Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangi temizlik malzemesi oldurur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi temizlik malzemesi öldürür?​

Çamaşır suyu ve amonyak Bu kombinasyon sağlığınız için gerçekten tehlikeli. Çamaşır suyu ve amonyak kombinasyonu, solunum sistemine ciddi hasar verebilecek zehirli gazlar üretir.

Temizlik maddelerinden hangisi sağlığımız için zararlıdır?​

Amonyak: Cam ve banyo temizleyicilerinde bulunursa, amonyak gözler, cilt, boğaz ve akciğerleri çok tahriş edebilir. Klorlu Ağartıcı: Güçlü bir antimikrobiyal ve solunum tahriş edici olan ağartıcı, küf sökücüler, klozet temizleyicileri ve ovalama tozlarında önemli bir bileşendir.

Deterjan koklamak zararlı mı?​

Deterjan koklamak zararlı mı?
“Koku esansları alerjiye neden olabilir” Pek çok temizleyiciye, özellikle çamaşır deterjanlarına ve yumuşatıcılara eklenen koku verici esansların, hassas kişilerde veya alerji ve astım hastalarında solunum yolu tahrişi, baş ağrısı, hapşırma ve göz sulanması gibi akut etkilere neden olabileceğini belirten Dr.

Temizlikte hangi maddeler birbiriyle karışmaz?​

Temizlikte hangi maddeler birbiriyle karışmaz?
Cam temizleyici, tuvalet temizleyici, bulaşık deterjanı gibi kimyasal temizlik ürünleri asla çamaşır suyuyla karıştırılmamalı. Bu karışımla ortaya çıkan klorine gazına en ufak derecede bile maruz kalmak ciddi solunum ve göz problemlerine yol açabilir. Sirke asidik, karbonat ise zayıf bir madde.

Temizlik malzemesi içersek ne olur?​

“Temizlik ürünleri gibi yakıcı madde içimleri bazen çocuğa herhangi bir zarar vermez ama bazen de üçüncü derece yemek borusu yanığı ile sonuçlanabilir. Kimyasal madde içimi sonucu mide borusu yaralanmaları da çok sayıda çocuğun sakat kalmasına ya da hayatını kaybetmesine sebep olabiliyor.”

Deterjan gibi kimyasal maddelerin zararlarından korunmak için neler yapmalıyız?​

Deterjanın olumsuz etkilerinden korunmak için iç kısmı pamuklu eldivenler kullanarak, deterjanlarla temas en alt seviyeye indirilmelidir. Ayrıca lanolin, vazelin, gliserin içeren ve özellikle çocuklar için özel olarak hazırlanmış temizlik malzemeleri tercih edilmelidir.

Deterjan sağlığımız için oluşturacağı tehlikeler nelerdir?​

Deterjan sağlığımız için oluşturacağı tehlikeler nelerdir?
Zararları
- Ciddi cilt, göz ve solunum tahrişi ve alerjileri ile ilişkilidir.
- Özellikle astım ya da egzama gibi cilt rahatsızlıkları olan kişiler için tehlikeli olan bir maddedir.

Temizlik malzemelerinden zehirlenince ne yapılır?​

Temizlik malzemelerinden zehirlenince ne yapılır?
Böyle bir durumda ilk yapılması gereken kişiyi ortamdan uzaklaştırmak ve temiz hava alabileceği bir ortama götürmeliyiz. Kimyasal maddenin yapısına göre kusturmak bazen zarar verebilir. Bu nedenle kazazede kusturulmaya çalışılmamalı. Acil tıbbi yardım gelene kadar veya sağlık merkezine ulaşana kadar bol su verilmeli.

Domestos kanser yapar mı?​

Yapılan araştırmalar sonucu çamaşır suyunun kanser yapmadığı teyit edildi. Talimatlara göre muhafaza edildiğinde ve kullanıldığında ev içi kullanıma yönelik olan çamaşır suyu tamamen güvenlidir.

Temizlik yaparken çamaşır suyu asidik maddeler ile karıştırılmamalıdır Neden?​

Temizlik yaparken çamaşır suyu, asidik maddelerle karıştırılmamalıdır. Çünkü Cevap: Genellikle ilave sürfaktanlar, köpük önleyici maddeler ve koku maddeleri ile çeşitli konsantrasyonlarda sulu bir sodyum hipoklorit (NaOCl) çözeltisi içerirler.

Deterjan içince ne yapmak gerekir?​

Deterjan içince ne yapmak gerekir?
Eğer yanlışlıkla bulaşık deterjanı yutarsanız iritasyona neden olabilir. Mide bozukluğu, ishal ve kusma gibi belirtiler gösterebilirsiniz. Bu belirtileri gördüğünüzde yardım için aile hekiminize danışın, Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni arayın veya hemen acil servise gidin.
 
Çamaşır suyu ve amonyak bir araya geldiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen zehirli gazlar üretebilir. Bu kombinasyon solunum sistemine zarar verebileceği için dikkatli olunmalıdır. Ayrıca, deterjan koklamak da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve solunum yolu tahrişine sebep olabilir.

Kimyasal temizlik ürünlerinin yanlış kombinasyonu veya içilmesi gibi durumlarda acil bir durumla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda, kişiye hemen temiz hava sağlanmalı, zehirlenme durumunda bol su içirilmeli ve acil tıbbi yardım alınmalıdır.

Deterjanın içilmesi halinde, iritasyona neden olabileceği için ciddiye alınmalı ve derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Mide bozuklukları, ishal ve kusma gibi belirtiler varsa, hemen bir sağlık kuruluşuna veya zehir danışma hattına başvurulmalıdır.

Temizlik malzemeleriyle çalışırken dikkatli olmak ve güvenli kullanım talimatlarına uymak önemlidir. Sağlığınızı korumak için doğru temizlik ürünlerini seçmek ve kimyasallarla teması en aza indirmek önemlidir.
 
Geri
Üst