- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Hangi namaz cem edilir?
“İki namazı birleştirmek” anlamına gelen “cem” öğle ile ikindi namazlarının öğle veya ikindi vaktinde; akşam ile yatsı namazlarının da akşam veya yatsı vaktinde birlikte kılınmalarını ifade eder. Hanefî mezhebine göre cem sadece hacılar için söz konusudur.Suri Cem ne demek?
Birleştirilen iki namazın, öncekinin vaktinde kılınmasına cem’-i takdîm, sonrakinin vaktinde kılınmasına da cem’-i te’hîr adı verilir. Önceki namazın kendisine ayrılan vaktin son kısmında, sonraki namazın vaktinin ilk kısmında kılınması halinde ise cem’-i sûrî denilen sadece dış görünüşte bir cem’ meydana gelmiş olur.
Hangi durumlarda namaz cem edilir?
Hac zamanı, Arafât ve Müzdelife’de iki namazın cem’ edilmesi dört mezhebde de sünnettir. Bunun dışında: Mâlikî ve Şâfiî mezheblerinde, sefer, hastalık, yağmur, korku ve âdet haline getirmeksizin bir ihtiyaç durumunda iki namazı cem’ etmek de câizdir.Cem ile namaz nasıl kılınır?
Bugün de yolculukta ve önemli işler dolayısıyla anılan iki vakit namazları cem edilerek kılınabilir. Öğlenin vakti içinde önce öğleyi ardından bir kametle ikindiyi kılmaya takdim cemi, ikindinin vakti içinde de önce öğleyi ardından da bir kametle ikindiyi kılmaya da tehir cemi denilir.
Vaktinde kılınan namazın da en faziletli ve sevaplı olanı, namaz vakti girer girmez kılınan namazdır. Peygamber Efendimiz, bir başka hadisi şerifinde “Namaz vakti nerede girerse hemen kıl. Çünkü fazilet, vaktin evvelindedir” buyurmuştur. “Namazın ilk vakti, Allah’ın rızasına; orta vakti Allah’ın rahmetine vesiledir.
Hangi namaz cem edilmez?
Sabah namazı hiçbir şekilde cemedilemez. Cem’ yalnızca öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı arasında olabilir. Şayet cem’-i takdîm yapılacaksa, meselâ öğle ile ikindi, öğlenin vaktinde birlikte kılınacaksa, öğle namazına başlarken cem’ yapmaya niyet etmek gerekir.
Öğlen ve ikindi namazı nasıl cem edilir?
Öğlenin vakti içinde önce öğleyi ardından bir kametle ikindiyi kılmaya takdim cemi, ikindinin vakti içinde de önce öğleyi ardından da bir kametle ikindiyi kılmaya da tehir cemi denilir. Aynı şey akşamla yatsı namazları için de geçerlidir. İkindi namazından sonra nafile namaz kılmak mekruh görülmüştür.Cem etmek ne anlama gelir?
aritmetikteki toplama işlemine eskilerin verdiği isim. ayrıca namazları birleştirmek anlamı vardır. sünni mezhepleri arasında yorum farkı olmakla birlikte; yolculuk gibi mücbir durumda olan kimselerin öğlen ile ikindi ve akşam ile yatsı namazlarını birleştirerek kılabileceği kabul edilir. buna da cemetmek denir.
Hakiki Cem ne demek?
d) Cem-i Sûrî: İlk namazı son vaktinde, sonrakini de ilk vaktinde kılmak suretiyle her iki namazı da kendi vaktinde kılmaya “cem-i sûrî” denmektedir.Namazı cem ederken nasıl niyet edilir?
Niyet, hangi namazı kılacağını kişinin içinden geçirerek buna karar vermesidir. Vakit namazı ile birlikte cem edilecek namaz için de niyet edilerek kamet getirilir, önce vakit namazı devamında yine kamet getirilerek öne çekilen namaza niyet edilerek kılınır.
Öğlenin vakti çıkıp ikindi vakti girdikten sonra cem edecekseniz yine bir kamet getirip önce öğleyi, sonra bir kamet daha getirip ikindiyi kılarsınız. Buna da tehir (erteleme) cemi denilir. Aynı şey hem takdim hem tehir cemi olarak akşamla yatsı namazı için de uygulanabilir.
Cem edilen namaz kaç rekat kılınır?
Cem’in fıkıhtaki terim anlamı ise, “birbirini takip eden iki namazın (öğle ile ikindinin veya akşam ile yatsının), bu ikisinden birinin vaktinde, birlikte ve peşipeşine kılınması”dır. Eğer bu birlikte kılma birinci namazın vaktinde ise buna cem’-i takdîm, ikincisinin vaktinde ise cem’-i te’hîr denilir.
Ceme nasıl niyet edilir?
Cem-i takdim etmek isteyen mümin buna niyet eder. Niyet, hangi namazı kılacağını kişinin içinden geçirerek buna karar vermesidir. Vakit namazı ile birlikte cem edilecek namaz için de niyet edilerek kamet getirilir, önce vakit namazı devamında yine kamet getirilerek öne çekilen namaza niyet edilerek kılınır.Namaz vaktinde kılınmazsa ne olur?
İhmal ve tembellik sebebi ile namazı vaktinde kılmayan kimse bu namazı kaza etmekle namaz borcundan kurtulur. Namazı ertelemiş olmanın vebalinden kurtulmak için ise kişinin tövbe etmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, II, 85; Kurtubî, el-Cami’ XI, 178).”