AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi ilaclar Lupusu tetikler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi ilaçlar Lupusu tetikler?​

Ek olarak kortikosteroid dozunun çok çabuk düşürülmesi, hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Bu ilaçlar arasında azatiyoprin, metotreksat, mikofenolat mofetil ve siklofosfamid yer almaktadır.

Lupus hastalığı tamamen geçer mi?​

Lupus hastalığı tamamen ortadan kalkmayan ancak alevlenen ve sönen, belli dönemlerde ilaçlarla yatıştırılması gereken bir hastalıktır. Tanı konduğunda çoğu hastada yorgunluk, ateş ve kilo kaybı gibi yakınmalar görülür .

Kaç çeşit lupus vardır?​

Kaç çeşit lupus vardır?
Lupus hastalığının çeşitleri Hastalığın Diskoid Lupus Eritematozus (DLE) ve Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)olmak üzere iki türü bulunmaktadır.

Lupusa neden olan ilaçlar?​

En sık neden olan ilaçlar hidralazin ve prokainamiddir, bunları takiben klorpromazin, izoniazid, metildopa, penisilamin, kinidin ve sulfasalazin sık suçlanan ilaçlar arasındadır.

Lupus hastalığında hamile kalınır mı?​

Hastalık gebelikte alevlenmese bile, loğusalık olarak bilinen, doğum sonrası dönemde de alevlenme riski yüksektir. Ancak, günümüzde her lupuslu kadında gebelik yasak değildir. Lupusta gebelik, ancak planlı olarak, hastalığın tedavi ile yatışmış olduğu bir dönemde ve doktorun onayıyla gerçekleşmelidir.

Lupus hastalığı kaç kişide var?​

Lupus hastalığı kaç kişide var?
Görülme sıklığı (Epidemiyoloji) Türkiye’de SLE’nin hangi sıklıkla görüldüğü araştırılmamıştır. Bu tür araştırmaların yapıldığı ülkelerde 100.000 kişide 40 ila 100 kişide görülür. Her yaşta ortaya çıkabilirse de, en sık 13-40 yaşları arasında görülür.

Lupus belirtileri nelerdir?​

Lupus Belirtileri Nelerdir?
- Yüksek ateş
- Halsizlik – yorgunluk.
- Kas güçsüzlüğü ve yaygın kas ağrıları
- Özellikle parmak eklemleri gibi küçük eklemlerde olmak üzere, gezici tarzda eklem ağrıları
- Yüzde tipik kelebek tarzda kızarıklık.
- Ciltte kızarıklık, döküntü veya şişlik.

Lupus hastaları nelere dikkat etmeli?​

Lupus hastaları enfeksiyon ve koroner kalp hastalığı riski açısından dikkatli olmalı ve güneşten korunmalıdırlar. Pek çok hastalıkta olduğu gibi, genetik yatkınlığı olan bireylerde, güneş ışığı, virüsler, kimyasallar, gıdalar ve ilaçlar gibi çeşitli çevresel faktörlerin de tetikleyici rol oynadıkları bilinmektedir.
 
Lupus hastalığınızla ilgili detaylı bilgiler vermek için buradayım!
Lupusu tetikleyen bazı ilaçlar arasında azatiyoprin, metotreksat, mikofenolat mofetil ve siklofosfamid bulunmaktadır. Bu ilaçlar hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Ayrıca kortikosteroid dozunun hızla azaltılması da hastalığın alevlenmesine yol açabilir.

Lupus hastalığı tamamen geçmeyen bir hastalıktır. Genellikle alevlenen ve sönme dönemleri olan bir hastalıktır ve belirli dönemlerde ilaçlarla kontrol altında tutulması gerekebilir. Hastalığın teşhisi konulduğunda, çoğu hastada yorgunluk, ateş ve kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir.

Lupus hastalığının iki türü vardır: Diskoid Lupus Eritematozus (DLE) ve Sistemik Lupus Eritematozus (SLE). Lupus hastalığının en sık neden olan ilaçları ise hidralazin, prokainamid, klorpromazin, izoniazid, metildopa, penisilamin, kinidin ve sulfasalazin gibi ilaçlardır.

Hamilelik durumunda da Lupus hastalığıyla ilgili önlemler alınmalıdır. Gebelik döneminde hastalığın alevlenme riski olduğu gibi, doğum sonrası dönemde de alevlenme riski yüksektir. Lupus hastalığı olan kadınların gebelik planlaması yaparken doktorlarıyla görüşmeleri ve onay almaları önemlidir.

Lupus hastalığının görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişiklik göstermekle birlikte genelde 100.000 kişide 40 ila 100 kişi arasında görülebilir. Hastalık her yaşta ortaya çıkabilir ancak genellikle 13-40 yaş aralığında daha sık görülür.

Lupus hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş, halsizlik-yorgunluk, kas güçsüzlüğü, yaygın kas ağrıları, eklem ağrıları, yüzde kelebek şeklinde kızarıklık, ciltte kızarıklık, döküntü veya şişlik sayılabilir.

Son olarak, Lupus hastalarının enfeksiyon ve koroner kalp hastalığı riski açısından dikkatli olmaları ve güneşten korunmaları önemlidir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde çeşitli çevresel faktörlerin hastalığı tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle Lupus hastalarının sağlıklarına özen göstermeleri ve düzenli doktor kontrollerine gitmeleri önemlidir.
 
Geri
Üst