Hangi kurbanin etini kesen yiyemez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
251.587
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Hangi kurbanın etini kesen yiyemez?​

Adak kurbanı etini öncelikle adak kesen kişi ve ailesi yiyemez. Ailesine uygun görülmediği gibi; babası, dedesi, torunu ve kendi neslinden gelen kişiler yiyemez. Ayrıca adak etinin zengin kişilerin de yemesi dinen uygun değildir.
Kurban kesmek kimlere farz değil?
Kurban kesmek, maddi durumu yerinde olan kişilere düşen bir dini görevdir. Kişinin borçları çoksa ve maddi durumu ancak evini geçindirmeye yetiyorsa kurban kesmekle görevli değildir. Hanefi dışında kalan mezheplere göre de kurban kesmek sünnet olarak kabul edilmektedir.

Kadınlar kurbana ortak olabilir mi?​

Hayvan kesimi için gerekli şartlara sahip olan her kadın ve erkek kurban kesebilir, kurbana ortak olabilir, ya da kurban vekaleti verebilir. Kurban kesmeyi bilen kadınlar başkalarından vekalet alarak kesim işlemini gerçekleştirebilir.
Bir evde kurbanı kim keser?
Ailede Kurbanı Kim Keser? İslamiyet’te ibadet bireyseldir. İbadetten sorumluluk, ceza ve mükafat da bireyseldir. Bu durumda bir ailede karı-koca ve çocukların her birinin ayrı ayrı kurban kesme mükellefiyetini doğuracak şartları taşımaları halinde her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir.
Adak kurbanında eti yemek dinen uygun değildir. Hatta yenildiği takdirde etin bedeli yoksula dağıtılır. Fakat şükretmek amacı ile kesilen kurbanları, aile üyeleri de yiyebilir.
Yukarıda verilen hangi kurbanın etinden onu kesen ve ailesi yiyemez?
Adakta bulunan kişi istediği gerçekleştikten sonra adadığı adak kurbanını kesmelidir. Adak kurbanı kesen kişi kurbanın etinden yiyemez. Adağı olan kişinin ailesi ve yakın akrabaları da adak kurbanından yiyemez. Adak kurbanının tamamı ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.

Kurban bayraminda kadina kurban kesilir mi?​

Kişi dilerse karısı veya çocukları adına kurban kesebilir. Hanefi mezhebinde servet kiminse kurban borcu da onun olduğundan, aile içinde kimin şahsına ait parası varsa onun kurban kesmesi gerekir.
Bir kadın hayvan kesebilir mi?
Hayvan kesiminde, bu işlemi yapacak kişinin akıllı, temyiz gücüne sahip ve Müslüman veya ehl-i kitap olmasının dışında bir şart bulunmamaktadır. Bu şartları taşıyan kişi kadın olsun, erkek olsun kurban Kesebilir.

Baba evli kızı için kurban kesebilir mi?​

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan ister kadın olsun ister erken ister evli olsun ister bekar her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148).
Adağı kardeş yiyebilir mi?
Kardeş, kayınvalide, kayınpeder, gelin, üvey anne, üvey baba, üvey evlat, süt anne, süt baba, süt çocuk ve süt kardeş de yiyebilir. Bunların içinde zengin olanlar yiyemez. Yerlerse, adak sahibi, bunların yediklerinin kıymetini fakirlere verir.
a- Oniki İmamlar kurbanı/Muharrem Kurbanı: Alevilere göre kurban, Allaha karşı bir borcun yerine getirilmesidir. Bu inanışa göre; İnsanlık için kurban edilmeyi ezelden kabul etmiş ruh, sonradan Hz. İmam Hüseyin’e intikal etmiştir.
Şükür kurbanı ne için kesilir?
Herhangi bir vesileyle Allah’a şükretmek için kesilen kurbana şükür kurbanı denir. Bir kimse arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Ancak böyle bir nimeti elde eden kişinin, adakta bulunmadığı sürece, kurban kesmesi zorunlu değildir.
 
Geri
Üst