Hangi universitelerde doktora alim kriteri var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hangi üniversitelerde doktora alım kriteri var?​

Her üniversitede farklı olduğundan genel olarak doktora alım kriterlerini anlatayım: Doktora sürecinde genelde 4 parametreye bakılır; ALES (akademik lisansüstü eğitim sınavı), YDS veya ÖSYM’nin eşdeğerliğini kabul ettiği en az bir dil puanı, okul mezuniyet notunun 100 üzerinden cinsi ve mülakat notu.

Doktora alım kriteri nelerdir?​

Doktoraya başvurmak ve girebilmek için her üniversitenin kendi şartları vardır. Mesela bazı üniversiteler TOEFL puanı isterken bazısılarına YDS yetmektedir. Bazıları YDS’den 70 isterken bazıları 55 istemektedir. Her üniversitede farklı olduğundan genel olarak doktora alım kriterlerini anlatayım:
Doktora sürecinde maddi durum nasıldır?
Doktora sürecinde maddi durum nasıldır? Doktora sürecinde araştırma görevlisi kadrosuna girilemezse, ki çok nadiren bir doktora öğrencisi bu kadroya alınır, ya da ÖYP kadrosunda değilse doktora sırasında maaş yoktur. Hatta dönemlik olarak okunan üniversiteye harç yatırılıyordu ama bu son Bakanlar Kurulu kararı ile kalktı.
Okulu bitirdikten sonra PhD olmak gerekir?
Biz tıp mezunları, okulu bitirdiğimizde MD yani tıp doktoru ünvanı alırız. Bizden hariç diğer tüm dallarda doktor olabilmek için PhD yapmak gerekir. Yalnız, tıp fakültesi mezunları zaten MD oldukları için doktora yapıp yanına PhD ünvanını da alırlarsa dünya genelinde çok saygın bir unvan olan MD PhD olmuş olurlar.

Profesör Nasıl Olunur?​

Profesör nasıl olunur? Doçent olarak ders verip araştırma ve yayın yapan kişi etkinliklerinden puan kazanır ve yeterli seviyeye ulaştığında profesörlüğe başvurabilir. Doçentlikten en az 5 yıl sonra alınabilecek profesörlük titrinde doçentlikle benzer prosedür uygulansa da bu aşamada mülakat uygulaması pek yaygın değildir.

Doktoranızı bitirdiğinizde PhD diploması alırsınız?​

Yüksek lisansın aksine doktora, yapılan işin “felsefesini” öğrenmek ve neredeyse her zaman akademik bir kariyer gütmek için alınan bir diplomadır. Doktoranızı bitirdiğinizde “Felsefe Doktoru” (İng: “Doctor of Philosophy, Kısaltma: PhD) diploması alırsınız.
 
Geri
Üst