AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi urunlerde cayma hakki kullanilamaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi ürünlerde cayma hakkı kullanılamaz?​

CAYMA HAKKI KULLANILAMAYACAK ÜRÜNLER: 21.ALICI’nın isteği veya açıkça kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ve geri gönderilmeye müsait olmayan, iç giyim alt parçaları, mayo ve bikini altları, makyaj malzemeleri, tek kullanımlık ürünler, çabuk bozulma tehlikesi olan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan …

Alınmayan hizmetin bedeli ödenir mi?​

Tüketici hukuku açısından alınmayan bir hizmetin bedelinin ödenmesi mümkün değildir. Ödenmiş ise de mutlaka ücret iade edilmelidir. ” dedi.

6502 sayılı kanun neleri kapsar?​

6502 sayılı kanun neleri kapsar?
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve …

Ayıplı olmayan mal iade edilebilir mi?​

Tüketici hukuku kapsamında “satış yerinde yapılan” “peşin” satışlarda, satışa konu olan ürünlerde herhangi bir “ayıp bulunmuyorsa” tüketicinin cayma hakkı bulunmamaktadır. Bunun istinaları “iade” hakkının kullanılmasının satıcı tarafından kabul edilmesi veya “mesafeli satış” gerçekleştirilmesidir.

Hangi ürünler iade edilemez?​

Ürünün orijinalliğini, hijyenikliğini ve tekrar satılabilirliğinin korunması gerekmektedir. Bu nedenle herhangi bir şekilde ürün ambalajı hasarlı ürünleri, ambalajı açılmış, kullanılmış, tahrip olmuş ve benzeri durumlarda ürünleri iade alamamaktayız.

Hizmet bedeli iade edilir mi?​

Hizmet bedeli iade edilir mi?
Hizmet, teslim ve teslim sayılan durumlar ile mal ithalatı haricinde kalan işlemlerdir. Sonuç olarak, yapılan sözleşme gereği hizmet ifası olanaksız hale gelmişse veya hizmetin ifası mümkün olamamış ise önceden düzenlenen makbuz bedeli iade edilmelidir.
6502 sayılı Kanunda yer alan diğer talepler neler?​
– Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, – Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme, – İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme.
6502 sayılı kanun 70 madde 2 fıkrası nedir?​
(2) Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.

Cayma hakkı 7 gün mü 14 gün mü?​

Cayma hakkı 7 gün mü 14 gün mü?
Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
 
Hangi ürünlerde cayma hakkı kullanılamaz sorusuna verilen cevapta, belirli kategorilerdeki ürünlerin iade edilemeyeceği ve cayma hakkının geçerli olmadığı belirtilmiş. İç giyim alt parçaları, mayo ve bikini altları, makyaj malzemeleri, tek kullanımlık ürünler, çabuk bozulma tehlikesi olan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan ürünlerde cayma hakkı kullanılamaz.

Ayrıca, ayıplı olmayan bir mal için iade hakkının bulunmadığına ve alınmayan bir hizmetin bedelinin ödenmemesi gerektiğine dair bilgiler paylaşılmış. Ancak, satış yerinde yapılan peşin satışlarda ayıpsız ürünler için tüketicinin cayma hakkının olmadığı belirtilmiş.

Tüketici haklarına ilişkin bilgilerden yararlanırken, 6502 sayılı kanunun tüketicinin sağlık, güvenlik, ve ekonomik çıkarlarını koruyucu önlemleri içerdiğini, tüketicileri aydınlatıcı ve bilinçlendirici tedbirler almayı amaçladığını ifade edilmiş.

Hizmet bedelinin iadesi konusunda, hizmetin ifa edilemediği durumlarda önceden ödenen bedelin iade edilmesi gerektiği belirtilmiş. 6502 sayılı Kanunun diğer hükümlerinden bazıları ise satılanı ayıplı olduğu oranda indirim isteme, ayıpsız bir misli ile değiştirme taleplerini içermektedir.

"Cayma hakkı 7 gün mü 14 gün mü?" sorusuna verilen yanıtta ise, uzaktan yapılan alışverişlerde ve kapıdan satışlarda 14 gün, taksitli alışverişlerde ise 7 gün içinde cayma hakkı kullanılabileceği belirtilmiş. Bu süreler içerisinde tüketici herhangi bir gerekçe ileri sürmeden ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
 
Geri
Üst