Hangi suclarda sorusturma izni istenmez?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi suçlarda soruşturma izni istenmez?​

Özellikle belirtelim ki; ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri genel soruşturma hükümlerine tabidir (4483 sayılı Kanun m.2). Yani, ağır cezayı gerektiren bir suç işlerken suçüstü yakalanan memur hakkında soruşturma izni alınmasına gerek yoktur.

Soruşturma iznini kim verir?​

298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 173. maddesi kapsamında valiler tarafından işlenen suçların soruşturulması görevi aynı Kanunun 174. maddesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verilmiştir.

Soruşturmayı kim yürütür?​

Soruşturmayı kim yürütür?
Cumhuriyet savcısı, kamu davası açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere işin gerçeğini araştırmak üzere soruşturma başlatır (CMK m.160/1). Soruşturma, kural olarak gizli, yazılı ve hızlı bir şekilde yapılır. Cumhuriyet savcısı soruşturma aşamasını yürüten temel adli makamdır.

Kaymakamlara soruşturma iznini kim verir?​

Kaymakamın başkanlık ettiği ve ilçe belediye başkanının üye olduğu kurul ve komisyonlarda bir suçun işlenmesi halinde, soruşturma izni vermeye yetkili merci Validir. Madde 30- Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçu öğrendiği tarihten itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir.

4483 sayılı kanun kapsamına girmeyen suçlar nelerdir?​

Devlet memuru ve kamu görevlilerin kendi görevlerini ifa ederken işledikleri ve görev ile ilgili olmayan suçlar için 4483 sayılı kanun düzenlemelerine gerek duyulmamaktadır. Ağır cezai yaptırımları içeren suçlarda devlet memurları için soruşturma izninin alınması şartı bulunmamaktadır.

Ön inceleme yapan görevli hangi yetkileri kullanır?​

Ön inceleme yapan görevli hangi yetkileri kullanır?
(2) Ön inceleme ile görevlendirilenler, hakkında incelenle yapılan Bakanlık personelinin ifadesini almak, leh ve aleyhindeki bilgi ve belgeleri toplamak suretiyle görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek yetkili mercie sunarlar.

Cumhuriyet savcısı kamu görevlisi midir?​

Hakimler ve Savcılar, kamu personel rejimi içerisinde Anayasa’nın ifadesi ile “Diğer Kamu görevlileri” statüsünde yer alırlar.

Kaymakam soruşturmasını kim yapar?​

Ancak Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreteri, Bakan yardımcıları ve valiler ile ilgili olarak yapılacak olan hazırlık soruşturması Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Başsavcıvekili, kaymakamlar ile ilgili hazırlık soruşturması ise il Cumhuriyet başsavcısı veya başsavcıvekili …

CBS soruşturma dosyası ne demek?​

CBS soruşturma dosyası ne demek?
Cumhuriyet Başsavcılığı (CBS), ana hatlarıyla, kendisine intikal eden şikayet ve ihbarların soruşturulması, yürütülen cezai veya hukuki tahkikatın sonucunda bir suç unsurunun bulunması halinde ilgili Mahkemeye kamu adına dava açılması, Mahkeme’nin verdiği nihai kararın incelenerek gerekirse temyiz edilmesi ve …

Vali savcıya soruşturma açabilir mi?​

cumhuriyet savcısı valinin astı değildir, valinin, kaymakamın vs. adli soruşturma yetkisi yoktur. savcılar hakkında idari işlem yetkisi de yoktur.
 
Hangi suçlarda soruşturma izni istenmez konusunda belirtildiği gibi, ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri genel soruşturma hükümlerine tabidir ve bu durumda suçüstü yakalanan memur hakkında soruşturma izni alınmasına gerek yoktur.

Soruşturma iznini kim verir konusunda ise, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 173. maddesi gereğince valiler tarafından işlenen suçların soruşturulması görevi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verilmiştir.

Soruşturmayı kim yürütür konusunda, Cumhuriyet savcısının kamu davası açmaya yer olup olmadığına karar vermek üzere işin gerçeğini araştırmak amacıyla soruşturma başlattığı ve soruşturma aşamasını yürüten temel adli makam olduğu belirtilmiştir.

Kaymakamlara soruşturma iznini kim verir konusunda ise, kaymakamın başkanlık ettiği kurul ve komisyonlarda işlenen suçlar için soruşturma izni vermeye yetkili mercinin Vali olduğu vurgulanmıştır.

4483 sayılı kanun kapsamına girmeyen suçlar konusunda, devlet memuru ve kamu görevlilerinin görevleri ile ilgili olmayan suçlar için 4483 sayılı kanun düzenlemelerine ihtiyaç olmadığı yine ağır cezai yaptırımları gerektiren suçlarda devlet memurları için soruşturma izninin alınması şartının bulunmadığı ifade edilmiştir.

Ön inceleme yapan görevlinin hangi yetkileri kullandığı konusunda ise, ön inceleme ile görevlendirilenlerin, Bakanlık personelinin ifadesini almak, leh ve aleyhindeki bilgi ve belgeleri toplamak suretiyle görüşlerini içeren bir rapor düzenleyerek yetkili merciye sundukları belirtilmiştir.

Cumhuriyet savcısının kamu görevlisi olduğu ancak valinin savcıya soruşturma açma yetkisinin olmadığına dair ifadeler yer almaktadır.
 
Geri
Üst