AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi ilimizde erozyon ve collesme riski daha fazladir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi ilimizde erozyon ve çölleşme riski daha fazladır?​

Konya-Karapınar, Iğdır-Aralık ve Urfa-Ceylanpınar çok yüksek risk taşıyan bölgeler olarak ifade edilirken, Tuz Gölü havzası, Ereğli-Karaman bölgesi, Urfa-Ceylanpınar-Mardin-Batman hattı ile Eskişehir çevresi orta ve yüksek risk grubunu oluşturuyor.

Çölleşme en fazla nerede?​

İç Anadolu bölgesi dünyada çölleşme açısından aşırı/çok hassas alan olarak kabul edilmektedir.
Türkiye neden Çölleşiyor?
İklim değişikliğinin yanı sıra hızlı nüfus artışı ve sanayileşme sebebiyle doğal kaynaklar üzerinde artan baskılar, yanlış arazi kullanımları ve sürdürülebilir doğal kaynak kullanımından uzak yönetim pratikleri gibi insan kaynaklı faktörler çölleşme ya da arazi bozulumu sürecini hızlandırmaktadır.

Çölleşme nerelerde görülür?​

Çölleşme Nerede Gerçekleşir? Çölleşme noktaları arasında Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya (Orta Doğu, Hindistan ve Çin dahil), Avustralya ve Latin Amerika (Orta ve Güney Amerika artı Meksika) bulunur. Bunlar arasında Afrika ve Asya, topraklarının büyük çoğunluğunun kurak olması nedeniyle en büyük tehditle karşı karşıyadır.

Hangi bölgede erozyon görülme riski daha fazladır?​

Rüzgâr erozyonu en şiddetli olarak; bitki örtüsünün fakir, iklimin kurak olduğu İç ve Doğu Anadolu’da görülür. Rüzgâr erozyonu bitki örtüsünün fazla olmadığı yerlerde çok etkilidir.
Erozyon ülkemizde en çok nerede görülür?
Erozyon en fazla Karadeniz bölgesinde ve Doğu Anadolu bölgesinde görülür. Bunun nedeni yağışın fazla olması ve eğimin çok olmasıdır. Doğu Anadolu’da ise bitki örtüsü az, eğim fazladır. Erozyon insanların bitki örtüsünü yok etmesi sonucu meydana gelen büyük toprak kaymalarıdır.

Türkiye’de çölleşmenin teknik nedenleri nelerdir?​

Çölleşme nedenleri Çölleşme neden olur sorusunun cevabı; toprağın aşırı kullanımı, iklim değişikliği, ormansızlaşma, plansız sulama gibi nedenlerde yatıyor. Nüfus artışı ve büyüyen küresel ekonomi de doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırarak çölleşmeye yol açmaktadır.

Türkiye Çölleşir mi?​

Dünyada 2,7 milyar insan çölleşme tehdidi altında. 2050’de bu sayının dört milyara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de de kuraklık ve çölleşme konusunda durum hiç iç açıcı değil. Türkiye’de çöl yok ancak özellikle Konya ve Iğdır ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi çölleşme tehlikesi altında.
Erozyona sebep olan şeyler nelerdir?
Akarsu ve rüzgar erozyonlarının meydana gelmesindeki en büyük etken bitki örtüsünün yeterli düzeyde olmamasıdır. Arazi eğimi, bitki örtüsü, iklim, toprak özellikleri gibi sebepler nedeni ile doğal erozyon meydana gelmektedir. İnsan nedeni ile doğada tahribatların olması ile de yapay erozyonlar oluşmaktadır.

Erozyon Türkiye’de hangi bölgelerde görülür?​

Erozyonun görüldüğü bölgeler şuralardır:

Erozyon nerede görülür?​

Tüm coğrafi bölgelerde erozyon görülmekle birlikte, en fazla erozyon İç Anadolu Bölgesi’nde görülür. Bu bölgeyi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi takip eder.
Çölleşmenin sebepleri ve sonuçları nelerdir?
Çölleşme neden olur sorusunun cevabı; toprağın aşırı kullanımı, iklim değişikliği, ormansızlaşma, plansız sulama gibi nedenlerde yatıyor. Nüfus artışı ve büyüyen küresel ekonomi de doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırarak çölleşmeye yol açmaktadır.

Hangisi çölleşmeyi önlemek için alınabilecek tedbirlerden dir?​

Çölleşmeyi önlemek için alınabilecek önlemler Bilimsel ölçütlere göre arazi kullanım planlarının yapılması Çölleşme ile mücadelede yerel halkın sürece dâhil edilmesi. Su kaynaklarının korunması Bitki örtüsünün korunması ve ağaçlandırma çalışmalarının yapılması

Türkiye çöl olacak mı?​

Küresel ısınmayla birlikte çölleşmenin de arttığına dikkat çeken Yücel, “NASA bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre, Türkiye toprakları bu şekilde kullanılmaya devam ederse 2040’da çöl olacak. Çölleşme Ege ve Akdeniz’den başlayacak. Doğanın korunması amacıyla yenilenebilir enerjiye geçilmesi gerekiyor.
Erozyon ülkemizde nelere sebep olur?
Türkiye’de görülen erozyon Kuzey Amerika’dan 6, Avrupa’dan 17 kat daha fazladır! Eğimin fazla olması sağanak yağışların bu tür arazileri kolayca süpürmesine neden olur. Ormanların bilinçsizce kesilmesi ve orman yangınları özellikle eğimli arazilerin çıplak kalmasına neden olur.
 
Geri
Üst