AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi meyvenin solunumu en yavastir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi meyvenin solunumu en yavaştır?​

Klimakterik olmayan meyvelerde (örneğin üzüm, çilek) koparıldıktan sonra solunum hızı azalır ve olgunlaşma durur.
Çilek durdukça olgunlaşır mı?
Sıraladığım bu meyveler kendi olgunlaşmasını devam ettirebilirler. Durdukça tatlılaşabilirler. Toprakla bağını koparttığımız anda olgunlaşmasını tamamlayan ve bekletmenin hiçbir yararı olmayan (Klimakterik olmayan ) meyvelere ise; limon, portakal, üzüm, çilek, ananas, vişne, kiraz örneğini verebiliriz.

Muz koparıldıktan sonra olgunlaşır mı?​

Bu tür meyve ve sebzeler, dalında olgunlaşmaya başlar fakat yenilecek hâle gelmesi dalından koparıldıktan sonra olur. Örnek olarak; Muz, Kivi, Avokado, İncir, Kayısı, Şeftali, Elma, Armut, Erik, Mango, Karpuz, Domates verilebilir.
Hangi meyve hangi asit?
Meyve ve sebzelerde en çok bulunan organik asitler malik ve sitrik asittir. Malik asit daha çok elma vişne ve kiraz gibi meyvelerde (toplam asidin %90’ı), sitrik asit ise turunçgiller ve çileklerde hâkim olan asitlerdir.
Dünya’nın en lezzetli meyvelerinden bir tanesi olan Çerimoya, 20 cm uzunluğunda, 7-10 cm genişliğinde olabilir. Bu da aslında kocaman bir meyve olduğunu işaret ediyor. İçi beyaz ve etlidir. Anavatanı Güney Amerika’dır fakat Asya’da da oldukça sık bulunur.
Meyve neyin gelişmesi sonucu meydana gelir?
Bir meyve, bir veya daha fazla çiçeğin olgunlaşmasından kaynaklanır ve çiçeğin veya çiçeklerin gynoeciumu meyvenin tamamını veya bir kısmını oluşturur. Yumurtalık / yumurtalıkların içinde, megagametofitin yumurta hücresini içerdiği bir veya daha fazla ovül vardır.

Cennet meyvesi nasıl olgunlaşır?​

Alın elinize bir kese kağıdı. İçine tıpkı Trabzon hurmasında olduğu gibi elma yerleştirin. Ağzını güzelce kapatıp, yaklaşık 4 gün kadar gün ışığından uzak, oda sıcaklığındaki bir ortamda bekletin. Süreç armudun sertliğine göre kısayıp uzasa da daha yumuşak ve sulu bir hale gelecektir.
Muz kaç günde olgunlaşır?
Muzun (ve daha birçok sebze ve meyvenin) olgunlaşmasını sağlayan şey etilen gazıdır. Olgunlaşma süreci 24 saat ila 1 hafta sürer.

Etilen hangi meyvelerde bulunur?​

Örneğin elma, armut, kayısı, muz, kivi, mango, şeftali ve erik gibi meyveler etilen ürettiği için olgunlaştıkça renklerinde değişim gözlemlenir. Bu yüzden patates, brokoli, havuç, lahana ve fasulye gibi etilene duyarlı sebzelerden uzak tutulmalı.
Hangi meyvede asit yok?
Meyve sularının içerisinde farklı oranlarda birçok organik asit bulunur. Bu asitler, oksalik asit, sitrik asit monohidrat, sitrik asit anhidrat, malik asit, laktik asit ve askorbik asit olarak görülebilir.
Klimakterik meyve ve sebze nedir?
Klimakterik, dalından koparılmalarının ardından olgunlaşmaya devam eden meyve ve sebzeleri tanımlamak için kullanılan terim. Bu tür meyve ve sebzeler, dalında olgunlaşmaya başlar fakat yenilecek hâle gelmesi dalından koparıldıktan sonra olur.

Non klimakterik nedir?​

Meyveler olgunlaşma süreçlerindeki geçirdikleri değişimlere göre, toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eden (klimakterik) ve toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmeyen (klimakterik olmayan) meyveler olarak iki gruba ayrılır.
Cilek solunum yapar mi?
Bu Şekilde de görüldüğü gibi, birçok meyve türünde solunum hızını en fazla yavaşlatan ve muhafaza süresini uzatan CO2 konsantrasyonları %1-10 arasındadır. Çilek, Italyan erikleri ve Solunum hızı üzerine etki eden en önemli faktörlerden biri de etilendir.

Klimakterium nedir bitki?​

Meyvede fizyolojik bozulmanın da etkisi ile meyve artık ölüme doğru ilerler. Bu solunum hızı yükselişi ile başlayan kısa yükseliş dönemine klimakterium denilmektedir.
Elma diğer meyveleri olgunlaştırır mı?
Etilen adlı bir gaz salgılayan elma, bu salgıladığı gaz sayesinde yanındaki meyveleri sebzeleri hızla olgunlaştırır.
Salgılanan etilenin en yüksek değeri elma, armut, kayısı ve kantoloup gibi meyvelerde klimakterik maksi- mumdan önce, domates ve erik gibi ürünlerde ise klimakterik maksimumdan sonra gerçekleşir.
 
Geri
Üst