- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Hangi konularda mentorluk yapılır?
Mentor’unuzun sizi daha iyi tanıyabilmesini sağlamak için konuşabileceğiniz konular şunlar olabilir:Informel mentorluk nedir?
İnformel mentorluk da kişi kendini geliştirme, kurum veya örgüt için de diğer çalışanlar ile iletişim kurabilmek için kendine yakın hissettiği bir çalışanın yönlendirmesine ihtiyaç duyar ve bu kişiden yardım alır. Mentor ve öğrenci arasında resmi olmayan ve rastlantısal eşleşmeler gerçekleşmektedir .Mentorluk nedir ne değildir?
Mentorluk; belli bir alanda, konuda uzman olan bir kişinin, uzman olduğu bu alanla veya konuyla ilgili bilgileri tecrübesiz ya da daha az tecrübeye sahip kişilerle paylaşma sürecidir. Mentor danışanına uzman oluğu konuda bilgi ve deneyim aktarır, akıl hocalığı yapar.
Mentorluk mü koçluk mu?
Koçun temel hedefleri performansı geliştirmek, davranış değişimi yaratmak, beceri geliştirmek, değişimi yönetmesini sağlamaktır. Mentörün temel hedefleri ise; menteenin kişisel ve kariyer gelişimine rehberlik yapmak ve desteklemektir.
Mentor’unuz bu çalışmadan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için; sizinle ilgili şeyler öğrenmeye istekli olacaktır….Mentor’unuzun sizi daha iyi tanıyabilmesini sağlamak için konuşabileceğiniz konular şunlar olabilir:
Mentorluk yapmak ne demek?
Mentorluk, daha deneyimli veya daha bilgili bir kişinin daha az deneyimli veya daha az bilgili bir kişiye rehberlik etmesine yardımcı olduğu bir ilişkidir. Mentor, mentor olan kişiden daha yaşlı veya daha genç olabilir, ancak belirli bir uzmanlık alanına sahip olması gerekir.Kim mentor olabilir?
Bilgi, deneyim ve tecrübe sahibi olduğu konuda kişi kurum ve kuruluşlara kılavuzluk yani danışmalık yapan kişilere Mentor diyoruz. Yol gösterici pozisyonunda olan mentor bir karar verici değildir. Mentor’un verdiği tavsiyeleri uygulayıp uygulamamak tamamen danışmanlık alan kişi yada kurumun vereceği bir karardır.Mentor ne is yapar?
Mentor, daha az deneyimli kişilere destek, danışmanlık ve motivasyon sağlayan bireylerin sahip oldukları isimdir. Güvenilir bir danışman ya da rehber olarak da tanımlayabiliriz mentorları.
Iyi bir mentor nasıl olmalı?
Sizi başarıya taşıyacak mentorun bu özelliklere sahip olması gerekir:
- Mentor tecrübeli ve kendini kanıtlamıştır.
- Mentor önyargısız fikirler ve yeni bakış açıları getirir.
- Mentor motivasyon ve üretkenlik kaynağıdır.
- Mentor kendi başınıza ulaşmanızın zor olduğu kişileri ulaşılabilir kılar.
- Mentor sadık bir müttefiktir.
Mentor-Mentee projesi birebir ve yüz yüze gerçekleşen, yargısız, planlı, gönüllülüğe dayalı bir öğrenme ve gelişim ilişkisidir. Öğrenci – öğretmen mentorluğu lisans ve yüksek lisans öğrencilerini kapsamaktadır.
İşe yeni başlayanlara ya da yeni bir sorumluluk üstlenenlere tavsiyeler verir ve kendi bilgi, birikimlerini aktarır. İş hayatında mentor aynı zamanda kişinin karşılaşması muhtemel durumlarda kriz yönetimini nasıl yapacağı konusunda da deneyimlerini aktarabilir.
Mentilik ne demek?
Menti , yeni girdiği sektörle ilgili bilgi, beceri ve tavır geliştirmek isteyen, ya da halihazırda bulunduğu konumda bir problemle karşılaşıp en verimli şekilde nasıl giderebileceğini merak eden, veya yeni aldığı bir kararla ilgili olası sonuçları hesaplayıp en başından oluşabilecek problemleri engellemek isteyen.
Mentor hangi dil?
Mentor kelimesi dilimize Fransızcadan geliyor. Türk Dil Kurumu’na göre mentor kelimesinin karşılığı “yönder”. Ancak dilimizde mentor, mentör olarak da kullanılabiliyor.
Mentor Öğretmen ne demek?
Öğrencinin kişisel planlama ve değerlendirme becerisinin gelişmesine katkıda bulunarak motivasyonunu sürekli desteklemek, Test tekniklerini öğreterek TEOG sınavlarındaki başarısına katkıda bulunmak, Okul ile ev arasındaki iletişimin sürekli ve etkin olmasını sağlamaktır.Neden mentor olmak istiyorum?
Mentorluk sisteminin nitelikli insan gücünü yetiştirmek, kariyer gelişimini desteklemek, kurum kültürüne adaptasyonu kolaylaştırmak, kişinin potansiyelini artırmak, girişimcinin işinde yeni yollar göstermek, kişisel gelişimine destek olmak gibi çeşitli amaçları var, ama asıl amaç kişinin(menti) yetkinliklerinin …Bir mentor nasıl bulunur?
Doğru mentoru bulmak için öğrenciysen üniversitende ya da çalışıyorsan iş yerindeki formal mentorluk programlarına başvurarak adım atabilirsin. Bunun için ilgili departmana giderek bu programa katılım göstermek istediğini belirtmeli ve başvuru koşullarını öğrenmelisin.
Mentee mi menti mi?
Yeni girdiği sektörde bilgi sahibi olmak isteyen, yeni aldığı bir kararın olası sonuçlarını danışmak isteyen ve bunun için bir mentore başvuran kişiye mentee yani menti denir.