyarlanmıştır. Osmanlı’da laikliğin ilk belirtileri II. Mahmud zamanında görülmüştür. Tanzimat dönemindeki reformlarla laik Nizamiye mahkemelerinin ve Batılı tarzda eğitim için Maarif Nezareti’nin kurulması, II.

Tanzimat fermanının diğer adı nedir?​

Gülhane Parkı’nda okunması nedeniyle Gülhane Hatt-ı Şerifi (Padişah Yazısı), Gülhane Hatt-ı Hümâyûnu veya Tanzimât-ı Hayriye (Hayırlı Düzenlemeler) olarak da anılır. Bu fermanla devlet kendisini yenilemesi gerektiğini söylemiştir.

Osmanlı vatandaşlarından gayrimüslim olanlara yönelik hukuki haklar nelerdir?​

Bu dönem içinde gayrimüslimlere Osmanlı topraklarında hükümdar tarafından yaşama hakkı tanınmıştır. Dini ve ticari haklar verilmiş, gayrimüslimler kendi cemaat hukukları ve örfi hukuklarını uygulamaları serbest bırakılmıştır.

Hangisi ile Osmanlı Devleti’ndeki gayrimüslimlere vatandaşlık hukuku açısından Müslümanlarla tam eşitlik sağlayan önemli haklar verilmiştir?​

Hangisi ile Osmanlı Devleti’ndeki gayrimüslimlere vatandaşlık hukuku açısından Müslümanlarla tam eşitlik sağlayan önemli haklar verilmiştir?
Gayrimüslimler, devlet tarafından sağlanan sosyal hizmetlerden Müslümanlarla eşit bir şekilde yararlanırdı. Müslümanlardan toplanan zekatlar, Müslümanların yanında zimmi fakirlere de dağıtılırdı. Gayrimüslimlere tarımda kullanılmak üzere devlet hazinesinden bir veya iki yıl geri ödemesiz krediler kullandırılırdı.

Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda izlediği iskan politikasının amaçları nelerdir?​

Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda izlediği iskan politikasının amaçları nelerdir?
Bunun amacı hem fethedilen yerlerin sağlam ve kalıcı olmasını hem de fethedilen toprakların siyasi, askeri ve sosyal yönden güvenliğini sağlamaktır. İskan politikasıyla fethedilen yerlerde sorun çıkma ihtimali olan ailelerin Anadolu’ya göç etmelerini sağlayarak karşılık çıkma ihtimalini azaltmaktır.

Iskan politikası nedir yararları nelerdir?​

İskan Politikasının Faydaları İskan edilen yere yerleştirilen halk sayesinde kültür korunmuş olur. Devletin sınırları genişler. Ekonomik anlamda olumlu bir katkı sağlanır. Devletin toprak bütünlüğü korunmuş ve güvene alınmış olur.
 
Laiklik ilkesinin Türkiye'de tartışılması hakkındaki görüşlerimi paylaşmak ister misiniz?
 
Geri
Üst