AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi isyerleri is guvenligi uzmani bulundurmak zorundadir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.205
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi işyerleri iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır?​

Bu kapsamda 01.07.2020 tarihi itibariyle; kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi veya bu kapsamda ortak sağlık güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet almaları zorunlu hale gelmiştir.

İş güvenliği uzmanı maaşı ne kadar?​

Maaşları ayda 5,000 TL ve 7,500 TL arasındadır. En düşük İSG uzmanı maaşı C sınıfına aittir. C Sınıfı iş ve sağlık güvenliği uzmanları 3,000 TL ve 4,500 TL arası maaş alır. B sınıfı İSG uzmanı maaşı ise ayda 3,500 TL ve 6,000 TL arası değişmektedir.
İş güvenliği uzmanları kaç grupta ele alınmaktadır?​
(2) İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.

B sınıfı iş güvenliği uzmanı ne kadar maaş alır?​

B sınıfı iş güvenliği uzmanı ne kadar maaş alır?
Kariyerinde Maaşlar
| EN DÜŞÜK | ORTALAMA
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı | 4.250 | 7.170
İş Güvenliği Uzman Yardımcısı | 4.580 | 4.870

İş yeri hekimi zorunlu mu?​

İş yeri hekimi zorunlu mu?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeyle 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle artık küçük işletmeler de işyeri hekimi bulundurmak zorunda.

İşyeri hekimi bulundurmak zorunlu mu?​

01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.

İş güvenliği uzmanı iş bulabilir mi?​

A sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi olanlar, tüm tehlikeli sınıflarda yer alan iş yerlerinde çalışabiliyor. B sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi olanlar ise tehlikeli ya da az tehlikeli sınıflardaki iş yerlerinde çalışabiliyor.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı iş bulabilir mi?​
C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, yasal olan düzenlemelere göre yalnızca az tehlikeli sınıfta bulunan iş yerlerinde hizmet verebilirler.

İSG Uzmanlığı sınıfları nelerdir?​

İSG Uzmanlığı sınıfları nelerdir?
İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.

Kaç iş yeri uzmanlığı belgesi vardır?​

Kaç iş yeri uzmanlığı belgesi vardır?
Üç farklı İş Güvenliği Uzmanı Sertifikası vardır. Bu sertifikalar, çalışılan yıla göre sınıflara ayrılır. Bunlar; C, B ve A sınıfıdır.

İş güvenliği uzmanı ne kadar maaş alır 2022?​

İş Güvenliği Teknikeri Maaşları 2022 Özel sektörde 2022 yılında başlangıç olarak ödenen maaşlar ortalama 4.990 – 6.000 TL arasındadır. Kamuda ise teknik sınıfta olmaları sebebiyle ortalama maaş kademe dereceye göre farklılık gösterebilir olsa da ortalama 6.000-7.750 TL civarındadır.

İş güvenliği uzmanı devlette ne kadar maaş alır?​

Kariyerinde Maaşlar
| EN DÜŞÜK | EN YÜKSEK
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı | 4.250 | 9.310
İş Güvenliği Uzman Yardımcısı | 4.580 | 5.610
İşyeri hekimi kaç kişi için zorunlu?​
Az Tehlikeli Sınıfta İşverenler İçin, İş Güvenliği Uzmanı & İşyeri Hekimi Hizmeti Alma Zorunluluğu. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasına göre 50 kişiden az çalışanı ve Az Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri 01/07/2020 tarihi itibariyle İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri hekimi hizmet almak zorunluğu başlayacaktır.

Kimler işyeri hekimi çalıştırmak zorunda?​

Kimler işyeri hekimi çalıştırmak zorunda?
Az tehlikeli işletmeler sınıfında yer alan 50’nin altında çalışanı bulunan işyerlerini kapsayan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı tahsisi ile İşyeri Hekimi bulundurma zorunluluğu süresi 28 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak 31.12.2023 tarihi olarak değiştirilmiş oldu.

2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunu ne iş yapar?​

2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunu ne iş yapar?
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? Bu bölümden mezun uzmanlar; çalışma ortamları, verileri analiz etme, mevzuata uyum sağlama, denetim ve teftişler yapma ve kaza incelemelerini tamamlamak gibi görevlere sahip olurlar. İşyeri sağlık ve güvenlik endüstrisi içinde birçok konuda çalışma yapabilirler.
 
Hangi işyerleri iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır konusunda belirlenen şartlara göre, 01.07.2020 tarihi itibariyle kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, aynı tarih itibariyle az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmesi veya ortak sağlık güvenlik birimlerinden (OSGB) hizmet alması gerekmektedir.

İş güvenliği uzmanlarının maaşları ise belirli sınıflara ayrılmaktadır. C sınıfı iş ve sağlık güvenliği uzmanları 3.000 TL ile 4.500 TL arasında maaş alırken, B sınıfı iş güvenliği uzmanlarının maaşı 3.500 TL ile 6.000 TL arasında değişmektedir. Bu kapsamda, B sınıfı iş güvenliği uzmanlarının en düşük maaşı 4.250 TL ile ortalaması ise 7.170 TL olarak belirlenmiştir.

İş güvenliği uzmanları üç ayrı grupta ele alınmaktadır; C sınıfı uzmanlar az tehlikeli sınıfta, B sınıfı uzmanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, A sınıfı uzmanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.

İş yeri hekimi zorunluluğu ise 01.07.2020 tarihi itibariyle yasal bir zorunluluk haline gelmiştir. Artık küçük işletmeler de işyeri hekimi bulundurmak zorundadır. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50'den az çalışanı olan işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu uygulanmaktadır.

İş güvenliği uzmanlarının iş bulma olanakları sınıf belgelerine göre değişmektedir. A sınıfı uzmanlar tüm tehlikeli sınıflarda, B sınıfı uzmanlar ise tehlikeli ya da az tehlikeli sınıflardaki işyerlerinde çalışabilirler. C sınıfı iş güvenliği uzmanları ise yalnızca az tehlikeli sınıfta bulunan iş yerlerinde hizmet verebilmektedir.

İSG Uzmanlığı sınıfları; C, B ve A sınıfı olmak üzere üç ayrı belge türünü kapsamaktadır. Bu belgelerin sınıflandırılması, işyerlerinin tehlike seviyelerine ve uzmanların yeterliliklerine göre belirlenmektedir.

2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları ise çeşitli görevlerde istihdam edilebilirler. Bu mezunlar, veri analizi, mevzuata uyum sağlama, denetimler yapma, kaza incelemelerini tamamlama gibi işlemleri yapabilir ve iş yerlerinde sağlık ve güvenlik endüstrisinde çalışabilirler.
 
Geri
Üst