AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi suclar basit yargilamaya tabi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi suçlar basit yargılamaya tabi?​

Basit yargılama usulünün uygulanabileceği suçlar şunlardır:
- Basit kasten yaralama suçu (TCK m.86/2),
- Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi (TCK m.88/1),
- Taksirle yaralama suçu (TCK m.89/1),
- Terk suçu (TCK 97),
- Yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi (TCK m.98),
- Tehdit suçu (TCK m.106/1),

Basit yargılama usulüne tabi davalar nelerdir?​

Basit yargılama usulüne tabi davalar nelerdir?
İcra mahkemelerinin görevine giren dava ve işlerde basit yargılama usulü uygulanır. Örneğin, şikayet, itirazın kaldırılması, icra takibinin iptali, icranın geri bırakılması talepleri, ihalenin feshi, hacizde ve iflasta istihkak, hacizde sıra cetveline itiraz davaları basit yargılama usulüyle görülür.

Basit yargilama usulü nedir HMK?​

Basit yargilama usulü nedir HMK?
Basit yargılama usulü, daha çabuk sonuçlandırılması gereken, daha kısa bir incelemeye ihtiyaç duyan ve daha kolay bir inceleme ile sonuçlandırılabilecek dava ve işler için kabul edilmiş daha basit, daha seri bir yargılama usulüdür.

Basit yargılama kaç ayda sonuçlanır?​

Basit yargılama Basit yargılamada, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezası veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda 2 yıl sürebilecek yargılamalar, ortalama üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanıyor.

Yargılama kaç yıl sürer?​

Yargılama kaç yıl sürer?
Asliye Ceza Mahkemesi Ne Kadar Sürer? Asliye ceza mahkemelerinin ortalama görülme süresi 289 gündür. 2020 yılında açılan bir ceza davasının ortalama 1 yıl süreceği söylenebilir. Halk arasında kamu davası olarak da bilinen ceza yargılamalarının soruşturma dahil 2 yıl sürmesi mümkündür.
Üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlar, Adli para cezasıyla birlikte veya adli para cezasının seçenek olarak uygulandığı hapis cezalarında yine üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda basit yargılama usulü uygulanabilecektir.

Hangi kararlarda yargılamanın iadesi istenmez?​

Hangi kararlarda yargılamanın iadesi istenmez?
Kabule göre de; HMK’nun 374/1. maddesi uyarınca yargılamanın iadesi, kesin olarak verilen veya kesinleşmiş olan hükümlere karşı istenebilir. Kanun yolu denetimi açık ve henüz kesinleşmemiş olan kararlara karşı yargılamanın yenilenmesi istenemez.

Yargılama ne demek?​

yargılamak. Yargıç, bir karara varmak için davalı ile davacıyı dinleyerek sonuca varmak. Herhangi bir kimse, şey, konu vb.yle ilgili olumlu veya olumsuz görüş belirtmek.

Yargılamanın yenilenmesini kim isteyebilir?​

Yargılamanın yenilenmesini kim isteyebilir?
Mağdur, Malen sorumlu olanlar ve malına el konulan üçüncü kişiler, hükümlü, Hükümlünün yasal temsilcisi ve eşi; hükümlü ölmüşse, eşi, üst soyu, altsoyu ve kardeşleri, şayet bu kişiler mevcut değilse Adalet Bakanı yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunabilir.
Basit Yargılama Usulü Hangi Hallerde Uygulanır? Basit yargılama usulü, adli para cezası veya üst sınırı 2 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlarda uygulanabilir.

Basit yargılama nedir HMK?​

Basit yargılama nedir HMK?

Karar düzeltme yolu kaldırıldı mı?​

Karar Düzeltme Yolu, istinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ortadan kalkmıştır. Olağanüstü kanun yolları, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilen bir yoldur. Hukuk yargılamasında olağanüstü kanun yolları; Yargılamanın yenilenmesidir.

Mahkemesine iade ne demek?​

Mahkemesine iade ne demek?
Yargılamanın iadesi, yargılama sırasında yapılan ve verilen kararı doğrudan etkileyen ya da etkileme ihtimali bulunan hataları onarmak suretiyle gerçeğin ortaya çıkarılmasına hizmet eden, böylece de toplumun yargıya olan güvenini, bireylerin hukuk güvenliğini pekiştiren ve hukuk devleti ilkesinin bir gereği olan bir …

Yargılama aşamaları nelerdir?​

Yargılama aşamaları nelerdir?
Bunlar; davanın açılması ve dilekçeler aşaması; ön inceleme; tahkikat; sözlü yargılama ve hükümdür.
 
Basit yargılama usulü, hızlı bir şekilde sonuçlandırılması gereken, kısa incelemeye ihtiyaç duyan ve kolaylıkla sonuçlandırılabilen dava ve işler için kabul edilmiş bir yargılama usulüdür. Bu usul genellikle adli para cezasını veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlar ile ilgili davalarda uygulanmaktadır.

Örneğin, basit yargılama usulünün uygulanabileceği suçlar arasında basit kasten yaralama, kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi, taksirle yaralama, terk suçu, yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi, tehdit suçu gibi suçlar bulunmaktadır. Bu suçlar, basit yargılama usulüne tabi tutularak daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilir.

Ayrıca, icra mahkemelerinin görevine giren dava ve işlerde de basit yargılama usulü uygulanmaktadır. Bu tür davalara örnek olarak şikayet, itirazın kaldırılması, icra takibinin iptali, icranın geri bırakılması talepleri, ihalenin feshi, hacizde ve iflasta istihkak, hacizde sıra cetveline itiraz davaları gösterilebilir. Bu davalarda da basit yargılama usulü hızlı bir şekilde uygulanır ve sonuçlandırılır.

Sonuç olarak, basit yargılama usulü, belirli suçlar veya dava tipleri için hızlı ve kolay bir yargılama süreci sağlayarak adil ve etkili bir şekilde sonuçlanmasını amaçlamaktadır.
 
Geri
Üst