AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangi hayvanlarin ust disleri yoktur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi hayvanların üst dişleri yoktur?​

Koyun ve keçilerde olduğu gibi tüm gevişgetiren hayvanlarda köpek dişleri ve üst kesici dişler bulunmaz. Üst çenede ön kesiciler yerinde “diş pedi” olarak tanımlanan kalın bir doku tabakası vardır.

Ineklerin ön dişleri var mıdır?​

İneklerin üst dişleri yoktur. İneklerde üst ön kısımda diş olmaz fakat arka kısımda dişleri olur.
Hayvanlar belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra süt dişlerini dökerek kalıcı ve daha büyük dişlere sahip olmaktadır. Özellikle büyükbaş hayvanların alt çenesinin ortada bulunan 2 dişi, daha büyük olmakta ve hayvanın kapak atıp atmadığı mevcut dişlerinin kontrol edilmesi ile kolayca anlaşılmaktadır.
Hayvanların üst dişleri var mıdır?
Ergin bir sığırın ağzında 32 diş bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Serkan Erat, “Sığırlarda üst çenede 12 azı diş vardır, kesici diş bulunmaz. Sığırlarda alt çenede 12 azı diş ve 8 kesici diş olmak üzere toplam 20 diş vardır.
Büyük baş hayvanların üst dişleri var mıdır?
Ergin bir sığırın ağzında 32 diş bulunduğunu ifade eden Doç. Serkan Erat, “Sığırlarda üst çenede 12 azı diş vardır, kesici diş bulunmaz. Sığırlarda alt çenede 12 azı diş ve 8 kesici diş olmak üzere toplam 20 diş vardır. Sığırların alt çenede bulunan kesici dişlerinin durumu incelenerek yaş tayini yapılabilir.

Ineklerin alt üst dişleri var mı?​

Sığırlarda üst çenede 12 azı dişi vardır, kesici diş bulunmaz. Alt çenede ise 12 azı dişi ve 8 tane kesici diş, olmak üzere 20 tane diş bulunur. Ergin bir sığırın ağzında 32 diş bulunur. Dişler önce süt dişi (geçici) olarak çıkar sonra bu süt dişleri düşerek yerine kalıcı dişler çıkar.

Hayvanın kapak atması nedir?​

Özellikle büyükbaş hayvanların öndeki alt iki kişinin 2 yaşına ulaştıktan sonra dökülmesi, kapak attı olarak tanımlanmaktadır. Bu bakımdan kurbanlık hayvanın kapak atması, kurbanlık için o hayvanın seçilmesi adına oldukça önemlidir. Kapak atmamış yani diş dökmemiş hayvanlar kurban olarak seçilemez.
Hayvanın yaşını hayvana ait pasaporttaki doğum tarihi ile Kurban Bayramı tarihi arasında geçen süreyi hesap ederek tespit edebiliriz. Sığır cinsi hayvanlarda ön kesici süt dişlerinin düşmüş kalıcı ön kesici dişlerin çıkması (Kapak atma, Çapa çıkarma) genel olarak iki yaşını doldurduğunun işaretidir.
 
Geri
Üst