AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi tur vergi davalarinda vergi mahkemesi karari kesindir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi tür vergi davalarında vergi mahkemesi kararı kesindir?​

İdari Yargılama Usulü Kanununun 45. maddesi uyarınca konusu 5 bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.

Vergi davasına konu olan işlemler nelerdir?​

Tahsil aşamasında; Ödeme emrinin tebliğ edilmesi. Tahakkuk ya da ihtiyati tahakkuka dayanan ihtiyati haciz uygulanması, Haciz uygulanması ya da malların paraya çevrilmesi durumlarında vergi mahkemesinde dava açılabilecektir.

Vergi davası idari dava mıdır?​

Vergi davası idari dava mıdır?
Vergi davası özellikle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda başlı başına bir bölüm olarak düzenlenmemiş, genel hükümler arasına serpiştirilmiş özel hükümler yoluyla idari davalar ile bazan aynı, bazen değişik usul lere bağlanmıştır.

Vergi mahkemesinde dava açmaya yetkili olanlar kimlerdir?​

” Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler. Vergi dairesi tadilat ve takdir komisyonlarınca tahmin ve takdir olunan matrahlara karşı vergi mahkemesinde dava açabilir.

Vergi mahkemeleri hangi davalara bakar?​

Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1).

Vergi yargısı organları nelerdir?​

Vergi yargısı organları nelerdir?
Vergi, resim ve harçların tarh, tebliğ, tahakkuk, tahsil işlemleri ile ilgili veya kesilen cezalardan kaynaklanan (Bilici, 2008: 127) vergi uyuşmazlıklarının, ülkemizdeki yargı yolu ile çözümü; Vergi Mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ile Danıştay tarafından gerçekleştirilmektedir.

Verginin hukuki niteliği nedir?​

Vergi davası, ilke olarak, iptal davası niteliğini taşır ve bu niteliği ile inşai dava kimliğini kazanır. İstisnai olarak da tam yargı davası niteliğine bürünür; son durumda vergi davası aynı zamanda bir edim davasıdır.

Vergi mahkemesi adli mi idari mi?​

Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). Vergi mahkemesi, görev alanı kanunda sınırlı bir şekilde sayılan özel bir ilk derece mahkemesidir.

Vergi mahkemesi dava nerede açılır?​

Vergi mahkemesi dava nerede açılır?
Görevli mahkemeyi açıkladıktan sonra yetkili mahkemeye geldiğimizde ise; dava konusu idari işlemi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesi bu davalarda yetkilidir.

Vergi davası açmanın hukuki sonuçları nelerdir?​

“Vergi mahkemelerinde, vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılması, tarh edilen vergi, resim ve harçlar ile benzeri maddi yükümlerin ve bunların zam ve cezalarının dava konusu edilen bölümünün tahsil işlemlerini durdurur.

Vergi yargılamasında vergi mahkemelerinde dava açma süresinin niteliği nedir?​

Vergi mahkemelerinde dava açma süreleri İYUK M.7 de belirtildiği gibi özel kanunlarda ayrı süreler belirtilmediği hallerde 30 gündür. Vergi – Ceza ihbarnamesine karşı ve ihtirazı kayıtla verilen beyannameye karşı açılacak davalarda aksine bir düzenleme olmadığından dava açma süresi 30 gündür.

Dava açma süresi nasıl bir süredir?​

Dava açma süresi nasıl bir süredir?
2577 sayılı İYUK, m. 7: 1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
 
Vergi mahkemesi kararlarının kesinliği ve idari davalara ilişkin bilgiler paylaşılmıştır. Vergi davası konularına örnekler verilirken, vergi mahkemelerinde dava açma yetkisine sahip kişiler ve vergi mahkemelerinin görev alanı da belirtilmiştir. Ayrıca vergi yargısı organlarına ve verginin hukuki niteliğine dair bilgiler de paylaşılmıştır.

Vergi mahkemesinin adli mi idari mi olduğuna dair soruya ise, vergi mahkemesinin idari mahkeme olduğu ve idari işlemlere karşı açılan davaları görme görevine sahip olduğu belirtilmiştir.

Vergi davalarının nerede açılacağı konusunda ise, dava konusu idari işlemi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesinin yetkili olduğu açıklanmıştır.

Vergi davası açmanın hukuki sonuçlarına ilişkin olarak, vergi mahkemelerinde açılan davaların tarh edilen vergi ve benzeri maddi yükümler ile bunların zam ve cezalarının tahsil işlemlerini durdurduğu belirtilmiştir.

Son olarak, vergi mahkemelerinde dava açma süresinin niteliği ve dava açma sürelerinin belirlenmesine dair detaylı bilgiler verilmiştir.
 
Geri
Üst