AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi piyasa yapisinda firma faktore sagladigi degerin altinda odeme yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.238
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi piyasa yapısında firma faktöre sağladığı değerin altında ödeme yapar?​

Maliyetin gelire eşit olduğu noktada denge kullanım miktarını belirlemektedir. Şekil – 99’da firma marjinal ürün geliri ile marjinal faktör maliyetinin kesiştiği E noktasında q kadar faktör kullanmaktadır. Faktör fiyatının P2’de olmasına karşın firma faktöre sağladığı değerin altında P1 fiyatından ödeme yapmaktadır.

Arz talebi geçerse ne olur?​

Arz talebi geçerse ne olur?
› Arzdaki Artış > Talepteki Artış İse;  Denge Fiyatı Azalır. Fiyatının Değişmemesi De Mümkündür. Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer.

Bir malın fiyatındaki değişmelerin tüketicilerin duyarlılık derecesi üzerindeki etkisi neyi belirlemeye yardımcı olmaktadır?​

Bir malın fiyatındaki değişmeler karşısında tüketicilerin malın talebi ile ilgili duyarlılık dereceleri talep esnekliği kavramı ile ifade edilmektedir. Talep esnekliği fiyattaki değişme yüzdesinin talep miktarındaki değişme yüzdesine oranlaması ile ölçülmektedir.

Arz edilen miktarı etkileyen etmenler nelerdir?​

Arz edilen miktarı etkileyen etmenler nelerdir?
Üretim koluna özgü faktörler: Üretim kolunun kendine has özellikleri arzı etkileyebilir. Örneğin, tarımsal üretimde iklim koşullarının uygun olmaması, don, kuraklık gibi etkenler arzı etkileyen başlıca unsurlardandır. Diğer yandan, malın kendine özgü yapısı da arzı etkileyebilir.

Iktisatta mobilite ne demek?​

Mobilite tam rekabet piyasasının oluşması için gerekli koşullardan biridir. “Akışkanlık koşulu” olarak da bilinmektedir. Mobilite koşulunun sağlandığı bir piyasada üretim faktörleri sektörler ya da ülke ve şehir gibi lokasyonlar arasında en yüksek getiriyi elde etmek için kolayca yer değiştirebilir.

Eş maliyet doğrusu neyi belirtir?​

Eş maliyet doğrusu neyi belirtir?
Eş maliyet doğrusu üreticinin belirli bir bütçe ve veri faktör fiyatları ile hangi faktörlerden ne kadar satın alacağını gösteren doğrulardır. Üreticinin bütçe olanakları değiştiği zaman; üretimini arttırmak için daha fazla harcama yapmak zorundadır.

Arz yükselirse ne olur?​

Arz arttığında fiyat düşmekte, miktar artmaktadır. Arz azaldığında ise fiyat yükselmekte, miktar azalmaktadır.

Arz kanununa göre bir malın fiyatı artarsa ne olur?​

Arz kanununa göre bir malın fiyatı artarsa ne olur?
Bu kısmi ilişki birbirine ters yönlüdür; yani fiyat artarsa talep edilen miktar azalır ve fiyat azalınca talep edilen miktar çoğalır.

Reel gelir arttığında tüketicinin talebinin azaldığı mala ne ad verilir?​

Gelir arttıkça talebi artan mallara normal mallar, talebi azalan mallara ise düşük mallar denir.

Bir piyasa için alıcıların ödemeyi istedikleri değer ile bu malları üreten üreticilerin toplam maliyetleri arasındaki fark nedir?​

Bir piyasa için alıcıların ödemeyi istedikleri değer ile bu malları üreten üreticilerin toplam maliyetleri arasındaki fark nedir?
Bir malın alıcılar açısından toplam değeri ile bu malları üreten üreticilerin toplam maliyetleri arasındaki fark toplam rant olarak bilinirken, tüketicinin bir mal için ödemeye hazır olduğu fiyat ile gerçekte ödediği fiyat arasındaki fark tüketici rantı, üreticinin ürettiği malı satmaya razı olduğu fiyat ile gerçekte …

Ekonomik anlamda arz verilenlerden hangisi ifade eder?​

Arz, bir hizmetin veya malın belirli bir zaman, piyasa ve fiyat ile alıcılara sunulmasıdır. Mağazalar, marketler, pazarlar istenilen ürünlerin satın alınması için hazır bulunduğu yerlerdir. Pazarlar, marketler ve mağazalarda bulunan ürünlerin miktarları arzı ifade etmektedir.

Arz ve talep ne demek?​

Arz ve talep ne demek?
Talep, belli başlı ürünlere ve hizmetlere karşı toplumda oluşmuş satın alma isteğidir. Arz da talebe göre şekillenen üretim ve hizmetlere verilen genel addır.
 
Firma faktöre sağladığı değerin altında ödeme yapabilen bir piyasa yapısı, genellikle oligopol veya monopol piyasalarda görülür. Bu tür piyasalarda firmaların güçlü bir pazar hakimiyeti vardır ve bu durumda firmalar faktörlere düşük ücretler ödeyebilirler.

Oligopol piyasada birkaç büyük firma pazarı paylaşır ve fiyatlar üzerinde belirleyici rol oynar. Bu durumda firmalar, rekabet etmeksizin faktörlere düşük ödemeler yapabilir ve faktör sahiplerinin değerlerinin altında ödeme yapabilirler. Monopol piyasada ise tek bir firmanın pazarı kontrol ettiği durumda, firma faktörlere istediği ücreti dayatabilir ve değerlerinin altında ödeme yapabilir.

Bu tür piyasa yapılarında, faktör sahipleri genellikle firma tarafından belirlenen koşullara razı olmak zorunda kalabilirler. Bu da faktör sahiplerinin değerlerinin altında ödeme almalarına neden olabilir. Bu durumda, piyasa güç dengesizliği faktör sahiplerinin dezavantajına olabilir ve firmaların karları artarken faktör sahiplerinin kazançları azalabilir.
 
Geri
Üst