Hangi sartlarda kidem tazminati alabilirim?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hangi şartlarda kıdem tazminatı alabilirim?​

Madde de düzenlenmiştir. İşveren, işçinin iş sözleşmesini süreli fesih yoluyla veya işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları dışında haklı nedenle derhal feshetmesi durumunda işçi kıdem tazminatına yine hak kazanacaktır.
Kıdem tazminatı 2022 de ne olacak?
Kıdem tazminat tavanı 2019 yılında 6380 TL, 2020 yılı için 6.730,15 TL, 2021 yılında da 8 bin 651,62 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılına kıdem tazminatı tavanı 10 bin 596 liraya yükseldi.
Işi bırakmak istiyorum ne yapmalıyım?
İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.

Kendi isteğiyle istifa eden tazminat alabilir mi?​

Genel kural, haklı bir sebebi olmadan işten kendi rızasıyla ayrılanın kıdem tazminatı alamayacağıdır. Hatta ki, haklı bir sebebi olmadan işyerinden ayrılan işçi, kıdem tazminatı alamayacağı gibi, önceden yazılı olarak işverenine bildirimde bulunmamışsa bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.
2022 tavan tazminat ne kadar oldu?
Hatırlanacağı üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı 06.01.2022 tarihli ve 27998389-010-06-02-854887 sayılı Genelge ile 01 Ocak 2022 – 30 Haziran 2022 döneminde geçerli olan memur maaş katsayıların açıklamış ve bu çerçevede kıdem tazminatı tavanı 10.596,74 TL belirlenmişti.
Işi bırakmak istediğimi nasıl söylerim?
İşten ayrılmadan en az 2 hafta önce bunu yöneticinize mutlaka bildirmelisiniz. Eğer üzerinde çalışmakta olduğunuz bir proje varsa, bu daha erken bir zamanda yapılmalı ya da işten ayrılmak için projenin tamamlanması beklenmelidir. İstifanızı sözlü değil, yazılı bir şekilde ilgili departmana iletmelisiniz.

10 yıllık işçi istifa ederse tazminat alır mı?​

Çoğu kişi kendi işten çıktığında hiçbir tazminat veya işçi hakkını alamayacağını düşündüğünden kanuni haklarından yararlanamıyor. Bilinenin aksine istifa eden işçinin tazminat ve diğer işçilik haklarını alması mümkün.
6 yıl çalışan biri istifa ederse tazminat alır mı?
Ayrıca emeklilik hakkı kazanan ya da 15 yıl ve 3600 gün şartlarını taşıyan işçi de istifa ederek kıdem tazminatı alabilecektir. Tabi, bütün bu hallerin temel şartının, işçinin işyerinde en az 1 yıl kıdeminin varlığı olduğunu vurgulamam gerek. Bir yıllık kıdemi olmayan işçi, hiçbir şekilde kıdem tazminatını hak edemez.
2022 kıdem tazminatı tavanı ne zaman açıklanır?

Geri