Hangi haritalarda ayrintiyi gosterme gucu daha fazladir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Hangi haritalarda ayrıntıyı gösterme gücü daha fazladır?​

Büyük ölçekli haritaların genel özellikleri şunlardır: – Ayrıntıyı gösterme gücü fazladır. – Küçültme oranı azdır. – Aynı alanı gösteren küçük ölçekli haritalara göre düzlemde daha fazla yer kaplarlar.

Türkiye’de büyük ölçekli haritalama için hangi tür harita projeksiyonu tercih ediliyor?​

Türkiye’de büyük ölçekli haritalama için hangi tür harita projeksiyonu tercih ediliyor?
❖ Eğik konumlu düzlem projeksiyonlar ise elipsoid/küre içindeki küçük alanların projeksiyonları için kullanılabilir Meridyen üzerinde uzanan alanların projeksiyonları için kullanılabilir. Meridyen üzerinde uzanan bölgeler için en uygun projeksiyon yüzeyi transversal konumlu silindirdir.

Büyük ölçekli haritalar hangileri?​

Ölçeği 1/20.000 olan haritalar büyük ölçekli haritalar olarak adlandırılır. Büyük ölçekli haritalar imar planlarında, kadastro haritalarında kullanılır. Büyük ölçekli haritalar yeryüzünü daha ayrıntılı gösterir. 1/20.000 – 1/200.000 arasında olan haritalar ise Topografya haritalarıdır.

Düzlem Projeksiyon nereleri iyi gösterir?​

Düzlem Projeksiyon nereleri iyi gösterir?
3) Düzlem Projeksiyon Bu yöntem daha çok dar alanların ve büyük ölçekli haritaların çiziminde kullanılır. Bu projeksiyon yönteminde kutup noktaları merkez alındığı için bozulma en az kutuplarda olur. Açılar korunurken , şekil ve alanlarda bozulmalar meydana gelir.
Ekvatordan kutuplara gidildikçe haritalarda bozulma artar mı?​
c) Düzleme aktarılması gerekir. “Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe,ölçek küçüldükçe ve yer şekillerinin engebeliği arttıkça haritalarda bozulma oranı da artar.” Paralellerin uzunluklarında ve meridyen aralıklarında bozulma. Haritanın orta kısmı gerçeğe yakınken kenarlara doğru bozulma olur.

UTM Nedir harita?​

UTM Nedir harita?
UTM Projeksiyonu (Universal Transverse Mercator) UTM ise American Military Services tarafından üretilmiş, TM projeksiyonunu kullanan bir projeksiyondur. Projeksiyonda, teğet meridyen boyunca dünya üzerindeki uzunluklar projeksiyondaki uzunluklara eşit olur. Teğet meridyenden uzaklaştıkça deformasyon artar.

Türkiye hangi projeksiyonu kullanıyor?​

Türkiye için tercih edilen projeksiyon sistemi UTM (Universal Transver Merkator)’ dur. Bu projeksiyon sisteminde dünya, 180 derece meridyeninden başlamak üzere 6 derece aralıklarla 60 dilime (bölge/zone) ayrılır ve Türkiye bu dilimlerden 35/36/37/38 dilimler içerisinde yer almaktadır.
 
Büyük ölçekli haritaların ayrıntıyı gösterme gücü daha fazladır çünkü daha detaylı bilgi içerirler. Örneğin, ölçeği 1/20.000 olan haritalar büyük ölçekli haritalar olarak kabul edilir ve imar planları, kadastro haritaları gibi detaylı çalışmalarda kullanılır. Bu tür haritalar yeryüzünü daha ayrıntılı gösterir ve genellikle dar alanlarda ve büyük ölçekli projelerde tercih edilir.

Büyük ölçekli haritalarda ayrıntıyı gösterme gücünün fazla olmasının yanı sıra, düzlem projeksiyonlar da dar alanların ve büyük ölçekli haritaların çiziminde kullanılır. Düzlem projeksiyon yönteminde kutup noktaları merkez alındığı için bozulma en az kutuplarda olurken açılar korunurken, şekil ve alanlarda bozulmalar meydana gelebilir. Ancak, ekvatordan kutuplara gidildikçe ve yer şekillerinin engebeliği arttıkça haritalarda bozulma oranının da arttığı gözlemlenir. Özellikle paralellerin uzunluklarında ve meridyen aralıklarında bozulma olabilir.

Türkiye'de büyük ölçekli haritalama için tercih edilen harita projeksiyonu olarak UTM (Universal Transverse Mercator) sistemi kullanılmaktadır. UTM projeksiyonu, Amerika Birleşik Devletleri askeri hizmetleri tarafından geliştirilen bir projeksiyon sistemidir. TM projeksiyonunu kullanan UTM projeksiyonunda teğet meridyen boyunca dünya üzerindeki uzunluklar projeksiyondaki uzunluklara eşit olur, ancak teğet meridyenden uzaklaştıkça deformasyon artar.

Son olarak, Türkiye'nin tercih ettiği projeksiyon sistemi olan UTM, dünyayı 180 derece meridyeninden başlayarak 6 derece aralıklarla 60 dilime bölerek kullanır. Türkiye, bu dilimlerden 35/36/37/38 dilimler içerisinde yer alır ve UTM projeksiyonu bu dilimler üzerinden çalışır. Bu sistem Türkiye'nin coğrafi konumuna uygun detaylı büyük ölçekli haritalar oluşturmak için idealdir.
 
Geri
Üst