AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangi sirketler denetime tabi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Hangi şirketler denetime tabi?​

Türkiye’de, tek tek ya da grup firmaları toplamı olarak, belirlenen Aktif Toplamı, Net Satış Hasılatı ve Çalışan Sayısı kriterlerinden en az ikisini iki yıl üst üste sağlayan işletmeler bağımsız denetime tabidir.

Şirketleri kim denetler?​

Denetime tabi olan anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartları’na göre denetlenir.
Anonim Şirketlerde Denetleme
- Hangi şirketlerin denetime tabi olacağı Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.
- Denetime tabi olan anonim şirketlerin finansal tabloları Türkiye Denetim Standartlarına göre denetçi tarafından denetlenir.
Denetime tabi olacak şirketler kim tarafından belirlenir?
Nitekim TTK m. 397 (4) “398 nci madde kapsamında denetime tabi olacak şirketler Bakanlar Kurulunca belirlenir” demek suretiyle, tüm anonim şirketlerin bağımsız denetime tâbi olmayacağının altını çizmiştir.
Hangi firmalar bağımsız denetime tabidir?
Sermayesinin en az % 25’i kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, sendikalara, derneklere, vakıflara, kooperatiflere ve bunların üst kuruluşlarına doğrudan veya dolaylı olarak ait olan şirketler.

2021 YILI bağimsiz denetime tabi olacak şirketlerin belirlenmesine ilişkin kriterler nelerdir?​

a) Aktif toplamı 35 milyon ve üstü Türk Lirası. b) Yıllık net satış hasılatı 70 milyon ve üstü Türk Lirası. c) Çalışan sayısı 175 ve üstü, olarak belirlenmiştir.

TTK ya göre bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi kime aittir?​

Türk Ticaret Kanunu (TTK) İle Birlikte Bağımsız Denetim Kanunun yürürlüğe girdiği günde yürürlüğe giren 6335 Sayılı düzenleme kanunu ile denetime hangi şirketlerin tabi olacağı, ciro ve aktif büyüklüğü ile çalışan sayısına göre belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği yeniliklerden birisi şirketlerin bağımsız denetimi olup, bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir.
Bağımsız denetim raporu hangi firmalar için zorunludur?
1) Sermayesinin en az % 25’i kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, sendikalara, derneklere, vakıflara, kooperatiflere ve bunların üst kuruluşlarına doğrudan veya dolaylı olarak ait olan şirketler. 2) Yurt çapında günlük olarak gazete yayımlayan şirketler.

Geri