AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi kararlara karsi kanun yararina bozma?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.476
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi kararlara karşı kanun yararına bozma?​

CMK m.309’un metninde; kanun yararına bozma kanun yolunun yalnızca karar veya hükme karşı gidilebilen bir yol olduğundan, cumhuriyet savcısınca verilen kararlar ile idari makamlar tarafından verilen idari yaptırım kararları aleyhine bu yola gidilemeyecektir.

Kanun yararına bozma başvurusu nereye yapılır?​

Kişi kanun yararına bozma dilekçesini Adalet Bakanlığı’na gönderilmek üzere hükmü veren mahkemeye veya mahkemenin bağlı olduğu Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapacaktır. Ardından bu başvuru Adalet Bakanlığı’na ulaştırılacaktır.
Kanun yararına bozma nedir CMK?​
Kanun yararına bozma kanun yolu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 309 ve 310 maddelerinde düzenlenen ve istinaf ve temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmiş karar veya hükümlere karşı gidilebilen olağanüstü bir kanun yoludur.

Kanun yararına bozma sonuca etki eder mi?​

Kanun yararına bozma sonuca etki eder mi?
Yargıtay, yaptığı incelemede uygulamanın yanlış olduğu sonucuna ulaşırsa, kararı kanun yararına bozacaktır. Kanun yararına bozma istemi kabul edilir ve bozma kararı verilirse, bu bozma, kararın hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmayacaktır.

Kanun yararına bozma kabul edilirse ne olur?​

Kanun yararına bozma kabul edilirse ne olur?
Kanun yararına bozma, olağanüstü bir kanun yoludur. Bu nedenle, kanun yararına bozma kararı, kesinleşmiş hükmün infazını kendiliğinden infazı durdurmaz. İnfazın durdurulması isteniyorsa ilgili mahkemeden ayrıca talepte bulunulması gerekir.

Idari yargıda kanun yararına temyiz yetkisi kime tanınmıştır?​

A. ilgili bakanlıkların göstereceği lüzum üzerine veya kendiliğinden Başsavcı tarafından kanun yararına temyiz olunabilir.” Danıştay’a kanun yararına temyiz başvurusunda bulunmaya yetkili makam, Danıştay Başsavcılığıdır.

Idari yargıda kanun yararına bozma dilekçesi nereye verilir?​

Kanun yararına bozma başvurusu Danıştay Başsavcısı tarafından bir dilekçe ile yapılır. Söz konusu başvuru harca tabi değildir ve başvuru dilekçesi davanın tarafları için bir hüküm doğurmadığı için taraflara tebliğ edilmez.
Kanun yararına bozma dilekçesi kime verilir?​
Yapılan başvuru sonucunda Adalet Bakanlığı, başvuruya esas karardaki hukuka aykırılık iddialarını haklı görürse Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na ilgili kararın kanun yararına bozulması için başvuru yapar.

Kanun yararına bozma harcı var mı?​

Kanun yararına bozma harcı var mı?
Kanun yararına bozma dilekçesi harca tabi mi? Kanun yararına bozma başvurusu Danıştay Başsavcısı tarafından bir dilekçe ile yapılır. Söz konusu başvuru harca tabi değildir ve başvuru dilekçesi davanın tarafları için bir hüküm doğurmadığı için taraflara tebliğ edilmez.

Kanun yararına bozma ne kadar sürüyor?​

Kanun yararına bozma ne kadar sürüyor?
Kanun yararına bozma yolunda başvuru süresi-sınırlaması yoktur. Hakkınızda kesin nitelikte hüküm verildikten 3 yıl sonra da bu yola başvurulmasını isteyebilirsiniz. İnceleme dosya üzerinden yapılır, duruşma açılmaz.
 
Kanun yararına bozma konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı ve doğru. Kanun yararına bozma, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 309 ve 310. maddelerinde düzenlenen bir kanun yoludur ve kesinleşmiş karar veya hükümlere karşı olağanüstü bir şekilde başvurulabilen bir süreçtir. Kanun yararına bozma dilekçesi, Adalet Bakanlığı'na gönderilmek üzere hükmü veren mahkemeye veya bağlı olduğu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılır.

Kanun yararına bozma kararı, Yargıtay tarafından verilir ve uygulamanın yanlış olduğu sonucuna varıldığında karar bozulabilir. Ancak bu durum, kararın hukuki sonuçlarını ortadan kaldırmaz, infazı durdurmaz. İnfazın durdurulması isteniyorsa ilgili mahkemeden ayrıca talepte bulunulması gerekir.

Ayrıca, idari yargıda kanun yararına temyiz yetkisi Danıştay Başsavcılığı'na tanınmıştır. Kanun yararına bozma başvurusu ise Danıştay Başsavcısı tarafından dilekçe ile yapılır ve harca tabi değildir.

Kanun yararına bozma yolunda bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Kesin hüküm verildikten sonra 3 yıl içinde bu yola başvurulabilir ve inceleme dosya üzerinden yapıldığı için duruşma açılmaz.

Sonuç olarak verdiğiniz bilgiler oldukça kapsamlı ve açıklayıcı. Kanun yararına bozma süreci ve detayları hakkında sağladığınız bilgiler kullanıcıların bu konuda daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır. Teşekkürler!
 
Geri
Üst