Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Hangi hayvan haram?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi hayvan haram?​

3) Pençesiyle avlanan yırtıcı hayvan ve yırtıcı kuşlar: Hanefi fıkhına göre “siba (yırtıcı hayvanlar)” kelimesi et yiyenler şeklinde kabul edilmiş ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmıştır. (Aslan, kaplan, kurt, ayı, tilki, çakal, fil, gelincik, sansar, samur, sincap, maymun, köpek, kedi vs.)

Hangi etleri yemek haram?​

Kur’an-ı Kerîm’de; “Size ölü hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanı haram kılmıştır.

Dinimizce Hangi hayvanlar yenir?​

Dinimizce Hangi hayvanlar yenir?
ETLERİNİN YENMESİ HELAL OLAN HAYVANLAR a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi vahşi hayvanlar. c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.

Ahtapot yemek haram mıdır?​

Ahtapot yemek haram mıdır?
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152.).

Müslümanlar hangi deniz ürünlerini yiyebilir?​

Hanefi mezhebi, balığın yenmesi helaldir diyor. Fakat midye, ıstakoz, yengeç vb. gibi hayvanları ise; caiz görmemektedir. İmam-ı Şafii ise; denizden çıkan bütün mahlukatı, eğer ki sağlığımıza aykırı değilse ve de haram bir görüntü içinde değilse; yenilmesi caizdir diyor.

Tavşan yemek helal mi?​

a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar. d) Çekirge de sünnette yenebileceğine dair özel hüküm bulunması sebebiyle, yenmesi helâl hayvanlar grubunda yer almıştır (Buhari, Zebâih, 13).

Hangi kuşun eti yenir?​

Hangi kuşun eti yenir?
Eti yenen kuşlar: İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenir. Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
 
Hanefi fıkhına göre, pençesiyle avlanan yırtıcı hayvanlar ve yırtıcı kuşlar, et yiyenler olarak kabul edilmekte ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmaktadır. Bu hayvanlar arasında aslan, kaplan, kurt, ayı, tilki, çakal, fil, gelincik, sansar, samur, sincap, maymun, köpek ve kedi gibi canlılar bulunmaktadır.

Kur'an-ı Kerim'de belirtilen haram etler arasında ölü hayvan eti, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanın eti yer almaktadır. Bu nedenle bu tür etlerin tüketilmesi dinen haramdır.

Dinimizde yenmesi helal olan hayvanlar arasında sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi gibi evcil hayvanlar, geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır, zebra gibi vahşi hayvanlar, güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar bulunmaktadır.

Ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir. Ancak Kur'an-ı Kerim'de denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla balık gibi deniz ürünleri genellikle helal kabul edilir.

Hanefi mezhebine göre balığın yenmesi helal iken, midye, ıstakoz, yengeç gibi deniz ürünlerini caiz görmemektedir. Diğer yandan İmam-ı Şafii'ye göre, denizden çıkan bütün deniz ürünlerinin sağlığa zararlı olmadığı ve haram bir görüntü içermediği sürece yenilmesinin caiz olduğunu belirtmektedir.

Eti yenen kuşlar arasında iğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar helal kabul edilir. Bu kapsamda saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar eti yenilebilen kuşlardır.
 
Geri
Üst