Hangi kurum hisse senedi ihrac edemez?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi kurum hisse senedi ihraç edemez?​

Ancak Yatırım Ortaklıkları kurucu intifa senedi, oydan yoksun hisse senedi, yönetim kurulu üyelerinin seçiminde oyda imtiyaz hakkı tanıyan hisse senetleri dışında imtiyaz veren hisse senedi ihraç edemezler.

Değiştirilebilir tahvil ne demek?​

Hisse senedi ile değiştirilebilir tahviller (Değiştirilebilir tahvil, HDT), tahvili ihraç eden şirket veya diğer bir şirketin belirli sayıdaki hisse senedi ile değiştirme hakkı veren sabit getirili menkul kıymetlerdir.

Hangi şirket payları temsil etmek üzere hisse senedi çıkarabilir?​

Hangi şirket payları temsil etmek üzere hisse senedi çıkarabilir?
SerPK.m.14/A hükmüne göre, ‘Anonim ortaklıklar esas sözleşmelerinde hüküm bulunmak şartıyla, kâr payı imtiyazı sağlayarak, oy hakkından yoksun paylar ihraç edebilir ve bunları temsil eden hisse senetlerini halka arz edebilirler.

Hisse senedi çıkarmak nedir?​

Hisse senedi sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verdikleri kıymetli evraklara verilen isimdir. Hisse senedi çıkarabilecek kurumlar, anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve özel kanunla kurulmuş kurumlardır.

Hisse senedine dönüştürülebilir tahvil ne demek?​

Hisse senedine dönüştürülebilir tahviller (“HDT”) borç ve sermayeyi bir arada içerdiği için karmadır ve tahvil ile hisse senedi arasında bir konumdadır. HDT, sahibine elindeki tahvili önceden belirlenmiş miktardaki hisse senedine dönüştürme hakkı veren sabit getirili menkul kıymetlerdir.

Paya dönüştürülebilir tahvil ne demek?​

Paya dönüştürülebilir tahvil ne demek?
Paya dönüştürülebilir tahviller PDT ihraçcı ortaklığın sermaye artırımıyla çıkaracağı paylara veya izahname ve sirkülerde belirtilen esaslar çerçevesinde temin edilen ihraçcı paylarına dönüştürme hakkı veren boçlanma araçlarıdır.
Pay sahibinin yükümlülükleri nelerdir?​
Pay sahibi, kuruluşta ve sermaye artırımında üzerine düşen pay bedellerini ödemekle yükümlüdür. Bir diğer yükümlülük ise pay sahibinin ortaklığı boyunca ve ortaklığı sonlandıktan sonraki dönemde şirket sırlarını saklama yükümlülüğüdür.
 
Hisse senedi ihraç edemeyen kurumlar ve şirketler için belirtilenler genellikle yasal düzenlemelere tabidir. Anonim ortaklıklar, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve özel kanunlarla kurulmuş diğer kurumlar hisse senedi çıkarabilirken, belirli kısıtlamalar da bulunmaktadır. Örneğin, Yatırım Ortaklıkları kurucu intifa senedi, oydan yoksun hisse senedi ve yönetim kurulu üyelerinin seçiminde imtiyaz hakkı tanıyan hisse senetleri dışındaki imtiyaz veren hisse senedi ihraç edemezler.

Değiştirilebilir tahvil kavramı ise tahvil sahiplerine, belirli bir şirketin veya başka bir şirketin belirli sayıda hisse senedi ile değiştirme hakkı veren sabit getirili menkul kıymetlerdir. Bu sayede tahvil sahipleri, belirli koşullar doğrultusunda tahvillerini hisse senetlerine dönüştürebilme imkanına sahip olurlar.

Hisse senedine dönüştürülebilir tahvil ise, borç ve sermayeyi bir arada içeren karmadır. Sahibine, elindeki tahvili önceden belirlenmiş miktardaki hisse senedine dönüştürme hakkı veren sabit getirili menkul kıymettir.

Paya dönüştürülebilir tahvil kavramı ise, ihraçcı ortaklığın sermaye artırımıyla çıkaracağı paylara veya izahname ve sirkülerde belirtilen esaslar çerçevesinde temin edilen ihraçcı paylarına dönüştürme hakkı veren borçlanma araçlarıdır.

Pay sahibinin yükümlülükleri arasında, kuruluşta ve sermaye artırımında üzerine düşen pay bedellerini ödemek ve ortaklığın süresince ve sonlandıktan sonra şirket sırlarını saklama yükümlülüğü gibi önemli sorumluluklar bulunmaktadır. Bu yükümlülükler, şirketle olan ilişkinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve şeffaflık ilkesinin korunması açısından oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst