AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi sahillerde deniz salyasi var?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi sahillerde deniz salyası var?​

Deniz salyası, bir diğer adıyla müsilaj Marmara denizinin birçok noktasında oluşarak hem denizin altını hem de altını tehdit ediyor. Erdek, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu, Kocaeli, Tekirdağ, İstanbul ve Adalar sahillerinin yanı sıra Ege ve Karadeniz’de de görülmeye başlandı.

Akdeniz müsilaj var mı?​

Akdeniz müsilaj var mı?
Ayas, “Müsilaj, Marmara’daki boyutta olmasa da tüm Akdeniz’de de görülüyor. En büyük neden, denize bıraktığımız kirlilik yükü. Akdeniz de risk altında” dedi. Son dönemde Marmara Denizi’nde büyük bir çevre felaketine neden olan müsilaj (deniz salyası), Türkiye’nin gündeminde ilk sıralardaki yerini koruyor.

Müsilaj hangi kıyılarda var?​

Müsilaj nerelerde var? İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve denizin derinleri de dahil olmak üzere tüm Marmara, yoğun müsilajın etkisi altında. Müsilaj Gemlik-Mudanya sahillerini boydan boya sarmış. Kurşunlu ve Altıntaş sahillerinde etkisini sürdürüyor.

Müsilaj en son nerede?​

Müsilaj en son nerede?
Müsilaj Gemlik-Mudanya sahillerini boydan boya sarmış. Kurşunlu ve Altıntaş sahillerinde etkisini sürdürüyor. Bu bölgelerin yanında Marmara’yı kaplayan müsilajın Ege Denizi’ne doğru akmaya başladığı ve Ordu’nun Fatsa sahilinde de ortaya çıktığı görüldü.
Akdenizde salya var mı?​
Akdeniz’de Deniz Salyası Oluşumu Beklenmiyor.

Deniz Müsilajı neden olur?​

Deniz Müsilajı neden olur?
MÜSİLAJ NEDEN OLUŞUR? Deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve denizlerin durgunlaşması (dalga olmaması) deniz salyasına neden oluyor. Ayrıca çevre kirliliğinin denizlere yansıması, denizlerdeki kirliliğin ve atıkların çoğalması deniz salyasının oluşmasına neden olan Fitoplanktonların da hızla çoğalmasına neden oluyor.

Deniz salyası başka hangi ülkelerde var?​

İlk defa Adriyatik Denizi’nde görülen müsilaj, 2013 yılında da Avustralya’nın Alexandra Headland ve Mooloolaba kasabalarında görüldü. Deniz köpüğü ya da salyası, kıyıdaki bazı kasabaları da basarak, trafiğin aksamasına yol açtı, kıyıları kullanılamaz hale getirdi.

Deniz salyası en son ne zaman oldu?​

Deniz salyası en son ne zaman oldu?
Bu artış sonucu 2021 yılında gerçekleşen deniz salyası felaketi, Marmara Denizi’nin ekosistemini tehdit edecek boyutlara ulaştı….
Marmara Denizi deniz salyası felaketi
Tarih | 1989-günümüz
Konum | Marmara Denizi, Türkiye
Tür | Afet

Müsilaj ne zaman bitecek?​

O zamandan beri, müsilaj varlığı farklı zamanlarda rapor edilmişti, ancak son 30 yılda bu fenomenin sıklığı önemli ölçüde artmıştır. Yüzeyde veya su sütununda yüzen deniz müsilajları uzun bir yaşam süresi (2-3 aya kadar) gösterebilir.

Marmara Denizi temizlendi mi?​

Marmara Denizi temizlendi mi?
Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova sahilleri ile açıklarında denizin yüzeyi, gerçekleştirilen çalışmalarla müsilajdan temizlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı” kapsamında yürütülen temizlik seferberliğiyle bir ayda sahiller müsilajdan arındırıldı.
Mudanya’da müsilaj temizlendi mi?​
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamında başlattığı temizleme çalışmaları devam ediyor. Bursa’da Gemlik Körfezi ve açıkları, Mudanya ilçesi açıkları ve Güzelyalı sahilinde, 20 gün önce etkili olan müsilaj tabakalarına rastlanmadı.

Marmarada müsilaj temizlendi mi?​

Marmarada müsilaj temizlendi mi?
Müsilajla mücadele kapsamında sevindiren haberler gelmeye başladı. Denizin üstünü kaplayan müsilaj tabakası temizlendi. Bakan Kurum da müsilajla mücadele kapsamında yaptığı açıklamada Marmara’da ilk 20 metrede artık müsilaja rastlanmadığını açıkladı.

Marmara denizinde müsilaj bitti mi?​

Geçtiğimiz yıl Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj tam bitti derken yeniden hortladı. İstanbul’da Marmara Denizi kıyısında olan Maltepe’nin açıklarında müsilaj yeniden görüldü. Müsilaj tabakası havadan görüntülendi. Marmara Denizi’nin kabusu haline gelen musilaj İstanbul’da yeniden kendini gösterdi.

Bursa Denizi temizleniyor mu?​

Bursa Denizi temizleniyor mu?
Kurum, 25 Haziran itibarıyla İstanbul’da 3102, Kocaeli’de 438, Bursa’da 153, Tekirdağ’da 154, Balıkesir’de 691, Çanakkale’de 714 ve Yalova’da 1677 metreküp müsilajın Marmara Denizi’nden temizlendiğini vurguladı.

Deniz salyası ilk hangi ülkede görüldü?​

Deniz salyasının ilk kez değil geçmiş yıllarda da çok görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Büyükateş, “Bu olay tabii ki yeni bir olay değil. 1700’lü yıllardan beri Adriyatik Denizi’nde gördüğümüz bir olay. 1980’li yılların sonlarından itibaren, özellikle yaş aylarının başlangıcında biz bu olayı görüyoruz.

Müsilaj ilk kez nerede görüldü?​

Müsilaj ilk kez nerede görüldü?
Müsilaj ilk olarak 1729 yılında Adriyatik Denizi’nde bildirilmiş, fakat özellikle son 30 yıldır çok sık ve yoğun bir şekilde görülmeye başlanmıştır. Sudaki oksijen seviyesinin azalmasına neden olan bu olay, örneğin Marmara Denizi’nde 2007 yılında da yaşanmıştır.
Salyalı denize girilirse ne olur?​
DENİZ SALYASININ ZARARLARI Müsilajın oluşmasında etkili olan bazı türler, toksin içerebiliyor. Bunlar da solungaçla, nefes alan bazı canlılar için risk oluşturuyor. Ancak bu tip canlılar genellikle bu tehlikeyi sezdikleri zaman, bu bölgeden kaçıyor. Bu da canlılarda ve biyo çeşitlilikte azalmaya neden oluyor.

Hangi kıyılarda müsilaj var?​

Hangi kıyılarda müsilaj var?

Denizin kirlenmesinin doğaya etkileri nelerdir?​

Alglerin büyümesi, balıkların ve denizde yaşayan diğer canlıların oksijen alımlarını engeller ve ekosistemi olumsuz etkiler. Zehirli suların doğada serbest halde dolaşması, toprağı zehirler ve özellikle yeraltı sularını kirletir. Toprağın zarar görmesi, bölgedeki canlıların yaşamlarını tehdit eder.

Müsilaj da denize girilir mi?​

Müsilaj da denize girilir mi?
Uzmanlar müsilaj olan yerlerde denize girilmemesi konusunda vatandaşları uyarıyor. Müsilajın insanlar üzerinde ishal etkisi yapabileceği belirtildi. Milliyet’ten Meltem Günay’ın haberine göre; Türk Tabipler Birliği Halk Sağlığı Kolu üyesi Halk Sağlığı uzmanı Dr. Ahmet Soysal, “Çünkü orada bir kokuşma ve çürüme var.

Müsilaj hangi sahillerde var?​

Müsilaj temizlendikten sonra denize girilir mi?​

Müsilaj temizlendikten sonra denize girilir mi?
Ahmet Soysal, müsilajın olduğu yerlerde denize girmenin doğru olmadığını vurguladı. Dr. Soysal, “Çünkü orada bir kokuşma ve çürüme var.
Marmara Denizinde denize girmek tehlikeli mi?​
Hekimler denizde görülen müsilajın, besin ve su yoluyla bulaşan pek çok hastalığa neden olabileceği konusunda uyardı: “Marmara Denizi’ne girmeyin” Marmara Denizi’nde görülen müsilaj (deniz salyası), günden güne yoğunluğunu artırırken, özellikle Marmara sahillerinde denize girmek isteyenleri ise endişelendiriyor.

Müsilaj nereye gidiyor?​

Müsilaj nereye gidiyor?
Bakanlığın hedefi için ise elde sadece 15 ileri biyolojik arıtma tesisi var. Söz konusu tesisler atıksuları işledikten sonra akarsu aracılığıyla veya doğrudan derin deşarj yoluyla Marmara’ya gönderiyor. Müsilajın oluşmasındaki temel etkenin de bu olduğu biliniyor.
 
Deniz salyası, yani müsilaj, özellikle Marmara Denizi ve çevresinde sıkça görülen bir sorundur. İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, ve diğer birçok sahil bölgelerinde müsilajın etkileri hissedilmektedir. Müsilaj oluşumunun ana nedenleri arasında deniz suyu sıcaklığının yükselmesi, denizlerin durgunlaşması, çevre kirliliği ve atıkların denizlere karışması gibi faktörler yer almaktadır.

Bahsedilen yerlerin dışında Ege ve Karadeniz sahillerinde de müsilajın görülmeye başlandığı belirtilmektedir. Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorunu, çevre felaketleriyle sonuçlanabilecek boyutlara ulaşmıştır. Bu durum Deniz Salyası'nın deniz ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerini göstermektedir.

Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorununun çözümü için çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Temizlik seferberlikleri ve çeşitli önlemler alınarak müsilajın denizden temizlenmeye çalışıldığı bilinmektedir. Ancak müsilajın tamamen temizlenmesi ve ekosistemin eski sağlığına kavuşması zaman alabilir.

Müsilajın denize bıraktığımız kirlilik yükü, çevre kirliliği ve denizlerdeki atıkların artması gibi sorunlar nedeniyle oluştuğu belirtilmektedir. Müsilaj oluşumunu engellemek ve deniz ekosistemini korumak için çevresel faktörlere dikkat etmek ve deniz kirliliğini azaltmak önemli bir gerekliliktir.

Marmara Denizi'ndeki müsilajın temizlenmesi ve deniz ekosisteminin yeniden canlanması için sürekli bir çaba gerekmektedir. Bu doğrultuda, çevresel sorunlara karşı duyarlı bir yaklaşım benimsenmeli ve çözüm odaklı adımlar atılmalıdır.
 
Geri
Üst