AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi yengecler yenilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi yengeçler yenilir?​

Kral yengeçleri oldukça büyük olmasına rağmen, bunun sadece dörtte biri aslında yenilebilir çünkü çoğunlukla kıskaçlar ve bacaklardan oluşurlar. Diğer yengeç türleri gibi, sadece erkek Kral yengeçlerini hasat etmek yasaldır ve et, lezzetli, narin bir tadı ve rengi açık kırmızı olan bir dış kenarı ile karlı beyazdır.
Tatlı suda yengeç olur mu?
Merhabalar, Tuzlu su yengeçleri tatlı suda yaşayamazlar, Acı su canlıları dediğimiz canlılar sadece hem tatlısu da hemde tuzlusu da yaşayabilmektedirler. Bu canlılar da sadece tatlı akarsuların denizlerle buluştuğu noktada yaşayan, suyun tuzluluk oranının yeryer az yeryer çok olduğu bölgede yaşayan canlılardır.

Yengeç ömrü ne kadar?​

Endemik (o coğrafi bölgeye ait) tür sayılabilecek bu dev yengeç okyanusun derinliklerinde 100 yıl yaşayabiliyor.
Mavi Yengeç nadir midir?
Karadeniz’de nadir görülen yengeci, çoğalması için tekrar suya bıraktığını belirten Tahsin Turan, “Karadeniz’de avlandığımız sırada ağlarımıza dev mavi yengeç takıldı. Özelikle Uzak Doğu ülkeleri bu yengeç türünü çok tüketiyor. Karadeniz’de görülmesi beni çok şaşırttı.
Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Mavi yengeç yemek caiz mi?
Hanefi mezhebi, balığın yenmesi helaldir diyor. Fakat midye, ıstakoz, yengeç vb. gibi hayvanları ise; caiz görmemektedir. İmam-ı Şafii ise; denizden çıkan bütün mahlukatı, eğer ki sağlığımıza aykırı değilse ve de haram bir görüntü içinde değilse; yenilmesi caizdir diyor.

Tatlı su yengeci nasıl pişirilir?​

Pişirme süresi de buna göre değişiklik gösterir. Yengeç genel olarak ağzı kapalı bir şekilde yaklaşık 15- 20 dakika kadar pişirilir. Kısık ateşle 20 dakika pişen yengecin suyu azaldıkça üzerine su eklenmelidir. Harlı ateşe alınan yengeç, ağzı kapalı olarak yaklaşık 5 dakika pişirildikten sonra servis yapılmalıdır.
Yengeçler suyu sever mi?
Yengeçler tamamen suya bağlı canlılardır ve suyun dışına çıkmazlar. Dolayısıyla kaplumbağalar gibi dinlenme kayasına da ihtiyaç duymazlar.

Yengeç nasıl bir hayvan?​

Yengeç, On ayaklılar (Decapoda) takımından Brachyura infra takımını oluşturan kabuklu türlerin ortak adı. Tipik olarak çok kısa bir kuyrukları vardır, karın ise toraksın altına gizlenmiştir. Genellikle kalın bir dış iskelete sahiptirler ve bir çift kıskaç ile donatılmışlardır.
Mavi yengeç lezzetli mi?
Mavi yengeç: Protein zenginliği ve tadındaki büyük lezzet nedeniyle son yıllarda tatilci ve turistlerin vazgeçemediği, Dalyan Kanalı ile denizle akarsuyun birleştiği lagünlerde yaşayan ve adını kıskaçlarındaki mavi renkten alan mavi yengeçler, Dalyan’a gelenlerin gözdesi olmayı sürdürüyor.
Tek hücreli bu parazitler, Mavi Yengeçlerin hemolenflerine (bizdeki kan ve dokuya eş olan biyolojik yapılar) etki ederek “acı yengeç hastalığı” denen bir hastalığa neden olurlar. Bu hastalık sonucunda yengeçlerde pıhtılaşma sorunları ve renk solması görülür.
Yengeç yemek neden haram?
Maliki ve Hanbeli alimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şafii mezhebinde ise aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir.

Hanefi mezhebine göre yengeç yenir mi?​

Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen ‘deniz hayvanları’ ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).
Hanefiler yengeç yiyebilir mi?
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).
 
Geri
Üst