- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Hangi mahkeme kararları emsal olur?
Sadece Yüksek Mahkemelerin kararları mı emsaldir? Emsal karardan bahsedebilmek için illa yüksek dereceli mahkeme tarafından verilmesi gerekmemektedir. Ancak üst mahkemelerin – örneğin Yargıtay veya Danıştay’ın emsal kararlarının , örnek olarak kabul görmesi daha olasıdır.Hangi mahkeme bağlayıcıdır?
Adalet Bakanı Gül, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu belirterek, ‘Tüm kişileri, kurumları bağlar ve kararlarının gereği yapılır.Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı nedir?
Kararların Uygulanması Anayasa Madde 138/4- Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.
Emsal Karar ne demek?
benzer konuda daha önce yargı incelemesinden geçmiş , üst mahkemece hukuka uygunluğu tartışılmış mahkeme kararları için bilhassa hukukçuların kullandığı kavram. aynı tarz davalarda neticeyi lehe çevirmek için mahkemeye ya da ilgili kurum ve kuruluşlara sunabileceğiniz örnek karar.Idare Mahkemesi emsal kararlara nasıl ulaşılır?
Bölge idare mahkemelerinin verdiği emsal niteliğindeki kararlara da; içtihat başlığı altından; yalnızca ülke, mahkeme/kurum kısmından Bölge İdare Mahkemesi seçeneği seçilerek arama yaparak ulaşılabilir.Mahkeme içtihatları ne demek?
İçtihat, yasa tarafından hüküm belirtilmemiş bir konuda, daha önceki bir mahkeme kararının esas alınmasıdır. İçtihadı Birleştirme Kararları dışındakiler benzer hukukî durumlarda Yargıtay Genel Kurullarını, Dairelerini ve Adliye Mahkemelerini bağlayıcı nitelikte değildir.
İçtihadı Birleştirme Kararları Yargıtay tarafından verilmiş olan kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul’da verir. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi, diğer mahkemelerden ayrı olarak daireler arasında içtihat uyuşmazlığına konu olmaz.
Yüksek Mahkeme kararlarında bu süreyi “makul süre” olarak kabul edilmiş ve bu sürenin kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz (30) günü geçemeyeceğini belirtilmiştir. Bu süre içerisinde uygulanmayan kararların, gecikmesi dolayısıyla oluşan zararlardan idare sorumlu olacaktır.
Idare mahkemesi kararlarının icrası için kesinleşmesi gerekir mi?
Sonuç olarak; idari yargıda tam yargı davaları sonucu verilen kararlardan, belli bir miktarı içeren para alacağına ilişkin ilamların icra takibine konu yapılabilmesi için kesinleşmeleri gerekmediği gibi, İYUK`nun 28/1.maddesinde belirtilen 30 günlük sürenin beklenmesine de gerek yoktur.
Bir idari yargı kararının uygulanmaması bunu uygulamayan kamu görevlisinin hangi sorumluluğunu doğurur?
ilkesi uyarınca idarenin kusursuz sorumluluğundan bahsedilmektedir. Yargı kararlarının uygulanmaması dolayısıyla idarenin kusursuz sorumluluğu sebepleri olarak hukuki veya fiili imkansızlık hali veya kamu görevlisinin kişisel kusuru dolayısıyla uygulanmama gösterilebilir.Emsal karar nedir? Emsal karar, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının, benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanabilme olanağıdır. Yargıtay kararları, Danıitay kararları gibi yüksek yargı kararlarının emsal olma özelliği yüksektir.
Adli emsal ne demek?
Emsal, herhangi bir uyuşmazlık dosyasında, aynı konuyla ilgili daha önce verilmiş bir kararın uygulanması durumudur. Eğer bir davada uyuşmazlık yaşanıyorsa, aynı konunun yaşandığı ve bu süreçte bir kararın verildiği geçmiş kararlar baz alınabiliyor.Emsal hukuk ne demek?
Benzer, eş, denk, “Emsal teşkil etmek” mesela, misal (örnek) kökünden gelir. anlamı (manası) başka davalara, olaylara, vukuatlara örnek, denk veya benzeri alınıp etüd taslak veya baz alınabilecek türden olabilecek herşey hukuki terim kapsamında.
Emsal davalar ne kadar sürer?
Yargıtay hukuk dairelerinde ortalama görülme süresi 341 gündür. Temyiz edilen hukuk davaları için ise ortalama 2 yıl sürer demek mümkündür.Emsal mahkeme kararlarına nasıl ulaşabilirim?
İlgili dairelerce emsal kabul edilerek sisteme dâhil edilen kararlar arasında; ”Doküman içeriğine”, ”Daire”, ”Dairenin esas numarasına”, ”Dairenin karar numarasına”, ”Dairenin karar tarihine”, ”ilgili kavramlara” ve ”ilgili mevzuat” alanlarından en az birisine bilgi girilir ve ‘Ara’ düğmesine basılarak …Danıştayın hangi kararları bağlayıcıdır?
İnceleme Mercii Olarak Danıştay ve Görevleri Danıştay, tüm idari kararlarını bir inceleme sonucu vermekle beraber inceleme mercii olarak verdiği kararlar merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları bakımından uyulması zorunlu ve bağlayıcı nitelik taşımaktadır.
İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği, kaç günde/ayda sonuçlanacağına dair kural 2577 sayılı Kanunda bellidir. Buna göre dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.
Hukuk sistemi içerisinde dava açıldıktan sonra tüm yasal yolların tüketilmesi neticesinde mahkemenin verdiği kararın nihai olarak kesinleşmesi ve hukuki sonuç doğuracak nitelik kazanması haline “kesinleşmiş mahkeme kararı” denilmektedir.
Yargıtay kararı ne demek?
Yargıtay, temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir (Yargıtay Kanunu m.1). Bu nedenle, uygulamada Yargıtay’a “temyiz mahkemesi” de denilmektedir. Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir.
Yargıtay emsal karar arama nasıl yapılır?
Yargıtay kararları hakim açısından bağlayıcı mıdır?
Yargıtay Büyük Genel Kurulunun verdiği kararlara “içtihadı birleştirme kararı” denir. Bu kararlar Resmi Gazetede yayımlanırlar ve Yargıtay dairelerini ve adliye mahkemelerini bağlarlar.Yargıtay kararı bozarsa ne olur?
Bozma kararında başka bir karara hükmedemez. Kararı sadece bozar ve hükmü veren mahkemeye iade eder. Yargıtay bizzat bozduğu dosyayı karara bağlayamaz. Yargıtay bozduğu dosyayı hükmü veren mahkemeye iade eder.