AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi meyvelerden antioksidan alabiliriz?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Eğer sağlık ve beslenme haberlerini takip ediyorsanız, muhtemelen vucuttaki serbest radikallerin yol actığı hasarlara karşı korunmak icin doğal yiyeceklerdeki antioksidanların bileşiklerin faydalarını duymuşsunuzdur Yapılan araştırmala gore, antioksidan yonunden zengin besinler, Parkinson, Alzheimer, kanser ve kalp hastalığı gibi durumlara karşı vucudun korunmasına yardımcı olabilmektedirler En yararlı bileşikleri almak icin, tabağınızı zengin renkli, yuksek lifli meyveler ile doldurun
Yaban Mersini

Herhangi bir yiyeceğin antioksidan değerini olcmenin klasik yolu, oksijen radikal absorbans kapasitesini olcmektir ORAC puanının 1000 ‘den fazla olması, o gıdanın antioksidan bakımından “zengin olduğunu gosterir “Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi, yayınlanan 2004 tarihli bir araştırmaya gore yaban mersini, olcum kabı icin 13427 ORAC puanı vermektedir, kultur yaban mersini ise 9,019 puan almıştır
Diğer Ağac Cileği Turunden Yumuşak Meyveler

Yapılan araştırmalara gore, boğurtlen, ahududu, cilek ve kızılcık gibi her turlu yumuşak meyveler mukemmel antioksidan kaynaklarıdır Her olcu kabı icin, boğurtlen 7,701, ahududu 6058, cilek 5,938 puana sahipken, kızılcığın 8,983 ORAC puanı vardır Neyse ki ağac cileği turunden kucuk meyveler de servis edilebilecek en uygun meyvelerdendir Bunların yanı sıra antioksidan alımı gibi gunluk lif alımını da artırmak icin, beslenme programınıza, kahvaltı gevreği, yoğurt ve unlu mamulleri ekleyebilirsiniz
Kiraz Hem ekşi, hem de tatlı kiraz yuksek antioksidan değere sahiptir Kirazın ORAC puanı cok yuksektir bundan dolayı bazı doğal gıda şirketleri, antioksidan takviyesi olarak “ekşi kiraz konsantresi uretmeyi amaclamıştır Tatlı kirazın her kap icin ORAC puanı 4,873 ‘dir Kiraz Pazarlama Enstitusu’ne gore, dondurulmuş ekşi kirazın porsiyon başına ORAC puanı 2,033 iken, vişne suyu konsantresi 12,800’in uzerinde bir puan almıştır
ElmaAntioksidanlar elmanın yuksek miktarda lif iceren parlak renkli kabuklarında bol bulunur Kırmızı tatlı elma 5,900 ORAC puanına, yeşil bir Granny Smith elma ise 5,381 ORAC puanına sahiptir Aynı zamanda, orta boy bir elmada ortalama olarak, sindirim sağlığını iyileştiren ve dolgunluğu artırmayı sağlayan 4 gr lif bulunmaktadır
DeğerlendirmelerAntioksidanların, bircok farklı ceşitleri vardır Cilek, kiraz ve elma favori meyveleriniz değilse bile, herhangi bir meyve ya da sebzeden bazı antioksidanlar alabilirsiniz Orneğin bir dergide, tum turuncu urunlerin bir tur antioksidan olan karotenoidleri icerdiği, sarı ve yeşil meyve ve sebzelerin ise yine antioksidan olan lutein ve zeaksantin gibi bilinen turleri icerdiği belirtilmiştir Hastalıklara karşı en iyi şekilde korunmak ve butun beslenme ihtiyaclarınızı karşılamak icin, tam tahıl ve yağsız proteinler ile birlikte her renk meyve ve sebze yiyiniz
 
Geri
Üst