AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi sartlarda namaz bozulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi şartlarda namaz bozulur?​

Nafile namaz kılmakta olan bir kimseyi, anne veya babası, (onun namazda olduğunu bildiği halde) çağırırsa namazı bozabilir. Eğer çocuğunun namazda olduğunu bilmeden çağırırsa namazı bozması vacip olur. Eğer farz namazında ise anne veya babasından biri çağırırsa namazı bozmaz.

Namazı Kaç kere hareket bozar?​

Namaz halindeyken namaza ait olmayan bir hareketi iki el ile beraber yapmak ve 3 defada fazla yapmak namazı bozmaktadır. Ayrıca dışardan namaz kılınıyor gibi görünmüyorsa kişinin namazı bozulmuş olur.
Namazda bir kaç adım atmak?​
Namazla ilgisi olmayan hareketler, ameli kesir (üç adım atmak gibi) olarak nitelenecek bir düzeye ulaştığında namazı bozar. Ancak cemaatle namaz kılarken ön saftaki boşluğu doldurmak için ileri yürümek namazı bozmadığı gibi müstehaptır.

Namazı bozan durumlar nelerdir Diyanet?​

Namazı bozan durumlar nelerdir Diyanet?
Namazı bozan şeyler nelerdir?
- Namazda konuşmak,
- Kendisi işitecek kadar gülmek,
- Bedenin cephesini kıbleden başka bir yere çevirmek,
- Bir farzı terk etmek,
- Çok veya aşırı bir davranışta bulunmak (üç kere bir yerini kaşımak),
- Bir şey yiyip içmek.
- Özürsüz öksürmek,

Üflemek namazı bozar mı?​

Üflemek namazı bozar mı?
6. Üf, tüh diyerek bir şeyi üflemek veya bezginlik göstermek ve uf, puf gibi şeyler söylemek veya ah, oh demek. 7. İnlemek. Ah çekmek, inlemek normal durumda namazı bozmakla birlikte, huşû ve ibadet aşkından olursa namazı bozmaz.

Namaz kılarken şaşırmak namazı bozar mı?​

Cevap: Herhangi bir namazı kaç rekat kıldığını şaşırıp, namaz içinde düşünmesi, sonraki rüknün veya vacibin, bir rükün zamanı kadar gecikmesine sebep olursa, bu arada, ayet ve tespih okusa bile, secde-i sehiv lazım olur. Namazın içindeki farzlara Rükün denir.

Ne olursa namaz kabul olmaz?​

Kendi irade ve ihtiyarı dışında gerçekleşen şu durumlarda da namaz bozulur: Sabah namazını kılarken güneşin doğması; bayram namazını kılarken zeval vaktinin olması; cuma namazını kılarken ikindi vaktinin girmesi durumunda namaz bozulur. Fakat öğle namazını kılarken ikindi vaktinin girmesiyle öğle namazı bozulmaz.
Peş peşe iki adım atmak namazı bozar mı?​
Nevevi buna örnek olarak şunları zikretmiştir: Namazda iki adım atmak veya iki defa vurmak az bir fiildir. Peşpeşe üç kere bir fiili yapmak ise çoktur. Namazda orta büyüklükte iki adım atmak veya orta şiddette iki defa vurmak yahut selama işaretle karşılık vermek az fiil olarak kabul edilir.

Namazın mekruhları nelerdir?​

Namazın mekruhları nelerdir?
Göğüs kıbleden çevrilirse namaz bozulur.
- Zaruret olmadıkça namaz kılınan yerdeki çakıl, toprak vs. gibi şeylerle meşgul olmak.
- Gerinmek, esnemek.
- Gözleri yummak, gözleri yukarıya dikmek.
- Düzgün olmayan, dağınık bir kıyafetle namaza durmak.
- Kıraati tamamlamadan rükûa eğilmek ve kıraati rükûda tamamlamak.

Namazın mekruhları nelerdir Diyanet?​

Namazın mekruhları nelerdir Diyanet?
Genel olarak namaz için öngörülmüş bulunan biçimsel yapıya aykırı olan davranışlar ile namazın gerektirdiği saygı, tâzim, tevazu, boyun bükme ve sükûnet haline de aykırı olan ve namazda kalbi meşgul edecek ve insanı ibadetin gerektirdiği kalp huzurundan ve huşûdan alıkoyacak davranışlar mekruh sayılmıştır.

Namaz kılarken akla gelen düşünceler namazı bozar mı?​

Vehimden gelen çirkin ve kötü düşüncelerin dinde bir hükmü ve zararı yoktur.

Göğsünü kıbleden çevirmek namazı bozar mı?​

Kişi sağa sola bakarken şayet göğsü kıble yönünden başka bir yöne dönerse namazı bozulur.
 
Namazın bozulmasına sebep olan durumlar çeşitli şartlar üzerinde gerçekleşebilir. Mesela, nafile namaz kılan bir kişiyi anne veya baba, bilerek namazda iken çağırdığında ve kişi buna tepki gösterirse namazı bozulabilir. Ancak aynı durum farz namaz sırasında olsa namazı bozmaz. Namazda hatalı hareketler yapmak da namazı bozabilir. Örneğin, namaza ait olmayan bir hareketi iki el ile beraber yapmak ve üç defa tekrarlamak namazın bozulmasına sebep olabilir. Bunun dışında, namaz sırasında gereksiz şekilde adım atmak da namazı bozabilir. Cemaatle namaz kılarken ön saftaki boşluğu doldurmak için ileri yürümek ise namazı bozmayacak ama aksine müstehap sayılacaktır.

Namazın bozulmasına sebep olan diğer durumlar arasında şunlar da vardır:
- Namazda konuşmak
- Kendisi işitecek kadar gülmek
- Bedenin cephesini kıbleden başka bir yere çevirmek
- Bir farzı terk etmek
- Çok veya aşırı bir davranışta bulunmak (örneğin üç kere bir yerini kaşımak)
- Bir şey yiyip içmek
- Özürsüz öksürmek

Ayrıca, "üflemek", "şaşırmak", "namazın kabul olmaması durumları", "mekruh olan davranışlar namazı bozar mı?" gibi konular da namazın doğru şekilde icrası için önem taşır. Namaz ibadetinin özenle ve doğru şekilde yerine getirilmesi her Müslüman için önemlidir. Ne diyanetin ne de İslam alimlerinin belirttiği bu detaylar doğrultusunda namaz kılınması gerektiğini unutmamak gerekir.
 
Geri
Üst