AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi tasitlar ozel tuketim vergisine tabi degildir?

Editör

Yeni Üye

Hangi taşıtlar özel tüketim vergisine tabi değildir?​

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin (a) alt bendine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan uçak ve helikopterlerin Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi kimler muaf?​

ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.

Araç kasko vergiden düşer mi?​

Araç kasko vergiden düşer mi?
Ayrıca sigorta, kasko, yakıt, bakım ve onarım giderleri de Gelir veya Kurumlar Vergisi’nden indirim konusu yapılabiliyor. Bunun için aracın şirket üzerine alınması ve şirket kayıtlarında gösterilmesi yeterli.

Özel tüketim vergisi mükellefleri kimlerdir?​

Bu mallardan kayıt ve tescile tabi olmayan malları imal inşa veya ithal edenler, bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler, kayıt ve tescile tabi olan motorlu araç ticareti yapanlar ÖTV mükellefidir.

MTV muafiyeti nasıl yapılır?​

ÖTV muafiyetiyle alınan araçlarda MTV muafiyeti de geçerli olmaktadır. Araç kullanımı süresince MTV muafiyetinin devamı için süreli sağlık kurulu raporlarının süresinin bitmesinden 1 ay önce rapor yenilenerek vergi dairesine teslim edilmelidir.

Kasko gelir vergisinden düşer mi?​

Kasko gelir vergisinden düşer mi?
Vergiye bağlı durumdaki işveren veya şirket sahibi gibi bir konumdaysanız kazancınızın gelir vergisi üzerinden, ücretli çalışansanız ücretinizdeki vergiden indirim yapılmaktadır. Ferdi kaza sigortası için de söz konusu indirim yüzde 15 olarak belirlenmiştir.
Motorlu taşıtlar Vergisinde kasko indiriminin yapılması nedir?​
MTV ücretiniz aracın kasko bedelinin %5’ini geçtiği takdirde MTV’nizi indirimli olarak ödeyebilirsiniz. MTV indirimi hesaplama oldukça kolaydır. Örneklersek aracınızın kasko bedeli 100 lira, ödemeniz gereken taşıt vergisi ise 6 lira. MTV tutarınız aracınızın kasko bedelinin %5’ini geçiyor.

Özel Tüketim Vergisi kanunu kapsamında, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan uçak ve helikopterler Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı işlemi sırasında ÖTV'den muaf tutulmaktadır. Bu araçlar özel tüketim vergisine tabi değildir. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise engelli olan kişiler adına kayıtlı araçlar için MTV muafiyeti sağlamaktadır. Engelli olan kişiler MTV ödemesi yapmazlar.

Araç kasko primi öderken gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılabilir. Şirket üzerine alınan araçlar ve şirket kayıtlarında gösterilen kasko, sigorta, yakıt, bakım ve onarım giderleri Gelir veya Kurumlar Vergisi'nden indirim olarak yararlanabilir. Yani bu masraflar vergi matrahından düşülerek vergi avantajı elde edilebilir.

Özel tüketim vergisi mükellefleri ise, kayıt veya tescile tabi olmayan malları imal, inşa ya da ithal edenler, bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler ve kayıt veya tescile tabi olan motorlu araç ticareti yapanlardır. Bu kişiler ÖTV mükellefi olarak vergilendirilirler.

MTV muafiyeti için ise, ÖTV muafiyetiyle alınan araçlarda vergi muafiyeti süresince MTV muafiyeti de geçerli olmaktadır. Araç kullanımı süresince MTV muafiyetinin devam etmesi için süreli sağlık kurulu raporlarının süresinin bitmesinden 1 ay önce rapor yenilenmeli ve vergi dairesine teslim edilmelidir.

Kasko primleri gelir vergisi matrahından düşürülebilir. Vergiye tabi bir işveren ya da şirket sahibiyseniz, kazancınızın gelir vergisi üzerinden, ücretli bir çalışansanız da ücretinizden vergi kesintisi yapılarak kasko priminiz gelir vergisi matrahından indirim konusu yapılabilir. Ferdi kaza sigortası için de gelir vergisi üzerinden yüzde 15'lik bir indirim uygulanabilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde kasko indirimi ise, aracınızın kasko bedelinin MTV ücretinizin %5'ini geçtiği durumda indirimli olarak MTV ödeme şansınız olabilir. MTV indirimi hesaplama yöntemi oldukça basittir. Örneğin, aracınızın kasko bedeli 100 lira ise ve ödemeniz gereken taşıt vergisi 6 lira ise, MTV tutarı aracınızın kasko bedelinin %5'ini aştığı için indirim uygulanabilir.

Geri