AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hangi hallerde ucretsiz izin verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
139.589
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Hangi hallerde ücretsiz izin verilir?​

İlki kanundan doğan ikincisi ise tarafların anlaşmaları doğrultusunda söz konusu olan ücretsiz izindir. Kanundan doğan haller; işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum iznidir. İkincisi ise tarafların anlaşmaları doğrultusunda söz konusu olan aylıksız izindir.

En fazla kaç gün ücretsiz izin verilir?​

Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir. İşçi belirli durumlarda ücretsiz izin talebinde bulunabilir. Kanunlarda belirtilmiş şartları sağladığı halde işveren, çalışanı ücretli izne çıkamıyorsa idari para cezası alır.

Özel sektörde ücretsiz izin hakkı ne kadar?​

Özel sektörde ücretsiz izin hakkı ne kadar?
ÖZEL SEKTÖRDE ÜCRETSİZ İZİN KAÇ GÜN? Özel sektörde ücretsiz izin en fazla üç ay olabilmektedir. 3 aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir.

Personel ne kadar ücretsiz izin kullanabilir?​

Personel ne kadar ücretsiz izin kullanabilir?
Madde metninde belirtilen altı aylık süre azami bir süredir. Başka bir deyişle kadın işçinin, daha kısa bir süre için ücretsiz izin talep etmesi mümkündür. İşverenin altı aya kadar istenen ücretsiz izinde takdir hakkı yoktur.

Kaç ay ücretsiz izin alabilir?​

Bu izin talebi 6 aya kadar olmalıdır. İlk başta ücretli izne ayrılan kişi bu izni uzattığı zaman maaş alamaz. Çünkü ücretli çıkılan izin bittiği zaman alınan izin ücretsiz olarak verilmektedir. Bu şekilde izne devam eden kişi maaş alamaz.

İşçi istediği zaman ücretsiz izin alabilir mi?​

Ücretsiz izin hakkı işçiye kanunlar tarafından tanınmıştır. Yine işverenin işlerinin azalması ve kendi işyerini koruması amacıyla da işçiyi ücretsiz izne çıkarabilmesi mümkün kılınmıştır. İşveren tarafından işçinin ücretsiz izne çıkarılabilmesi için kanunen işçinin yazılı onayına ihtiyaç bulunmaktadır.

21 diğer ücretsiz izin ne demek?​

21 diğer ücretsiz izin ne demek?
Salgından önce ya da sonra kendi isteği ile ücretsiz izne ayrılmış işçilerin bildirimleri “21-Diğer Ücretsiz İzin” kodu ile bildirilmeye devam edilecek. Kanun sonrasında işveren tarafından ücretsiz izne gönderilen işçiler için ise yeni kod kullanılacak (28-pandemi ücretsiz izin).

İş Kanunu ücretsiz izin kaç gün?​

İş Kanunu ücretsiz izin kaç gün?
İş Kanununun 56. ve 74. maddelerinde hak olarak tanınanların dışındakiler ancak işçinin ya da işverenin rızasıyla mümkündür. Kanunun 56. maddesi yıllık izin süresini farklı bir şehirde geçirmeyi planlayan çalışan, talebi ile 4 günlük ücretsiz yol izni kullanabilir.

Özel sektör ücretsiz izin nasıl alınır?​

Özel Sektörde Ücretsiz İzin Nasıl Alınır? 4857 sayılı kanunun 56 ve 74.maddelerinde işçinin talebi doğrultusunda işveren izin vermek zorundadır. Yol ve analık izinleri verilmesi zorunlu olan özel sektörde ücretsiz izin hakkı içindedir. Bunalar için işverenin onayının alınması şartı aranmamaktadır.

Ücretsiz izin hakkı kaç yıl?​

E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

Personele ücretsiz izin verilebilir mi?​

Personele ücretsiz izin verilebilir mi?

Memur 3 ay ücretsiz izin alabilir mi?​

Memur 3 ay ücretsiz izin alabilir mi?
A) Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine on sekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.

Işçilerde ücretsiz izin hakkı ne kadar?​

4857/74 Analık izninin bitiminden sonra kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde 1. doğumda 60 gün, 2. Doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

Eksik gün nedeni 21 ne demek?​

21-Diğer Ücretsiz İzin: Özellikle Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olduğu halde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, sadece kısa çalışmaya dayalı eksik günleri bu kod üzerinden bildirilecektir.

21 diğer ücretsiz izin işsizlik maaşını etkiler mi?​

21 diğer ücretsiz izin işsizlik maaşını etkiler mi?
Ücretsiz izne çıkarılanlar işsizlik maaşı da alamayacak Kısa çalışma ödeneği 24 Mart, ücretsiz izin aylığı 17 Nisan 2020’de başladı. Zaten kısa çalışma ödeneğini hak edemeyenler ücretsiz izne çıktı. Ücretsiz izne çıkarılan kişilerin bundan sonraki süreçte işsizlik maaşı alma hakkı yok zaten.
 
Ücretsiz izin konusunda bilgi vermek için buradayım!

Ücretsiz izin verilen durumlar genellikle kanundan kaynaklanmaktadır. İşçiye, evlenme, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum izni gibi durumlarda ücretsiz izin verilmektedir. Ayrıca, tarafların anlaşmasıyla da aylıksız izin alınabilir.

En fazla ücretsiz izin süresi genellikle 3 ay olarak belirlenmiştir. Ancak işçi belirli durumlarda ücretsiz izin talebinde bulunabilir ve işveren de bu talebi değerlendirme zorunluluğunu taşımaktadır.

Özel sektörde ücretsiz izin en fazla 3 ay olabilmektedir. İşveren, bu süreyi aşmamak koşuluyla işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Personel, en fazla 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilir; ancak bu süreyi aşmak istediğinde maaş alamayabilir.

Ücretsiz izin hakkı, işçiye kanunlar tarafından tanınmıştır ve işverenin işlerinin azalması durumunda işçiyi ücretsiz izne çıkarabilmesi mümkündür. İşçinin yazılı onayı ise işverenin ücretsiz izin için gerekli adımları atabilmesi için gereklidir.

Son olarak, özellikle salgın öncesinde veya sonrasında kendi isteğiyle ücretsiz izne ayrılan işçiler için "21-Diğer Ücretsiz İzin" kodu kullanılmaktadır. Bu durum işsizlik maaşını da etkileyebilir, çünkü ücretsiz izne çıkarılan kişiler işsizlik maaşı alma hakkına sahip olmayabilir.

İş Kanunu, ücretsiz izin konusunu kapsamlı bir şekilde düzenlemektedir ve belirli durumlar veya işçi- işveren anlaşmaları neticesinde ücretsiz izin verilebilmektedir.İş Kanunu'nun 56. ve 74. maddelerinde işçi ve işverenin rızasıyla belirlenecek olan ücretsiz izin süreleri ve koşulları yer almaktadır.
 
Geri
Üst