Hangi molekuller hucre zarindan gecer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
174.960
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hangi moleküller hücre zarından geçer?​

Por, hücre biyolojisinde hücre zarının üzerindeki protein, glikoprotein ve glikolipidden (glikokaliks) oluşan, hücreye madde giriş çıkışını denetleyen gözeneklerdir.
Glikoz zardan gecer mi?
Yarı-Geçirgen zarlarda, pordan geçebilecek küçüklükteki moleküller geçebilirken daha büyük moleküller geçemez. Örneğin bağırsak zarı yarı-geçirgendir. Glikozdan büyük maddeler bu zardan geçemez iken glikoz ve ondan küçük maddeler bu zardan geçebilir.

Hücre zarındaki porlardan geçemeyecek kadar büyük moleküllü ve suda çözünebilen maddelerin alınmasına ne denir?​

✔ Hücre zarından geçemeyecek büyüklükte olan maddelerin hücre içine alınmasına endositoz denir. ✔ ATP harcanır.
Glikoz bir monomer midir?
Bu monomerler, gıdalarda bulunan enerji depolamakta olan moleküller konumundaki karbonhidratlar olarak bilinen polimerleri meydana getiren uzun zincirler oluşturabilmektedir. Glikoz, C6H12O6 formülüne sahip durumda olan bir monomer olup baz formunda on iki hidrojen, altı karbon ve altı oksijene sahiptir.
Ekzositoz, hücre içindeki büyük moleküllerin hücre dışına atılmasını sağlayan taşıma şeklidir. Hücre içindeki moleküllerin sindirlemeyen atıkları, koful içinde hücre zarına getirilip, koful zarı ve hücre zarının birleşmesi yoluyla atılır.
Hücre zarının yapısında neler var?
Hücre Zarının Bileşenleri: Hücre zarı fosfolipitlerden, kolesterolden ve protein moleküllerinden oluşur. Protein molekülleri, plazma zarının yaklaşık olarak yarısını meydana getirir. Proteinlerin çoğu, iki tabakalı lipitin içine gömülmüştür veya iki tabakalı lipitleri tamamen geçer.

Hücre zarından difüzyon ile hangi moleküller geçemez?​

Kolaylaştırılmış Difüzyon: Su ve suda çözünen bazı maddeler, fosfolipit tabakasından doğrudan geçemezler. Glikoz, amino asit, bazı iyonlar, suyun büyük kısmının kanal taşıyıcı protein ile (kanal proteinlerinden) yoğunluğun çok olduğu taraftan az olduğu tarafa doğru taşınmasıdır.
Hücre zarından geçemeyecek kadar büyük sıvı moleküllerin hücre içine alınması olayına ne denir?
Bu olay suyun enerji harcanarak taşındığı tek yerdir. ✔ Hücre zarından geçemeyecek büyüklükte olan maddelerin hücre içine alınmasına endositoz denir. ✔ ATP harcanır. ✔ Enzim kullanılır.

Polimer maddeler hücre zarından nasıl geçer?​

Enerji gerektiren bir alınımdır. Monomerler, hücre zarından geçebilir. Ancak polimer maddeler hücre zarından geçemeyecek kadar büyüktür. Bu maddeleri içeri alırken hücre endositoz yapar.
 
Geri
Üst