AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi toprakta buyukbas hayvancilik yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi toprakta büyükbaş hayvancılık yapılır?​

Özellikle bozkırların fazla olması mera hayvancılığının gelişmesinde önemli bir rol oynar. Avrupa kıtasında, Fransa’dan sonra en fazla büyükbaş hayvan bulunan ülke Türkiye’dir. Büyükbaş Hayvancılık En Çok Hangi Bölgelerde Yapılır? Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir.

İnek neden zayıf olur?​

İnek neden zayıf olur?
İneklerde zayıflamanın en önemli sebebi enerji noksanlığıdır. Özellikle doğumu takip eden günlerde orta veya şiddetli ölçüde enerji noksanlığı ile karşı karşıya kalan inek önce süt veriminde düşme, zayıflama ve sonra da döl tutmama sorunları ile işletmeye zarar vermeye başlayacaktır.

Canlı hayvan kaç kilo fire verir?​

Canlı hayvan kaç kilo fire verir?
Bu ölçüm sonucu sadece canlı hayvan ağırlığı değil, hayvanın toplam ağırlığının yüzde 60’ı, hayvandan çıkacak et miktarını yaklaşık olarak gösteriyor. Yani cetvel, 200 kilogram toplam canlı ağırlığına sahip bir hayvanın 120 kilogram et çıkaracağı bilgisini verebiliyor.”

Büyükbaş hayvancılıkta nasıl kar edilir?​

- PARANIZI KARLILIĞA YATIRIN.
- YANLIŞ IRK SEÇİMİNDEN KAÇININ.
- GEREKSİZ İNŞAAT MASRAFI YAPMAYIN.
- PARANIZI BETONARMEYE GÖMMEYİN.
- HESAP YAPIN KAR EDİN.
- KABA YEMİNİZİ KENDİSİNİZ, DOĞRU BİÇİMDE ÜRETİN.
- EMEĞİNİZİN BOŞA GİTMEMESİ İÇİN İYİ SIKIŞTIRIN.
- SAMAN YERİNE SAPI TERCİH EDİN.

Büyükbaş hayvancılık için ne kadar arazi gerekir?​

Büyükbaş hayvancılık için ne kadar arazi gerekir?
Yaptığı araştırmalar sonucunda büyükbaş hayvan çiftlikleri hakkında şu bilgilere ulaşmıştır; Bir büyükbaş için gerekli olan ahır alanı ortalama olarak 20 m2 civarıdir.

Büyükbaş hayvancılık hangi bitki örtüsünde yapılır?​

Büyükbaş hayvancılık hangi bitki örtüsünde yapılır?
Ülkemizde yer şekillerinin engebesiz olduğu, bitki örtüsü çayır ve otlaklardan oluşan sahalarda büyükbaş hayvancılık özellikle de sığır yetiştiriciliği yaygındır.
Zayıf bir inek nasıl kilo alır?​
Fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırabilirsiniz. Örneğin yaklaşık 500 kg ağırlığını geçmiş bir hayvan için 1-1.5 kg kadar ayrı ayrı saman ve yonca, 3 kg’ın üzerinde de ayrı ayrı arpa, mısır ve besi yemi verebilirsiniz. Bunları iyi karıştırınız ve dereceli olarak artırarak hayvanınıza yediriniz.

İnek nasıl Etlenir?​

İnek nasıl Etlenir?
İneklerin yaz ve kış mevsimlerinde beslenme düzenleri farklı olmaktadır. Yazın meralarda dolaşan inekler kışın kapalı yerlerde yem yiyerek beslenmektedirler. Bu yemlerin kalitesine dikkat edilmesi gerekmektedir. İneklere mısır silajı ve konsantre yemlerde verilmektedir.

Canlı ağırlığın yüzde kaçı ettir?​

Canlı ağırlığın yüzde kaçı ettir?
Bu ölçümün santimetre cinsinden sonucu, tahmin cetvelindeki canlı ağırlık değeriyle eşleştirilir. Bu canlı ağırlığın yaklaşık yüzde 55-65’i hayvandan elde edilecek gövde et miktarını verir” diye konuştu.

Büyükbaş hayvan 1 ayda kaç kilo alır?​

Amaç besiye alınan sığırların bir an önce kesim olgunluğuna getirilmesidir. Yoğun besleme programına alınmış besi sığırları 6 aylık yaştan itibaren günlük ortalama 1100-1200 g kadar canlı ağırlık artışı sağlayabilirler. Verilecek rasyon istenen canlı ağırlık hızına göre düzenlenmelidir.

Besi hayvanına ne yedirilir?​

Besi hayvanına ne yedirilir?
Kaba yem olarak başta mısır silajı olmak üzere çeşitli silajlar kullanılabilir. Besi sığırlarına canlı ağırlıklarının % 2-2.5’ine kadar kesif yem verilebilir. Bunun yanı sıra günlük 5-7 kg mısır silajı, 1-2 kg saman, 5-8 kg pancar posası yedirilebilir.

Süt ineği karlı bir iş midir?​

Süt ineği karlı bir iş midir?
Tabloda görüldüğü gibi 10 kilo süt veren bir inekten 0.15 TL lira net kar elde ederken, 20 kg süt veren inekten 2.55 TL, 30 kilo süt verin inekten ise 4.95 TL net kar elde edilmiştir. Yani süt verimi yüksek hayvanın geliri, uygun barınak, bakım ve beslenme şartlarında düşük verimli hayvanlardan daha fazla olmuştur.

1 inek için kaç dönüm arazi?​

4,5 ton kaba yem, yaklaşık 7 ton mısır silajı ile 1,5 ton kuru ota (yonca, fiğ, arpa-yulaf-buğday hasılı, korunga vb.) denk düşmektedir. Bu nedenle kurulacak veya kurulu hayvancılık işletmesinin kaba yem üretimi yapabileceği hayvan başına en az 2,5 dönüm sulu veya 5 dönüm kuru arazisi olmalıdır.

Ahır kaç paraya yapılır?​

Ahır kaç paraya yapılır?
olarak ortalama bir hesap ile 100 başlık bir canlı hayvan alım size ahırın maliyeti 1.050.000 TL yani bir milyon elli bin TL mahal olacaktır. Bu maliyet oranı ise 50 baş için 500 bin TL kadar düşecektir.

Bitki örtüsü nedir çeşitleri nelerdir?​

Bitki örtüsü nedir çeşitleri nelerdir?
Bitki Örtüsü Çeşitlerinden birkaçı aşağıda sıralandığı gibidir:
- Maki Bitki Örtüsü
- Step (Bozkır) Bitki Örtüsü
- Tundra Bitki Örtüsü
- Savan Bitki Örtüsü
- Çöl Bitki Örtüsü
- Muson Ormanı Bitki Örtüsü
- Dağ Ormanı Bitki Örtüsü
- Akdeniz Bitki Örtüsü
 
Büyükbaş hayvancılık genellikle bozkırların fazla olduğu bölgelerde yapılır. Bu bölgeler geniş mera alanlarına sahip olmaları nedeniyle büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için uygun ortamlardır. Özellikle Avrupa kıtasında Fransa’dan sonra en fazla büyükbaş hayvan bulunan ülke Türkiye'dir. Marmara ve Ege Bölgesi, Türkiye'de ahır hayvancılığının en çok yapıldığı bölgeler arasında yer alır.

Büyükbaş hayvancılıkta kar elde etmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
- Paranızı karlılığa yatırın.
- Yanlış ırk seçiminden kaçının.
- Gereksiz inşaat masrafı yapmayın.
- Paranızı betonarmeye gömmeyin.
- Kaba yeminizi kendiniz, doğru şekilde üretin.
- Emeklerinizin boşa gitmemesi için iyi sıkıştırın.
- Saman yerine sapı tercih edin.

Büyükbaş hayvancılık için gerekli olan arazi miktarı hayvan başına ortalama 20 m2 olarak belirlenmiştir. Bu miktar hayvanların rahatça hareket edebileceği ve beslenebileceği bir alanı kapsamaktadır.

Büyükbaş hayvancılık genellikle yer şekillerinin engebesiz olduğu, bitki örtüsünün çayır ve otlaklardan oluştuğu sahalarda yapılmaktadır. Bu tip bölgeler geniş meralara sahip oldukları için büyükbaş hayvanların otlatılmasına ve beslenmesine uygun ortamlar sunar.

Büyükbaş hayvanların beslenmesiyle ilgili olarak, hayvanlara kaba yem olarak mısır silajı ve çeşitli silajlar verilebilirken, canlı ağırlıklarının %2-2.5'ine kadar kesif yem de verilebilmektedir. Aynı zamanda günlük belirli miktarlarda saman, pancar posası gibi yemler de sağlanmalıdır.

Süt inekçiliği karlı bir iş olabilir. Verimli bir süt inekçiliği işletmesi için uygun barınak, bakım ve beslenme şartları oluşturulmalıdır. Yüksek süt verimine sahip inekler, düşük verimli ineklere göre daha fazla kar elde edebilirler.

Besi hayvanlarına verilecek rasyonlar istenilen canlı ağırlık hızına göre düzenlenmelidir. Besi sığırı besleme programına alındığında günlük belirli miktarlarda kaba yem, kesif yem ve diğer yemler sağlanmalıdır.

İneklerin kilo alabilmesi için sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Fabrika yemi, arpa, mısır, saman, yonca gibi yemler dengeli bir şekilde karıştırılarak hayvanlara verilmelidir.

İnekler farklı mevsimlerde farklı beslenme düzenlerine ihtiyaç duyarlar. Yaz aylarında meralarda otlayarak beslenen inekler, kış aylarında kapalı alanlarda yem yiyerek beslenirler. Beslenme programlarında kaliteli yemlerin kullanılması önemlidir.
 
Geri
Üst