AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi hastalik babadan ogula aktarilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.103
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi hastalık babadan oğula aktarılır?​

Down Sendromu. Down sendromu; genetik bir farklılık, kromozomda meydana gelen yapısal ya da sayısal değişiklik, yani kromozom anomalisidir.

Hangi genler babadan geçer?​

Hangi genler babadan geçer?
Bebekler annelerinden her zaman X kromozomunu alırken babalarından da X kromozomu alırlarsa bebeğin cinsiyetin kız, babalarından Y kromozomu alırlarsa erkek olur. Babanın erkek kardeşi fazlaysa çocuğun erkek olma ihtimali, kız kardeşi fazlaysa bebeğin kız olma ihtimali daha yüksektir.

Baskın genle taşınan kalıtsal hastalıklar nelerdir?​

Baskın genle taşınan kalıtsal hastalıklar nelerdir?
Genetik hastalıklar bütün kromozomlarla taşınabilir. Çünkü her hücrede 21 bin civarında gen bulunmaktadır. Bu genler 46 kromozoma eşit olmayan sayılarla dağılmıştır. Hastalık oluşturan gen herhangi numaralı(1-22) bir kromozomda ya da cinsiyet kromozomları olan X ve Y kromozomlarında bulunabilir.

Erkek Bebek anneye mi benzer babaya mı?​

Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.

Baskın gen anne mi baba mı?​

Baskın gen anne mi baba mı?
“Babanın genleri genel olarak daha baskın, anneden geçen genler daha çekinik olur” diye bir şey yok. Bazı genler baskın geçer, bazı genler çekinik geçer. Eğer araştırma genetik hastalıklar üzerineyse, hangi hastalıklar üzerinde çalıştıklarını bilmek gerekir. Çünkü baskın gen hastalıklara göre değişir.

Kalıtsal hastalıklar çekinik genle taşınır mı?​

Kalıtsal hastalıklar çekinik genle taşınır mı?
Genetik hastalıkların en önemli nedeni DNA zincirlerinde taşınan hasta genlerdir. Bu nedenle akraba olan çiftlerde aynı hasta genleri taşıma olasılığı arttığı için akrabalık evliliklerinde özellikle otozomal resesif yani çekinik genlerle taşınan hastalıkların ortaya çıkma olasılığı topluma göre daha yüksektir.
 
Down Sendromu gibi bazı hastalıklar genetik bir farklılık olan kromozom anomalisinden kaynaklanır ve babadan oğula aktarılabilir. Özellikle kromozomlardaki yapısal ya da sayısal değişiklikler bu tür genetik hastalıklara sebep olabilir.

Bebeklerin cinsiyeti ise genellikle babadan geçer. Bir bebeğin cinsiyeti, babadan alınan Y kromozomuna göre belirlenir. Eğer baba Y kromozomunu verirse bebek erkek olur, X kromozomunu verirse bebek kız olur. Bu nedenle babanın cinsiyet kromozomlarının bebeğin cinsiyetini belirlemede önemli bir rolü vardır.

Genetik hastalıkların taşınmasında baskın genler de rol oynayabilir. Baskın genlerin etkisi hastalıkların oluşumunda belirleyici olabilir. Ancak baskın ya da çekinik genler anne ya da babadan geçen genlerin tipine ve hangi hastalık üzerinde durulduğuna göre değişiklik gösterebilir.

Kalıtsal hastalıklar genellikle çekinik genlerle taşınır. Özellikle akraba evliliklerinde aynı çekinik hasta genlerin taşınma olasılığı artabilir ve bu durum da çocuklarda hastalıkların ortaya çıkma riskini artırabilir. Bu nedenle genetik geçişin bilinmesi ve taşınan genlerin tespit edilmesi kalıtsal hastalıkların önlenmesinde önemli bir adımdır.
 
Geri
Üst