AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi Oruca Geceden Niyet Etmek Gerekir?

SoruCevap

Yeni Üye

Hangi oruca geceden niyet etmek gerekir? Oruç tutmadan önce gecenin sonunda niyet etmek önemlidir. Niyet etmek için oruç süresini ve türünü belirtmek gereklidir. İmsak vaktinden önce niyet etmek sahih kabul edilir. Niyet etmek için kalben orucun niyetini yapmak yeterlidir. Oruç niyeti açık ve net bir şekilde ifade edilmelidir. Niyet etmek için niyet duası okunabilir. Oruç tutacak kişi, niyet ettiği orucu iftar vaktine kadar sürdürmelidir.
İçindekiler

Oruca geceden niyet etmek, oruç ibadetinin başlaması için gereklidir. İslam dininde oruç tutmak farz olan bir ibadettir ve Ramazan ayında tutulan oruçlar başta olmak üzere diğer nafile oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Peki hangi oruçlara geceden niyet etmek gerekir?
1. Ramazan Orucu: Ramazan ayında tutulan oruçlar için geceden niyet etmek gerekmektedir. Bu niyet, sahur vakti gelmeden önce yapılmalıdır. Niyet etmek için açık bir şekilde “Yarın Ramazan orucuna niyet ediyorum” demek yeterlidir.
2. Nafile Oruçlar: Ramazan dışında tutulan nafile oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Bu oruçlar arasında Aşure, Muharrem, Arefe, Regaip, Cuma gibi özel günlerde tutulan oruçlar bulunmaktadır. Niyet etmek için “Yarın Aşure orucuna niyet ediyorum” gibi bir cümle kullanılabilir.
3. Kaza Orucu: Önceki yıllardan tutulması gereken oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Kaza orucu tutarken “Yarın kaza orucuna niyet ediyorum” demek yeterlidir.
4. Adak Orucu: Adak adanan kişilerin tuttuğu oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın adak orucuna niyet ediyorum” ifadesi kullanılabilir.
5. İstihare Orucu: İstihare namazı sonrası tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın istihare orucuna niyet ediyorum” demek yeterlidir.
6. Cezai Oruç: Kefaret olarak tutulan cezai oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın cezai oruca niyet ediyorum” ifadesi kullanılabilir.
7. Yemin Orucu: Yapılan bir yeminin yerine getirilmesi için tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın yemin orucuna niyet ediyorum” demek yeterlidir.
8. Müstehap Oruçlar: Müstehap olarak adlandırılan nafile oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Bu oruçları tutmak isteyen kişiler “Yarın müstehap oruca niyet ediyorum” şeklinde niyet edebilir.
9. Mekruh Oruçlar: Mekruh olarak adlandırılan nafile oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın mekruh oruca niyet ediyorum” ifadesi kullanılabilir.
10. Beyaz Oruç: Üç gün aralıksız tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın beyaz oruca niyet ediyorum” demek yeterlidir.
11. Siyah Oruç: Pazartesi ve Perşembe günleri tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın siyah oruca niyet ediyorum” ifadesi kullanılabilir.
12. Aşure Orucu: Muharrem ayının 9. ve 10. günleri tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın Aşure orucuna niyet ediyorum” demek yeterlidir.
13. Regaip Orucu: Receb ayının ilk Cuma günü tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın Regaip orucuna niyet ediyorum” ifadesi kullanılabilir.
14. Berat Orucu: Şaban ayının 14. günü tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın Berat orucuna niyet ediyorum” demek yeterlidir.
15. Cuma Orucu: Cuma günleri tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın Cuma orucuna niyet ediyorum” ifadesi kullanılabilir.
16. Arefe Orucu: Kurban Bayramı’nın bir önceki günü tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın Arefe orucuna niyet ediyorum” demek yeterlidir.
17. İhram Orucu: Hac veya Umre ibadeti sırasında tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın ihram orucuna niyet ediyorum” ifadesi kullanılabilir.
18. Ramazan Bayramı Orucu: Ramazan Bayramı’nın ilk günü tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın Ramazan Bayramı orucuna niyet ediyorum” demek yeterlidir.
19. Kurban Bayramı Orucu: Kurban Bayramı’nın dört gününde tutulan oruçlar için de geceden niyet etmek gerekmektedir. Niyet etmek için “Yarın Kurban Bayramı orucuna niyet ediyorum” ifadesi kullanılabilir.

Orucun niyeti imsaktan önce yapılır.
Oruç için niyet ederken dil ile ifade etmek gerekir.
Niyet ederken “Oruca niyet ettim” ifadesi kullanılabilir.
Oruç niyeti akşamdan önce yapılabilir.
Sadece niyet etmekle oruç tutmanın kabul olmayacağı unutulmamalıdır.

Orucun niyeti imsaktan önce yapılır.
Oruç için niyet ederken dil ile ifade etmek gerekir.
Niyet ederken “Oruca niyet ettim” ifadesi kullanılabilir.
Oruç niyeti akşamdan önce yapılabilir.
Sadece niyet etmekle oruç tutmanın kabul olmayacağı unutulmamalıdır.

Geri