AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi ilaclar trombositopeni yapar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi ilaçlar trombositopeni yapar?​

Immunolojik yolla trombositopeni yapan ilaçlar: Kinin, kinidin, fenasetin, metisilin, penisilin, sülfonamidler, altın tuzları ve heparin gibi ilaçlar alındıktan sonra trombositlerle etkileşen bir takım antikorların meydana gelmesine sebep olurlar.

Trombositopeni ne çok nedeni var?​

Trombositopeninin birçok nedeni vardır. Patofizyolojik olarak trombositopeninin nedenlerini üç ana başlıkta toplanabilir: yapım azlığı, yıkım artışı ve trombosit dağılımında bozukluk.

Ağır trombositopeni nedir?​

Ağır trombositopeni nedir?
Trombositopeni, yani kanda trombosit sayısının düşüklüğü, izole bir bulgu olabileceği gibi altta yatan birçok klinik durumla ilişkili olabilir. Normal trombosit sayısı 150-400X109/L arasındadır. Trombositopeni genellikle 100X109/L’nin altındaki trombosit sayısı olarak tanımlanır.

Trombosit düşük olması ne demek?​

Sağlıklı bir insanda tam kan sayımı sonucunda trombosit değerinin 150,000 ile 450,000 hücre/ml arasında olması gerekir. Trombosit değerinin 150,000’nin altına düşmesi durumunda, trombositopeni adı verilen trombosit düşüklüğünden bahsedilir.

Pdw nin yüksek olması ne demek?​

PDW değeri yüksek ise trombositlerin büyüklüklerinin çok farklı olduğunu gösterir. Yani birçok genç ve yaşlı trombositlerin bir arada olduğu anlamına gelir. Buna sebep olarak ise kemik iliği veya trombositleri etkileyen bazı hastalıkların olma ihtimalini haber verir.

Trombositopeni tanımlanmamış ne demek?​

Trombositopeni tanımlanmamış ne demek?
REVOLADE ne zaman kullanilir?​
mevcut kronik idiyopatik trombositopenik purpura (ITP: düşük kan trombosit (kan pulcuğu) sayımının neden olduğu bir kanama hastalığı) hastalarının trombosit (kan pulcuğu) sayısının artırılmasında kullanılır. REVOLADE, trombosit (kan pulcuğu) sayısını normalize etmek için kullanılmamalıdır.
REVOLADE ne zaman kullanılır?​
REVOLADE, kronik idiyopatik trombositopenik purpura (ITP: düşük kan trombosit sayımının neden olduğu bir kanama hastalığı) olan 1 yaş ve üzeri kortizon (steroid) tedavisi ve bağışıklık sistemini baskılayan (immünsüpresif) tedavilere dirençli hastaların trombosit sayısının artırılmasında kullanılır.

Pdw düşüklüğü nasıl tedavi edilir?​

Pdw düşüklüğü nasıl tedavi edilir?
Hafif trombositopeni genellikle tedavi gerektirmez. Bu durum sizde ciddi kanamaya neden olur ya da kanama riskini artırırsa ilaç tedavisi veya kan veya platelet nakli gerekebilir. Nadiren, dalağın alınması da gerekebilir.

Trombositopeni ne yapar?​

Trombositopeni kanınızda platelet adı verilen hücre parçacıklarının normalden daha az sayıda bulunması durumudur. Plateletler kanda hareket ederler ve bir kan damarı hasar gördüğünde oluşabilecek kanamayı durdurmak için birbirlerine yapışarak pıhtı oluştururlar.

Trombositopeni belirtileri nedir?​

Başlıca Trombositopeni Belirtileri
- Kol ve bacaklarda kırmızı, mor, kahverengi morluklar meydana gelmesi.
- Sürekli şekilde tekrarlanan burun kanamaları.
- Diş eti kanaması.
- Uzun süreli ve çok yoğun adet kanamaları.
- Yaralanmaya bağlı olarak kanamanın çok uzun sürmesi, durmaması.
- Makattan veya idrardan kan gelmesi.

PLT nasıl yükselir Saraçoğlu?​

PLT nasıl yükselir Saraçoğlu?
Haftda en az üç-dört kez çok az sıvı yağ ve az su kullanarak yapılmış yeşil mercimek tüketiniz.Bir aylık mercimek çorbası, trombositlerin normal seviyelerine gelmesinde mükemmel bir takviye oluşturacaktır.

Revolade kaç günde etki eder?​

REVOLADE etkisini 1 ila 2 saat içerisinde gösterir. REVOLADE’e verilen yanıta göre doktorunuz günlük dozun değiştirilmesini önerebilir. Bu uyarıyı dikkate almadığınız takdirde ilacınız vücudunuzda yeterince emilmeyecektir. Uygun yiyeceklerle ilgili daha fazla tavsiye için doktorunuza başvurunuz.

Trombositopeniye neden olan hastalıklar?​

Neonatal otoimmün trombositopeni, İTP tanılı anneden otoantikorların pasif geçişiyle gelişir ve idiyopatik, sistemik lupus eritematosus, hipotiroidizm ve lenfoproliferatif hastalıklar gibi başka hastalıklara veya ilaçlara ikincil olabilir.

Hafif trombositopeni nedir?​

Hafif trombositopeni nedir?
Trombositopeni, kanınızdaki trombosit sayısının düşük olduğu bir durumdur. Trombositler (plateletler), kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan renksiz kan hücreleridir. Trombositler, damar yaralanmalarında kümeleşerek ve tıkaçlar oluşturarak kanamayı durdurur.
İç kanama olduğu nasıl anlaşılır?​
İç kanama belirtileri;
- Nefes Darlığı
- Şiddetli baş ağrısı
- Karın ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma.
- Uyuşma.
- Akut görsel problemler.
PLT nasıl yükselir ibrahim Saraçoğlu?​
Yeşil mercimek çorbasına ek olarak uygulanacak 10 günlük lavanta kürü trombosit sayısını dahada hızlı bir şekilde yükseltecektir.

PLT nasıl düşürülür Saraçoğlu?​

PLT nasıl düşürülür Saraçoğlu?
Trombosit düşüklüğü için öneri; yeşil mercimektir. Haftda en az üç-dört kez çok az sıvı yağ ve az su kullanarak yapılmış yeşil mercimek tüketiniz.Bir aylık mercimek çorbası, trombositlerin normal seviyelerine gelmesinde mükemmel bir takviye oluşturacaktır.
 
Trombositopeni, yüksek riskli komplikasyonlara yol açabilen ciddi bir durumdur ve birçok farklı nedeni olabilir. Trombositopeniye neden olan ilaçlar arasında ise immunolojik reaksiyon yoluyla trombosit sayısını düşürebilen bazı ilaçlar bulunmaktadır. Örneğin, kinin, kinidin, fenasetin, metisilin, penisilin, sülfonamidler, altın tuzları ve heparin gibi ilaçlar, trombositlerle etkileşerek antikor reaksiyonlarına neden olabilir.

Trombositopeni genellikle 100X10^9/L'nin altında trombosit sayısına sahip olma durumu olarak tanımlanır. Normal trombosit sayısı ise 150-400X10^9/L arasındadır. Bu durumda kanın pıhtılaşma yeteneği azalabilir ve çeşitli kanamalara yol açabilir.

Trombositopeninin belirtileri arasında kol ve bacaklarda morluklar, burun kanamaları, diş eti kanaması, aşırı adet kanamaları, uzun süren yaralanma kanamaları, makattan veya idrardan kan gelmesi gibi durumlar öne çıkar. Tedavi gerektiğinde ilaç tedavisi, kan veya trombosit nakli, hatta nadiren dalağın alınması gibi yöntemler uygulanabilir.

Pdw düşüklüğü durumunda ise trombositlerin büyüklüklerinin farklı olduğu ve genellikle genç ve yaşlı trombositlerin bir arada bulunduğu anlamına gelir. Bu durum bazı hastalıkların varlığını veya kemik iliğini etkileyen durumları işaret edebilir.

Eğer bir kişide trombositopeni şüphesi varsa, mutlaka uzman bir doktora başvurulmalı ve gerekli testler yapılmalıdır. Tedavi sürecinde doktorun önerileri dikkate alınmalı ve gerektiğinde ilaç veya diğer tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
 
Geri
Üst