AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi meniskus yirtigi dikilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi menisküs yırtığı dikilir?​

Menisküsün dikilmesi; Menisküsün 2/3 dış kısmı iyileşme potansiyeli gösterir. Bu bölge menisküs fonksiyonlarının % 90’ını yapar. Bu nedenle bu bölgedeki yırtıklar mümkün olduğunca dikilmelidir. Avantajı menisküsün orjinale yakın biçimde iyileşerek uzun vadeli bir diz performansı sağlar.

Menisküs hangi?​

Menisküsler diz ekleminde yer alan C şeklinde yapılardır. Diz eklemini oluşturan femur (uyluk) ve tibia(bacak) kemikleri arasında yer alırlar.
Menisküs yırtığı hangi bölüm bakar?
Menisküs Yaralanmalarında Hangi Doktora ve Bölüme Gidilmelidir? Toplum içinde sık yaşanan menisküs yırtıkları her yaşta görülebilmektedir. Menisküs yaralanmalarında Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Menisküs evde nasıl tedavi edilir?​

Bir bez ya da ince havluyla sardığınız buzu dizinizin üzerine koyun ve 20 dakika süresince bekletin, böylece ağrı ve şişliğin geçmesini sağlayabilirsiniz. Menisküs Yırtılması tedavisi için hastalara fizik tedavi yöntemi ve ağrı kesici ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Menisküs hangi durumlarda dikilir?​

Genç bir kişide spor yaparken menisküs yırtığı oluşmuş ise genel olarak cerrahi yöntemlerle bu rahatsızlık tedavi edilir. Menisküs dikilmesi; Eğer ki menisküs yırtığı onarılabilecek bir biçimde yırtılmış ise dikilerek tedavi edilir. Menisküs dikildikten sonra bir buçuk, iki ay kadar koltuk değnekleriyle yürünür.
Horizontal yırtık dikilir mi?
Horizontal yırtıklar ise ağrı yapmıyorsa ameliyat edilmemelidir. Vertikal yırtıklarda ise hastanın yaş ve yırtığı uygunsa yırtığın alınması değil dikilmesi tercih edilmelidir.

Menisküs olduğumu nasıl anlarım?​

Menisküs yırtığının belirti ve semptomları arasında bacağı bükme ve doğrultma zorluğu, dizde sürekli ağrı, sıkışma veya kilitlenme eğilimi, şişlik, ve yaralanma sırasında özellikle fark edilen patlama hissi bulunur. Bu ağrı ilk aşamalarda çok ağır veya kötü olmayabilir.

Menisküs teşhisi nasıl konur?​

Menisküs Teşhis
- Manyetik Rezonans (MR);Dizde bulunan bütün dokuların ayrıntılı bir şekilde görülmesini sağlar. Ve bu yöntem teşhis için en iyi görüntüleme yöntemidir.
- Röntgen: Kıkırdak yapıdaki menisküs röntgende gözükmemektedir.
- Artroskopi: Dizin içi izlenmek istendiği durumlarda artroskop aleti kullanılır.
Menisküs yırtığı tedavi edilmezse ne olur?
Menisküs yırtığının uzun süre tedavi edilmemesi durumunda; kıkırdakta aşınma görülür ve dönüşü mümkün olmayan hasarlar ile karşı karşıya kalınabilir. Tedaviye geç kalınması; dizde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşatır. Uzun vadede ise kıkırdak hasarları ile kireçlenme sorunları görülür.

Diz yırtığı için hangi doktora gidilir?​

Eğer ani bir travma sonucu yukarıda bahsettiğimiz şikayetler oluşmuşsa ortopedi ve travmatoloji doktoruna muayene olmalısınız.

Menisküs yırtığına ne iyi gelir evde?​

1) Andız Kökü
Menisküs yırtığına yürümek iyi gelir mi?
Ama; yırtığa dikiş atılmışsa ortalama 3 ila 4 hafta kadar dizin dinlenmesi ve koltuk değnekleri ile yürünmesi gerekir. Bunun yanı sıra; kas ve eklem gücünün yitirilmemesi için de bazı fizik tedavi egzersizlerinin uygulanması gerekir. Menisküs yırtıklarına izin vermeyin!

Menisküs ne zaman dikilir?​

Genç bir kişide spor yaparken menisküs yırtığı oluşmuş ise genel olarak cerrahi yöntemlerle bu rahatsızlık tedavi edilir. Menisküs dikilmesi; Eğer ki menisküs yırtığı onarılabilecek bir biçimde yırtılmış ise dikilerek tedavi edilir.

Menisküs yırtığı nasıl dikilir?​

Artroskopik Cerrahi dediğimiz bu yöntemde, diz eklemine iki tane delikten girilir, kalemden daha ince bir video kamera ile diz ekleminin içi görüntülenir ve muayenesi yapılır. Diğer delikten de özel aletlerle girilerek menisküs yırtığı, türüne göre, dikilir ya da yırtık kısım çıkarılır.
Menisküste horizontal yırtık nedir ne demek?
Menisküs yırtığı, dizde en sık meydana gelen, ağrılı ve zayıflatıcı bir kıkırdak yaralanması türüne verilen isimdir. İnsanların dizlerinde, kaval kemiği ve uyluk kemiğin arasında bir yastık görevi gören C şeklinde iki kıkırdak parçası vardır. Bunlara menisküs adı verilir.
 
Geri
Üst