AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi kurumlar vergiden muaf?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi kurumlar vergiden muaf?​

Kamu idare ve kuruluşları tarafından sosyal amaçlarla işletilen şefkat, rehin ve yardım sandıkları, sosyal yardım kurumları, yoksul aşevleri, ceza ve infaz kurumları ile tutukevlerine ait işyurtları, darülaceze atölyeleri, öğrenci yurtları, pansiyonları ve benzeri kuruluşlar Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin …
Vergi muafiyeti neleri kapsar?
Vergi Muafiyeti Nedir? Vergi muafiyeti en genel tanımıyla bir vergi mükellefinin ya da mükellef grubunun vergi dışında tutulmasına denir. Yani vergi vermekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişiler, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ibarelere göre vergiden muaf olabilir.

Gelir vergi muafiyeti hangi esnafları kapsıyor?​

ESNAFA VERGİ MUAFİYETİ Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları gelir vergisinden istisna tutulacak. ‘Küçük esnaf’ olarak ifade edilen ve 850- 860 bin civarında olan bu mükellef grubunun kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlanacak.
Gelir Vergisi Muafiyet Belgesi Nedir?
Vergi muafiyeti, kısaca mükelleflerin vergi dışında kalmaları durumudur. Yani, kanunda belirtildiği şekli ile vergi mükellefi olarak adlandırılan kişi ya da kurumun, mevcut kanunda yer alan hükümler esas alınarak vergiye tabi olmamasına vergi muafiyeti adı verilir.
Kurumlar vergisi mükellefiyeti, dernek ve vakıfların amaçlarını gerçekleştirebilmek için; ticari, sınai, ve zirai işletmeler kurmaları durumunda ortaya çıkmaktadır. Örneğin, dernek statüsünde olan Kızılay’a bağlı Afyonkarahisar Maden Suyu İşletmesi’nin gelirleri kurumlar vergisine tabi olmaktadır.
Vergi muafiyeti ve istisnası ne demektir örnek veriniz?
Vergi Muafiyeti ile Vergi İstisnası Arasındaki Fark Başka bir deyişle, vergi yasalarında ilke olarak vergilendirilmesi öngörülen bir konunun vergi dışında tutulmasına istisna denir. Muafiyetlere örnek olarak Gelir Vergisi Kanununda düzenlenen esnaf muaflığı ile diplomat muaflığını gösterebiliriz.

Kimler gelir vergisine tabidir?​

Gelir Vergisi mükellefleri; tam mükellef ve dar mükellef olmak üzere ayrılırlar. Tam mükellefler Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yapılan tanım itibariyle; yurt içerisinde ikamet etmekte olan kişilerin yanı sıra yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına görev yapmakta olan kişilerden oluşur.
Basit Usul gelir vergisinden muaf mi?
Teklife göre, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları gelir vergisinden istisna tutulacak. “Küçük esnaf” olarak ifade edilen ve 835 bin civarında olan bu mükellef grubunun kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlanacak.

Vergi indirimi kimleri kapsıyor?​

Öncelikle şunu belirtmek lazım ki, Vergi İndiriminden sadece, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi mükellefleri yararlanabilecektir. Keza Gelir Vergisi mükelleflerinden de sadece, ticari, zirai ve serbest meslek kazanç sahipleri %5’lik vergi indiriminden yararlanabilecektir.
Gelir vergisinden muafiyet belgesi nereden alınır?
Muafiyetten yararlanılması için ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak “esnaf vergi muafiyeti belgesi” alınacak. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri önem taşıyor.
Daha önce herhangi bir üniversitede yükseköğretim programlarında öğrenim görenler bu programlarda almış oldukları derslerden muafiyet almak için başvurabilirler. Kurs ve/veya sertifika programı niteliğindeki eğitim programlarından alınan dersler yükseköğretimde dikkate alınmaz.
Vergi muafiyeti vergi kanunlarına göre gelir?
Vergi muafiyeti vergi kanunlarına göre gelir sahibi bazı kimselerin ya da grupların belli şartlar dahilinde vergiden muaf olması anlamına gelir. Vergi ödemekle yükümlü olsalar dahi başka bazı vergi kanunları onların bu yükümlülüklerini ortadan kaldırır. Esnaf ve Zanaatkarlar Gelir Vergisi Muafiyeti Kapsamında Mıdır?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesi nelerdir?​

Esnaf ve Zanaatkarlar Gelir Vergisi Muafiyeti Kapsamında Mıdır? Vergiden muaf olan esnafları 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. maddesi şu şekilde açıklıyor; Perakende ticaret ile iştigal ederken motorlu bir nakil aracı kullanmayan, gezici olan ve bir iş yeri açmamış kişiler,
Vergi muafiyeti başka kimler kapsar?
Vergi Muafiyeti Başka Kimleri Kapsar? Bu işleri belirtilen esaslara uygun olarak yaparak gelir elde eden vergi mükellefleri vergi muafiyeti kapsamında olurlar. Dolayısıyla esnaf ve zanaatkarlar da olmak üzere birçok alanda çalışan ya da kendine ek gelir sağlamak amacıyla iş yapan kişilerin vergi muafiyeti vardır.

Vergi muafiyeti kapsamı nelerdir?​

Vergi muafiyeti kapsamının ve şartlarının neler olduğunu ve kimler için geçerli olduğu merak ediyorsanız yazımızı hemen okuyun. Vergi muafiyeti vergi kanunlarına göre gelir sahibi bazı kimselerin ya da grupların belli şartlar dahilinde vergiden muaf olması anlamına gelir.
 
Geri
Üst