Hangi kanser turleri genetik?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi kanser türleri genetik?​

Kanser genleri hangileridir?

ALK geni nedir?​

Anaplastik lenfoma kinaz (ALK) geni insülin reseptör tirozin kinaz süper ailesinin bir üyesidir. ALK geni akciğer kanseri, lenfoma gibi çeşitli malignitelerde füsyon protein oluşumuna yol açan translokasyonlara dahil olur.
Kanserli bir hücre nasıl çoğalır?
Kanser, genel anlamı ile bölünme kontrolünü yitiren hücrelerin aralıksız şekilde çoğalması olarak tanımlanabilir. Hücre DNA’sında meydana gelen mutasyon ve hasar sonucunda bölünme hızı anormal şekilde artar ve belli doku hücreleri hızlı şekilde çoğalır.
Tüm kanser çeşitleri kalıtsal mıdır?
Genetik yapısı onarılamayacak şekilde ve genellikle birden çok yerde ve basamakta bozulmuş hatalı hücrelerin bir kısmı kanser hücresine dönüşürler. Tüm kanserlerin nedeni genetiktir.

Ailesinde kanser olan kanser olur mu?​

Kanser hastalığının yüzde 5 ila 10’unun “ailesel kalıtım” kaynaklı olduğunu belirten Tıbbi Genetik Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Kuşkucu, bu kişilerin kansere yatkınlığını araştırmanın mümkün olduğunu söyledi. Sık görülen kanserlerden meme ve kalın bağırsak kanserlerinin genetik geçiş gösterebildiğini hatırlatan Doç.

Kanser genetiği nedir?​

Tüm kanserlerin %10’u kalıtımsaldır. Yani o organa özel bazı genlerdeki mutasyonların (değişikliklerin) bir nesilden diğerine geçmesi anlamına gelir.
ALK pozitifliği nedir?
ALK reseptörü, insanlarda ALK geni tarafından kodlanan büyüme ve çoğalmadan sorumlu bir reseptördür. ALK, EML4 ile füzyona uğradığında (birleşme), akciğer kanserini tetikleyebilir. Sigara içmeyenlerde görülen akciğer kanserinin nedenlerinden biri de bu ALK pozitifliği durumudur.
ALK nedir tıp?
anaplastic lymphoma kinase veya alk tirozin kinaz reseptörü olarak bilinen genin kısaltması. alk beyin gelişiminde önemli rol oynar ve belli sinir hücreleri üstünde etkisini gösterirmiş. lökosit tirozin kinaz ile büyük aminoasit dizi benzerliğne sahipmiş.

Normal bir hücre nasıl kansere dönüşür?​

DNA hücrenin normal fonksiyonlarını görmesi için gereklidir. Kanserli hücreler bu DNA iplikçiğindeki hasardan dolayı oluşur. Hücrenin normal yaşam siklusunda DNA hasarı olsa da hücre ya bunu onarır ya da ölür. Kanserli hücrelerde hasarlanmış DNA onarılamaz ve kontrolsüz çoğalma başlar.

Kanser genetik olarak bulaşır mı?​

Bu konu hakkına yapılan çalışmalar, birkaç durum dışında akciğer, prostat, barsak ve deri kanseri de dahil pek çok kanserin %90-95’inin kişilere kalıtsal olarak geçmediğini göstermektedir. Kanser hakkında konuşurken konuyu ‘genetik’ olmadan yorumlamak imkansızdır çünkü kanserin sebebi mutasyondur.
 
Geri
Üst