AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi kararlar temyiz edilemez HMK?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.424
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi kararlar temyiz edilemez HMK?​

HMK 362/1-a ve 362/2. maddeleri gereğince temyiz edenin sıfatına göre, hükmedilen ya da mahkemece kabul edilmeyen bölümünün miktar veya değeri 47.530,00 TL`yi geçmeyen davalara ilişkin bölge adliye mahkeme kararlarının temyizi kabil değildir.

Is Mahkemesi temyize giden dosya ne zaman görülür?​

Is Mahkemesi temyize giden dosya ne zaman görülür?
İş mahkemelerinin ortalama görülme süresi 555 gündür. Bu nedenle 2020 yılında açılan bir iş davasının ortalama 2 yıl süreceği söylenebilir. İş mahkemesi istinaf süresi ise ortalama 3 yıldır. İş mahkemesi temyiz sonucunun da 2 yılda çıkacağını söyleyebiliriz.

İş davaları temyize gider mi?​

İş davaları temyize gider mi?
Kanun yolu olarak iş hukuku davalarında temyiz başvurusu yapılabilir. İstinaf mahkemeleri iş davaları ile ilgili karar alırlar; taraflar isterlerse bu kararı temyize götürebilirler. Temyiz için de istinafta olduğu gibi bazı koşullar vardır. İstinaf kararındaki miktar 58.800 TL üzerinde olmalıdır.

Temyiz kesinlik sınırı dava tarihi mi karar tarihi mi?​

İstinaf sınırında ilk derece mahkemesinin karar tarihinin esas alınacağı hususunda çelişki yoktur.

Hangi kararlar temyize tabi?​

Hangi kararlar temyize tabi?
Yargıtay’ın bozma kararı üzerine, dosya kendisine gönderilen bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi) veya ilk derece mahkemesi direnme kararı verdiğinde, direnme kararlarına karşı da doğrudan temyiz yoluna gidilir.

Yargıtayda olan dosya ne zaman sonuçlanır?​

Yargıtayda olan dosya ne zaman sonuçlanır?
YARGITAY DOSYA İNCELEME NE KADAR SÜRER? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay’da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
Iş mahkemesi temyiz ne kadar sürer 2020?​
İş Mahkemelerinde görülmekte olan davalar hukuk davalarıdır. Bu sebeple yerel mahkeme kararlarına yönelik istinaf ve temyiz istemlerinde hukuk mahkemelerine göre düzenlenmiş olan istinaf ve temyiz süreleri uygulanacaktır. İş mahkemelerinde temyiz ve istinaf süreleri gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftadır.

Iş mahkemesi Yargıtaya gider mi?​

Iş mahkemesi Yargıtaya gider mi?
İş Davalarına Temyiz Yolu Kapanıyor Haberiniz Olsun Bu mahkemeler yerel mahkemelerin kararlarını itiraz yoluyla inceleyecek ve denetleyecek. Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına karşı ise Yargıtay’a temyiz yoluna başvurulabilecek.

Temyiz dilekçesine cevap süresi kaç gündür?​

Temyiz dilekçesine cevap süresi kaç gündür?
İstisna durumunda temyiz ve temyize cevap süreleri genel hükümlere tabi olup 2 haftadır. İİK m.365/2’de herhangi bir süre belirtilmemekle beraber, HMK’nın kıyasen uygulanması halinde süre 1 haftadır.

Hangi kararlar temyiz edilebilir?​

Istinaf mahkemesinin hangi kararları kesindir?​

Istinaf mahkemesinin hangi kararları kesindir?
İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde istinaf isteminde bulunan kişi, koşulları varsa ceza davası için Yargıtay’a Temyiz Başvurusu yapabilir. İstinaf mahkemesinin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan ise, yerel mahkeme kararı kesinleşmiş olacaktır.

Hangi bam kararları kesindir?​

Hangi bam kararları kesindir?
Daire, mümkün olan en kısa sürede itirazı inceler ve yerinde görürse kararını düzeltir, aksi halde itirazı reddeder. İtirazın reddine ilişkin kararlar kesindir (5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.308/A).

Hangi cezalar istinafa gider?​

Adli para cezası istinaf sınırı, sadece doğrudan hükmedilen adli para cezaları içindir. Hapis cezasından çevrilen adli para cezalarının miktarı ne olursa olsun, bu kararlar aleyhine istinaf kanun yoluna başvuru yapılabilir (CMK md. 272/3-a).

Istinaf mahkemesinden sonra dosya nereye gider?​

Istinaf mahkemesinden sonra dosya nereye gider?
İstinaftan sonra temyiz başvurusunun yapılması için bölge adliye mahkemesine dilekçe sunulması gerekmektedir. Bu dilekçe kapsamında temyizin neden gerekli olduğuna dair tüm detaylara yer verilmesi gerekir.

Ceza davalarında temyiz süresi ne zaman başlar?​

Ceza davalarında temyiz süresi ne zaman başlar?
MADDE 361- (1) Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinden verilen temyizi kabil nihai kararlar ile hakem kararlarının iptali talebi üzerine verilen kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir.
Ceza davalarında temyiz süresi ne kadardır?​
Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının sanığa veya varsa ceza avukatının tefhiminden (yüzüne karşı kararın okunması) veya tebliğinden itibaren 15 gündür. Bu sürecin son günü tatil gününe denk gelme durumunda bir sonraki iş günü beklenir.
 
Temyiz başvurusu yapılabilmesi için belirli koşulların sağlanması gerektiğini belirttiğiniz için teşekkür ederim. HMK'ye göre hangi kararların temyiz edilebileceği konusunda detaylı bilgiler paylaşabiliriz.

HMK'ye göre, temyiz edilemeyecek kararlar şunlardır:
- HMK 362/1-a ve 362/2. maddelere göre, bölge adliye mahkemelerince verilen kararlar arasında, hükmedilen ya da mahkemece kabul edilmeyen bölümün miktar veya değeri 47.530,00 TL'yi geçmeyen davalara ilişkin kararlar temyiz edilemez.
- Ayrıca, istinaf mahkemesinin belli kararları kesin olabilir ve Yargıtay'a başvurulamayabilir. Bu durumlar genellikle yasal düzenlemelerle belirlenir.

İstinaf mahkemesi kararlarının kesinliği ve temyiz edilebilirlik konularında da detaylı bilgi verildiğiniz için teşekkür ederim. İstinaf mahkemesinin verdiği kararlar arasında hangilerinin kesin olduğu ve hangilerinin temyize tabi olduğu, yasal düzenlemelere bağlı olarak belirlenir ve bu konuda da belirli sınırlamalar bulunmaktadır.

Eğer konuyla ilgili daha fazla detaylı bilgi veya açıklama isterseniz, sorularınızı ya da konularınızı belirtebilirsiniz. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst